Sah cu calculatorul – intrebari frecvente

Deoarece au fost multe persoane care m-au interpelat si fata in fata si online in legatura cu aceasta problema, sahul pe calculator, am decis sa incepem un serial care sa raspunda cat mai detaliat la intrebarile venite in acest sens. Calculatorul a devenit indispensabil in pregatirea teoretica si de ce nu, practica, un oponent din “siliciu” punand la grea incercare maiestria unui jucator care vrea sa isi verifice forta de joc fara sa isi dezvaluie surprizele teoretice pregatite.

Intrebare: Cum pot sa joc sah cu calculatorul?

1. Seria de jocuri pe calculator Chessmaster

De-a lungul timpului au existat multe versiuni ale jocului Chessmaster, un program foarte bun pentru incepatori, privit prin prisma “facilitatilor” pe care le ofera. Pe langa modul de joc normal, sah cu limita de timp, exista o sectiune de lectii (printre profesori numarandu-se Yasser Seirawan si mai recent  Josh Waitzkin), un antrenor virtual, un model de analiza care trece prin partida jucata si spune la fiecare mutare ce trebuia jucat, cu diagrame, variante, etc. Ce mi-a placut mie in mod special era posibilitatea de a juca cu mai multe “personalitati” care pot fi configurate in multe moduri (sa joace tactic, sa sacrifice piese, sa iasa repede din teorie, cu forta in final sau nu, si asa mai departe). Personal, mi se pare un adversar excelent pentru antrenament, pentru ca, in general, calculatorul nu prea greseste, mai ales tactic.

Recent, jocul pe calculator Chessmaster a fost lansat si pe alte platforme, si ma refer aici la consolele handheld Nintendo DS si Sony PSP (Playstation Portable). Versiunea de PSP am achitizionat-o, e foarte comod sa am un partener de joc in rucsac si cu care pot sa joc cand am cateva minute libere.

In final, Chessmaster este disponibil si pe o serie de telefoane mobile, la preturi de genul 2-3 euro. Am jucat de cateva ori pe telefonul unui amic si as putea spune ca are un ELO de aprox 1800, dupa cum juca, ceea ce e destul de ok, luand in considerare limitarile evidente al unor telefoane mobile 🙂

O parte negativa a lui Chessmaster este ca nu e gratis, avand un pret intre 5 si 30 de dolari, in functie de varianta.

2. Jucati on-line intr-o fereastra de browser de internet (necesita conexiune la internet)

a. http://www.chess.com/play/computer.html 

Aceasta adresa e doar una din adresele in care puteti sa gasiti programul “Little Chess Partener” produs de compania olandeza Lokasoft. Are o forta de joc de aproximativ 2000 ELO si joaca foarte repede. Un partener de antrenament excelent. Ca sa puteti sa jucati pe aceasta pagina aveti nevoie de Java instalat pe sistemul dumneavoastra.

b. http://www.postcardchess.com/computerchess.html 

Un program ceva mai slab, totusi joaca foarte bine tactic. Nu mi-a pus probleme serioase (avand un rating undeva pe la 1600 estimez eu 🙂 ) dar te tine in priza, gasind cate o “dezlegare” tactica surprinzatoare.

c. http://www.shredderchess.com/play-chess-online.html

Varianta online a recunoscutului program de sah Shredder, campion mondial intre programele de sah de 12 ori din 1996 pana azi, dezvoltat de Stefan Meyer-Kahlen . Puteti sa downloadati varianta trial valabila 30 de zile de la adresa http://www.shredderchess.com/download.html si exista acolo si varianta pentru telefon mobil.

 Intrebare: Vreau sa salvez o partida pe calculator, si trebuie sa downloadez un fisier cu extensia .PGN. Ce este acest PGN ? Cu ce pot sa il deschid sa vad partida ?

PGN inseamna Portable Game Notation si este formatul cel mai raspandit pentru a pastra o partida de sah. Fisierele .PGN contin mutarile facute intr-o partida, scrise in acelasi fel in care se gasesc mutarile intr-o carte de sah cu cateva informatii in plus pe langa mutari, cum ar fi turneul, runda, data, elo-ul jucatorilor, etc.

