Sa invatam tactica din combinatiile partidelor de la Predeal (3)

Grele si frumoase, aprige si disputate partidele de la Predeal 2008! Parca din ce in ce mai echilibrate sunt partidele, indiferent de ratingul adversarului intalnit, trebuie sa joci atent pana la capat ca sa poti urca intre primii clasati.

Cronica festivalului international de la  Predeal – Runda3

Avem din nou selectate 5 noi pozitii tactice de la Predeal din runda a 3-a si cred ca echilibrul a inceput sa puna stapanire pe jocul celor de la varf, se risca destul de putin, si intre jucatorii puternici este greu sa se intample mai mult decat remiza. Insa partidele grele nu au inceput inca. Abia de acum incep sa se intalneasca cei din frunte intre ei si incep intalnirile soc, ce te pot propulsa spre varf sau in cadere libera. De aceea se intalnesc destule remize pentru ca riscul este enorm la acest nivel. Lupulescu este la al treilea succes in care isi depaseste adversarul prin o tehnica exemplara si o pregatire teoretica de exceptie. Victima de azi a fost Vlady Doncea, care a incercat sa egaleze, insa se pare ca “Lupu” este de neoprit, si trage la castigarea turneului cu dintii dupa doua semireusite de la Arad si Brasov. Se pare ca Lucian Miron vrea sa depaseasca 1000 de mutari in turneul acesta! Iarasi o partida foarte lunga in care dupa o siciliana ciudata prin intervertire de mutari, Lucian a sacrificat pionul din c4 pentru activitate mai buna a pieselor. Insa cu negrele Nevednicii a calmat jocul si a stopat orice incercare de contrajoc a albului. In final tehnica excelenta a lui Vladyk a inclinat balanta spre el. Sofronie a facut din nou o partida mare, de data aceasta depasindu-l clar pe Suba intr-un final de dama contra turn si nebun. Hofman a castigat la Edy Valeanu si se arata cu pretentii la locurile fruntase. George Grigore a scapat cateva castiguri la Manea si in finalul de dame a scapat definitiv punctul si remiza. Surpriza a furnizat-o Cristi Chirila care a castigat la Cipri Nanu o partida destul de scurta si foarte spectaculoasa si agitata in care Cristi a aratat de ce a castigat titlul de campion mondial de juniori. Gergely a castigat o partida care in mod normal batea in remiza , facand un pseudosacrificiu de calitate pe d6. Butunoi nu a rezistat presiunii si a cazut in cateva mutari, pierzand o piesa. In rest Pessi a castigat un final elegant cu Horvath si mai este de mentionat ratarea lui Turcu Iulian ( castigator al unui Open Blogsport in care si-a “permis” sa piarda partida cu mine eu iesind pe 3 la coeficienti )  la Suciu dupa 29…Te6?? s-a slabit linia a 8-a si albul putea castiga destul de repede dupa 32. Ta8+!. De remarcat un final de exceptie si rar intalnit in partida Sava – Anuta in care se parea ca albul are avantaj decisiv dupa 40. d6!? . Insa experienta si travaliul domnului Laurentiu Anuta a facut  ca acesta sa sacrifice o piesa si sa obtina remiza meritata pentru ca  albul sa  trezit cu un nebun de alb in plus inutil,  pentru ca  era “prizonierul” propriilor pioni pusi pe alb.

Chirila Cristian 2425 – Ciprian Nanu 2514

Albul muta si castiga

Dicu Razvan  2023- Thiesing Matthias 2402

Negrul muta si castiga

Rusan Paul 2279 – Duca Alexandru 2059

Negrul muta si castiga

Shemeakin Alexander( Ucraina ) 2311- Miroiu Catalin 2118


Ursente Tudor 2030 – Dragomir C-tin 2131

Negrul muta si castiga

2 Comentarii

 • rodantero

  Diagrama 1
  1.Dxa6
  a)1…Nxb2 2.Rxb2 Tc2+ 3.Rb1 si negrrul e obligat sa schimbe damele dupa care are o piesa in minus(altfel urmeaza 4.Da8+ sau la 3…Dxe4 4.Cd6+ si se pierde dama)
  b)1…Dxa6 2.Nxa6 Ta8 (2…Ne7 3.Cd6+ Nxd6 4.Cxc8) 3.bxa3 Txa6 4.Rb2 si albul ramane cu o piesa in plus

  august 15, 2008 - 6:31 am Raspunde
 • rodantero

  Diagrama 2
  1…Nd2 si albul pierde cel putin o calitate (si un pion) 2.Dxf6 gxf6 3.Rf1 Nxc3 4.Rad1 Nxe1

  august 15, 2008 - 6:41 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.