O diagrama pe zi ( Sambata pe saturate turnee Colosseum)

Pozitia zilei

Pentru astazi am ales ceva picant, care trebuie sa va faca placere pentru tot restul sfarsitului de saptamana. Mai ales ca toti cautam metode de relaxare in aceste zile binemeritate de odihna activa, in care totusi creierul trebuie sa lucreze cate ceva, si mai ales sa faca ceea ce ii face placere.

Albul muta si castiga

Combinatia zilei

Negrul muta si castiga

Atacul zilei

Albul muta si castiga

10 Comentarii

 • Daniel Bujor

  Nu se spune cine trebuie sa mute, dar, cel putin la Combinatia zilei cred ca negrul trebuie sa mute si sa castige (numerotatia este iar gresita, cred eu, voi da solutia cu tabla asa cum cred eu ca ar trebui sa fie)
  1….Dxh2+!! 2.Rxh2 Cf4+ 3.Rg1 Ce2+ si dupa capturarea damei negrul ramane cu un cal si un pion in plus, suficient pentru castigarea partidei

  Probabil ca la celelalte albul muta si castiga…asa ca voi incerca la pozitia zilei urmatoarea varianta
  1.Nxe4 si albul ramane (cel putin) cu o piesa in plus pentru ca la 1…fxe4 urmeaza 2.Dd8+!! Rxd8 3.Cc6+ Re8 4.Td8#, dar chiar si asa, atacul nu se opreste 1…Td7 2. Nc6, sau 1…Nd7 2.Cxf5, si situatia nu este prea roza pentru negru

  La atacul zilei nu vad (inca) nimic…albul ar putea incerca 1.Df3 f6 2.Dh5+ g6 3.Cxg6 (sau 2…Rd8 3.Cf7+) cu castig, numai ca dama neagra controleaza campul f3, daca lucrul acesta ar putea fi impiedicat, albul ar putea castiga. M-am gandit la 1.e5 nuami ca nu vad continuarea dupa 1…Cd7…poate voi fi mai inspirat maine dimineata, asta daca nu gaseste altcineva solutia pana atunci 🙂

  noiembrie 1, 2008 - 12:40 am Raspunde
 • ceausescuiulian

  Rodan: Acum am schimbat si piesele asa cum erau bine si sunt si toate in regula aici.Multumesc pentru atentionari, asa mi se intampla cand fac lucruri noi cu notatia tablei nu poti schimba tabla, asa ca ramane sa fac alta asezare pe tabla, ceea ce este destul de migaloasa. Acum o sa le fac, numai gresind invata omul si mai ales ca toti invatam din greseli si erori. Asta daca nu imi inghit ochii care de multe ori imi umbla printre dinti…

  noiembrie 1, 2008 - 12:54 am Raspunde
 • virgil

  La prima diagrama merge si1.N:e4 f:e4 2.Cc6 cu mat sau pierderi de material masive

  noiembrie 1, 2008 - 8:51 am Raspunde
 • virgil

  diagrama 3: Cred ca albul castiga cu 1.Dg4!! e6 2.Dh5 g6 3.C:g6!! f:g6 4.De5 Tg8 5.D:e6 + +-

  noiembrie 1, 2008 - 9:23 am Raspunde
 • virgil

  La atacul zilei nu merge 1.Df3,cum a indicat cineva, fiindca acest camp este controlat de dama neagra.

  noiembrie 1, 2008 - 9:29 am Raspunde
 • virgil

  La atacul zilei ,observatia mea la 1.Df3 a fost inutila deoarece Daniel sesizase deja ca dama neagra are control pe acest camp.

  noiembrie 1, 2008 - 9:34 am Raspunde
 • Daniel Bujor

  Bravo Virgil! …ma gandisem si eu la primele 3 mutari din varianta ta la atacul zilei, numai ca nu am vazut continuarea castigatoare…In ceea ce priveste pozitia zilei, cred ca varianta mea este mai rapida (si fortata), pentru ca de la mutarea a doua incepe cu sah, oricum, dupa cum spuneam negrul nu poate lua nebunul pentru ca e facut mat repede, dar chiar si asa, albul are o piesa si atac puternic.

  noiembrie 1, 2008 - 3:32 pm Raspunde
 • virgil

  Daniel: Varianta castigatoare gasita de tine la pozitia zilei este mult mai frumoasa decat a mea( si mult mai devreme acasa, adica pe blog); sacrificiul de dama a fost superb; din partea mea nu a existat in niciun moment ideea de a pretinde cuiva sa agreeze calea de castig data de mine; de ce? fiindca nu este de agreat, cel putin atunci cand este pusa in balanta cu rezolvarea ta; daca am postat-o am facut-o numai pentru a exista si ea in evidentele statistice ale vremii si nimic mai mult… te felicit sincer si-ti doresc succese si numai succese pe toate cararile vietii, inclusiv la sah.

  noiembrie 1, 2008 - 5:46 pm Raspunde
 • Daniel Bujor

  Virgil, nu am crezut nici un moment ca ai incercat sa “ataci” varianta mea (sau pe mine 🙂 ), doar am subliniat un fapt (daca voi mai face astfel de comentarii te rog sa consideri ca ele se refera strict la sah si nu sunt incercari de a arata ca sunt mai destept decat altii) …cat despre rapiditatea rezolvarii, asta tine de timpul liber si capacitatile fiecaruia (desi eu cred ca esti un dezlegator de probleme mai bun decat mine). Acestea fiind zise, iti urez aceleasi succese si tie, in toate domeniile.

  noiembrie 1, 2008 - 7:50 pm Raspunde
 • virgil

  Daniel, comentariile tale,inclusiv penultimul, au fost cat se poate de rezonabile si ca atare nu au cum sa supere pe nimeni, deci nici pe mine. In ceea ce priveste spusele mele , te asigur ca ele s-au referit strict la sah si,mai mult decat atat, strict la diagrama cu pozitia zilei unde rezolvarea ta chiar a fost una frumoasa. Si-ti mai spun un lucru in care cred sincer: faptul ca pe blog isi dau intalnire mai multi dezlegatori redutabili de probleme nu poate decat sa ma bucure si sa-mi mentina treaz interesul pentru acest site, pe care il accesez intotdeauna cu mare placere. Eu nu am pretentia sa ma consider un lider al dezlegatorilor de probleme, fiindca efectiv nu sunt si imi displace ideea de a face o ierarhizare pe acest subiect. Mai degraba imi place sa cred ca lideri suntem cu totii, pentru ca fiecare dintre noi avem realizarile proprii la rezolvari si nu exista nimeni care sa fi dezlegat totul de unul singur; ne-am remarcat pe rand, in functie de timpul alocat acestei activitati si de inspiratia de moment. Cu cat participarea este mai larga iar concurenta mai acerba, cu atat si farmecul este mai mare. Vizitez acest site fiindca este interesant si pentru ca este vizitat de jucatori de sah de buna calitate. Fara prezenta voastra, prezenta mea aici nu ar fi avut niciun rost. Iata cat de importanti sunteti voi pentru mine! Iata de ce va respect si va iubesc pe toti! Efectiv am nevoie de voi toti si, cine stie, poate aveti si voi nevoie de mine. Sa auzim de bine si sa ne fie viata mereu frumoasa.

  noiembrie 1, 2008 - 10:18 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.