Asa arata informatia cuprinsa intr-un fisier PGN:

[Event “Gausdal”]
[Site “Gausdal”]
[Date “1994.??.??”]
[EventDate “?”]
[Round “?”]
[Result “1-0”]
[White “Vasilios Kotronias”]
[Black “Nigel Rodney Davies”]
[ECO “C88”]
[WhiteElo “2639”]
[BlackElo “2521”]
[PlyCount “87”]

1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Bb5 a6 4. Ba4 Nf6 5. O-O Be7 6. Re1 b5
7. Bb3 d6 8. c3 Bg4 9. h3 Bh5 10. d3 Na5 11. Bc2 c5 12. Nbd2
O-O 13. Nf1 Nd7 14. g4 Bg6 15. Ng3 f6 16. d4 Re8 17. b3 Nb6
18. Be3 Qc7 19. d5 Reb8 20. h4 c4 21. h5 Be8 22. g5 cxb3
23. axb3 Nb7 24. Nf5 Nd8 25. g6 hxg6 26. hxg6 Bxg6 27. N3h4
Bh7 28. Nxg7 Kxg7 29. Qg4+ Kh8 30. Kg2 Bf8 31. Rh1 Qg7
32. Ng6+ Kg8 33. Rxh7 {!} Qxh7 34. Rh1 Qg7 35. Bh6 Qxh6
36. Ne7+ Kf7 37. Rxh6 Bxh6 38. Nf5 Bf8 39. Qh5+ Kg8 40. Qg6+
Kh8 41. Qxf6+ Kg8 42. Qg6+ Kh8 43. Qe8 {!!} Kg8 {43…Nb7
44.Qf7! threatening 45.Nh4} 44. Ne7+ 1-0

Acest format este deosebit de flexibil, permitand inserarea de comentarii text si de notatii speciale (gen !, ?! , ??, si asa mai departe). Majoritatea bazelor de date si a programelor de sah permit deschiderea acestor fisiere pentru a vedea partida scrisa in fisierul respectiv. Dupa cum se poate vedea, initialele pieselor sunt cele din limba engleza (1.e4 e5 2.Cf3 Cc6 3. Nb5…etc. ar fi fost in limba romana).

Intrebare: Am gasit cateva diagrame interesante pe care vreau sa le salvez pe calculator dar cand vreau sa o salvez apare pe ecran :

rnbqkbnr/pppppppp/8/8/8/8/PPPPPPPP/RNBQKBNR w KQkq - 0 1
Fen diagram

FEN vine de la Forsyth – Edwards Notation si este suportata de o parte din programele de sah care permit vizualizarea unor diagrame fara a inregistra si mutarile prin care s-a ajuns la acea pozitie. De asemenea, este folosit pentru a inregistra partide in formatul de sah Chess960 (unde piesele de pe prima linie sunt amestecate la intamplare) sau pentru partidele in care unul din adversari joaca fara o piesa sau mai multe. Folosit inca din secolul 19 de jurmalistul David Forsyth, a fost imbunatatit de Steven J. Edwards pentru a putea fi folosit si de calculatoare.

Formatul FEN nu e raspandit pe internet, pentru ca dureaza ceva timp pana poti descifra o diagrama, de aceea nu ar trebui sa va faceti probleme pentru ca o sa il intalniti foarte rar. (Textul de mai sus reprezinta pozitia de start a pieselor, ca sa va faceti o idee despre FEN).

Intrebare: Am luat de pe net o partida sau o colectie de partide in format .PGN. Cu ce program pot sa le vad si sa le editez?

1. Chessbase sau Chessbase Light

Aceste programe pot fi gasite la http://www.chessbase.com , cel mai cunoscut producator de software pentru sah. Varianta normala costa destul de mult, insa puteti sa va faceti lejer treaba cu ChessBase Light, este gratis si disponibil pentru download, program care are cateva limitari (maxim 32.000 de partide intr-o baza de date deschisa) dar pentru a vizualiza partide in format .PGN este foarte bun.

2. ChessPad

Un program pe care l-am folosit destul de des, downloadul este gratuit si este destul de usor de folosit.Il puteti downloada de la adresa http://www.wmlsoftware.com/chesspad.html 

Exista o multime de programe mai mult sau mai putin dezvoltate, in mare parte gratuite, care pot citi partide PGN. O simpla cautare pe Google dupa termenii ” PGN reader” va genera o multime de raspunsuri la aceasta problema.

Nota: foarte multe programe au posibilitatea de a citi fisiere PGN. Aici intra chiar si Chessmaster, alte programe de la chessbase.com (Junior, Fritz) si multe alte programe care pot fi gasite usor printr-o simpla cautare pe Google.

Intrebare: Vreau sa joc pe internet cu alte persoane. Cum fac?

Poate intrebarea cea mai frecventa, din fericire exista multe, foarte multe raspunsuri. Sa vedem doar cateva dintre ele:

1. http://www.playchess.com

Unul dintre cele mai cunoscute site-uri de jucat sah, necesita download-ul unui program de tip client cu care puteti sa va conectati la acest server. Detaliile pentru download le gasiti in articolul lui Iulian despre concursurile saptamanale Open Colosseum tinute pe acest server. Exista un tarif anual de aproximativ 30 de euro pentru a avea un cont fara limitari, dar se poate juca si cu un cont limitat, totusi fara optiunea de chat cu adversarul.

2. http://www.playok.com

Nu necesita download, odata contul gratuit creat, puteti sa treceti la treaba. Destui jucatori cu forta mare de joc joaca pe acest site, asa ca, atentie. De asemenea, va puteti inscrie la unul din turneele organizate de Prochess : http://prochessro.wordpress.com pentru detalii.

