O diagrama pe zi ( ziua de marti )

Pozitia zilei

Update 05 august 2008, 18:15

Genul acesta de pozitii nu face decat sa iti ridice forta de joc, si dupa ce cauti si gasesti solutia sau calea spre castig, incepi sa privesti altfel tabla de sah. Egalitatea materiala este acum pe tabla, insa se pare ca negrul la mutare, va trebui sa plece cu turnul, de pe d5 intr-o pozitie nefavorabila. Si apoi cad si pionii negrii foarte slabi dealtfel. Trebuie sa cautam si alte mutari decat cele normale, pentru ca de fapt aici sta puterea unui sahist care are pretentia ca este pasionat. Mutarile pe care le excludem din start, le excludem din principiu si instinct. In momentul cand incepem sa cautam si mutarile care la prima vedere par absurde, atunci incepem sa ne luminam privirea pe care o aruncam peste tabla de sah ce este “incetosata” pana la gasirea de mutari optime. Cam atat pot sa va spun in ajutorul dumneavoastra despre aceasta pozitie, si mai ales despre cum trebuie privita o pozitie oarecare si rezolvata logic si uneori intuitiv.

Negrul muta si castiga

4 Comentarii

  • paunash

    Hmm… cam dificila. Iulian, un hint ceva?

    august 5, 2008 - 2:36 pm Raspunde
  • Gergely Szabo

    1…d3 2.cxd3 Tc4 3.dxc4(bxc4) c2 -+, urmat de c1D… cred eu 🙂

    august 5, 2008 - 9:10 pm Raspunde
  • modest ciobanu

    E o problema, pentru ca tabla se pare ca e din perspectiva negrului (de regula se prezinta din perspectiva albului).Daca asa stau lucrurile, atunci 1…d3 daca 2.R:e4 atunci 2…d:c2 si transforma, iar daca 2.c:d3 urmeaza 2…Tc4 care asigura transformarea pionului din c3, orice ar muta albul. Intr-adevar mutari care par la prima vedere absurde si care nu-s de luat in calcul, dar tocmai acestea asigura victoria negrului.

    august 5, 2008 - 11:06 pm Raspunde
  • ceausescuiulian

    Tabla este din perspectiva negrului aici. Nu am mentionat asta, si o sa o fac in pozitiile viitoare. Multumesc pentru participare si pentru solutii, mai ales ca am revenit cu cateva comentarii ale pozitiei, care tin loc de hint(uri):) Si cred ca l-am ajutat si pe Gergely sa rezolve diagrama [ Crede bine el, cam tot timpul 🙂 ], macar pentru faptul ca am postat-o:P. Sunt momente in partida, ca si in viata in care ajungi la o rascruce. Ori gandesti la solutia ramasa si esti invingator mai ales prin mentalitate, ori te complaci si pierzi o lupta sau razboiul. Asa sunt si pozitiile acestea pline de invataminte si continut si mai ales gustate de voi, cei care le “gustati” primii. Va multumesc pentru asta, si pe cat voi putea voi aduce marfa proaspata etalata pentru dumneavoastra!

    august 6, 2008 - 2:04 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.