de Stefan Axinte, antrenor de sah la clubul “Micul sahist” din Iasi
Pentru început vreau să vă prezint cum cred eu că funcţionează – sau ar trebui cel puţin să funcţioneze-mintea unui şahist, înainte de a face o mutare.Mai întâi şi mai întâi va face – în mod cert – o analiză a poziţiei. Este un proces laborios şi strict necesar şi, în funcţie de criteriile de apreciere pur tehnice se stabileşte ce trebuie făcut.
Se începe prin comparaţii şi estimări apoi ierarhizări şi se ajunge la situarea poziţiei în raport cu celălalt. Urmează definirea planului de joc şi,în fine,la calculul variantelor. Şi numai după o verificare prealabilă se trece la efectuarea mutării ! Pare destul de complicat,dar în realitate nu este chiar aşa ! Pentru începători e mai uşor doar să mute( !! ) iar pentru avansaţi acest proces se face deja-de cele mai multe ori- intuitiv, datorită desigur experienţei acumulate.
Concluzia este că pentru cei ce vor să obţină oarece performanţe în domeniul şahului e recomandat ca de la 4-5ani(şi dacă nu, măcar la 6-7)să se facă primii paşi. Mintea este deschisă şi regulile ce se învaţă acum –asemeni regulilor de comportament- rămân pentru totdeauna fixate în mintea noastră.
Ce să mai zic că eu am ajuns la un club de şah la 14 ani, fugind de clubul de fotbal unde – datorită piloşilor – eram veşnica rezervă ! Stăteam mereu pe margine şi… meditam! Deh…probabil că mi se potrivea !
Dar datorită faptului că am început târziu să studiez sistematic şahul, permanent am oarece probleme. Periodic trebuie să-mi redefinesc anumite reguli, pentru că nu au rămas definitiv în mintea mea. La 14 ani , mintea deja este ocupată de destul de multe cunoştiinţe, aşa încât cele noi îşi fac cu greu loc. Dintr-un alt punct de vedere ofensiva tehnologică se face acut simţită prin cele două unelte, televizorul – cu desenele animate – şi calculatorul cărora le cad pradă, cu uşurinţă, mulţi copii.
Sintetizând, e recomandabil ca, începând cu 4-5 ani copii să studieze şahul. Astfel îşi vor ordona, disciplina mintea, vor vedea ca pentru a obţine ceva trebuiesc să muncească, doar prin eforturi vin rezultatele.
Chiar dacă nu vor face şah de performanţă, orice set de reguli este binevenit. Făgaşul unei găndiri corecte se construieşte şi prin şah. Nemaivorbind că se educă în acelaşi timp şi atenţia, concentrarea,memoria, spiritul de fair-play, etc. Sigur este că beneficiile şahului sunt greu de cuantificat.
3 Comentarii
Interesante informatii despre cum se incepe sahul la juniori.
As avea o curiozitate totusi legata de declaratia d-lui Mihai Suba (nu mai tin minte exact unde am citit); dansul spunea ca incepand sahul tarziu (adolescenta) a recurs foarte des la Deschiderea Engleza pentru ca nu a avut niciodata timp sa joace si sa studieze jocuri deschise sau semideschise ca sa ii ajunga din urma pe cei care au jucat sah de mici.
De acord ca aceasta abordare este corecta daca privim prin prisma rezultatelor d-lui Suba, dar oare e singura posibilitate? Poti sa incepi sahul relativ tarziu si sa ai rezultate peste medie in deschideri gen 1.e4 si 1.d4 in care teoria e foarte stufoasa?
Multumesc anticipat.
octombrie 23, 2008 - 11:32 amDl Suba a jucat 1.c4 si 1.Cc3 pentru ca i s-au potrivit.Ar fi pacat ca un jucator de sah care a inceput la 14 ani,nativ atacator, sa joace 1.c4 .Treci putin la treba,invata ceva teorie si da cu e4 la atac fara rusine.Chit ca vei pierde cateva partide,daca nu mori din asta,progresezi clar.
octombrie 23, 2008 - 5:39 pmParerea mea ca sahul poate fi invatat(aprofundat sa zicem) si in vremea studentiei,cu aceleasi sanse de reusita ca si cei care au invatat de mai devreme.Depinde doar de inclinatia si dorinta de munca a fiecaruia.Cine incepe la 7 ani si-o lalaie,pierde in fata unui jucator de 20ani care munceste cat de cat.
Vlad, te sustin in cele spuse de tine.Unde nu sunt de acord? :
octombrie 25, 2008 - 11:11 pm“…vei pierde cateva partide…”. Nu cateva , tata. Multe, foarte multe, dar ce conteaza este sa te perfectionezi cu fiecare partida in parte.
…Eu acum sunt la capitolul ” Stim numai sa pierdem…” dar tot joc sah cu aceeasi placere chiar daca ma frang altii pe genunchi.
Am fost intrebat de catre un jucator club de sah cu ce incep partida si i-am spus ca cu e4, la care a urmat: dar daca joci cu negrele care-i raspunsul la e4? Nu am stiut sa ii raspund, dandu-mi seama ca jocul meu se termina dupa … e4.
Am citit mult despre sah, dar cred ca in primul rand imi trebuie multe partide jucate si revazute sa pot raspunde la acea intrebare…