3. http://www.doizece.ro

Un site romanesc, din cate stiu eu singurul care ofera posibiltatea de a juca sah in partide sau chiar turnee in sistem elvetian. Experienta mea si a altor amici a fost totusi amara, deoarece se pare ca exista cativa jucatori pe acolo care folosesc softuri de sah pentru a juca mutari foarte puternice agsite de calculator, deci pentru a trisa. Totusi, poate in timp lucrurile au revenit la normal. Merita incercat!

4. http://games.yahoo.com

Eternul portal de jocuri Yahoo ofera bineinteles pe langa biliard si table si posibilitatea de a juca sah cu alti utilizatori Yahoo! Exista multe camere si turnee la care puteti sa va inscrieti, si ceea ce e foarte bine, poate fi jucat intr-o fereastra de Yahoo Messenger, daca folositi si acest sistem de mesagerie instant.

5. http://www.freechess.org

Unul din cele mai cunoscute servere de sah, si printre cele mai vechi, Freechess sau FICS (free internet chess server) este un loc bun pentru a juca cu oponenti puternici, chiar mari maestri (in genul jucatorilor care apar deseori pe playchess.com). Pentru a intra pe FICS, trebuie sa downloadati una din multele programe care faciliteaza accesul la acest server. Noi recomandam interfata de la adresa http://www.babaschess.net ca fiind una din cele mai bune si mai ergonomice in acest sens. Ca idee, am urmarit partide live din turnee importante care erau “pe bani” pe alte situri, am invatat sah de la diferiti oameni care isi tineau lectiile pentru oricine si la orice ora, am jucat partide cu jucatori foarte puternici (si am pierdut de multe ori :)). FICS e mai mult decat ok, este gratis, dati-i o sansa.

6. http://www.chessworld.net

Fara indoiala cel mai bun site pentru sah prin corespondenta, daca v-ati saturat sa jucati partide la 10 minute online. Interfata e simpla si foarte intuitiva, nu are nevoie de download, exista o limita de doua turnee cu rating la care puteti sa participati fara sa va faceti un cont full (platit). Totusi, pentru 29 de dolari pe an, aveti posibilitatea de a juca cu mii de concurenti din peste o suta de tari. Este foarte bun si avand in vedere ca se poate juca de la o mutare pe zi, pana la o mutare la 10 zile, este foarte flexibil in acelasi timp.

 

Cam atat in prima noastra incursiune in universul “sahului pe calculator”. V-am oferit cateva variante pentru fiecare intrebare “fictiva” la care am incercat sa raspund cat mai bine.

Ca sa va faceti o idee, am sa va descriu programele si site-urile de care ma folosesc pentru a studia si a juca sah:

-Pentru vizualizare PGN: ChessPad, ChessBase Light

-Pentru creare/modificare PGN: ChessPad

-Pentru analiza pozitiilor: ChessBase Light (cu modulul sau de analiza Fritz varianta 5.32, gratis, mai vechi dar foarte bun.)

-Server pentru sah cu alti oponenti : www.playchess.com, www.playok.com, www.chessworld.net , www.babaschess.net.

Acestea sunt site-urile si programele de care ma folosesc pentru juca si studia sahul. Sunt sigur ca exista multe alte optiuni, dar in primul rand, cele de mai sus sunt gratis si reprezinta un bun inceput daca vreti sa va apucati serios de acest joc.

Astept comentarii si alte intrebari, la care o sa raspund in cel mai scurt timp!

9 Comentarii

  • Iulian Rusu

    Eu joc de ceva vreme sah pe http://www.plasticbishop.com
    N-ar fi rau sa aruncati o privire.

    septembrie 19, 2008 - 8:20 pm Raspunde
  • c0rKy

    sooper

    aprilie 21, 2009 - 8:04 am Raspunde
  • lucian

    spune-mi te rog chessmasterul pe psp are si optiunea de sah orb inclusa?

    august 27, 2010 - 9:57 pm Raspunde
  • lucian

    sau daca ma poti ajuta cu un program de sah pe psp sau tel mobil care sa aiba optiunea de sah orb inclusa.

    august 27, 2010 - 9:59 pm Raspunde
  • ovidiu

    KChess Advance mi-a pus probleme

    iulie 31, 2012 - 11:43 pm Raspunde
  • Costello

    …doar in facebook…

    august 28, 2013 - 4:17 pm Raspunde
  • ConstantinV

    Ma intereseaza un program/aplicatie care in care sa introduc o partida de sah, sa o salvez si ca mai tarziu sa o pot relua. Exista un astfel de program.
    Multumesc!

    august 8, 2016 - 10:52 pm Raspunde
  • ConstantinV

    Adendda

    Exista un astfel de program?

    august 8, 2016 - 10:53 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.