Pozitia zilei
Pozitia zilei de duminica are ca protagonist pe conducatorul pieselor albe. Se pare ca albul a sacrificat 2 pioni pentru o activitate mai buna a pieselor si pentru dezvoltarea armonioasa a pieselor si castigul de spatiu. Asadar albul muta si castiga profitand de doua imperfectiuni din pozitia negrului care pare foarte solida.
Albul muta si castiga
Combinatia zilei – Negrul muta si castiga
Poate nu veti recunoaste in aceasta pozitie cine conduce piesele negre aici. Partida reprezinta debutul acestui mare jucator ce va ajunge campion mondial, mai tarziu. Negrele sunt conduse de un copil de 14 ani , iar partida aceasta reprezinta prima publicata in presa!
Negrul muta si castiga
Finalul zilei- Albul muta si face remiza
Avem duminica aceasta un final deosebit de interesant si intrucitiv, mai ales ca el poate surveni foarte des in partidele practice. Albul se afla sub atac de mat, fiind amenintat sa fie facut mat la e1. Chiar daca apara cu 1.Te7 urmeaza 1…d2+ 2.Rb1 e1D+si negrul castiga. Asadar negrul muta si sa vedem ce se intampla. Astept sa vedem ce raspunsuri gasiti aici, si comentariile voastre.
Albul la mutare
5 Comentarii
cred ca finalul zilei trebuia sa aiba titlul albul muta, cum apare deasupra diagramei, si cred ca prima mutare trebuie sa fie
iulie 28, 2008 - 1:57 pm1.Tb3+! si dupa Rxb3 (sau Rc4/d4) urmeaza 2.Rd2 dupa carea albul transforma in dama si culege pionii
Da,dar banuiesc ca iese remiza, cu 2…e1D+ 3.Rxe1 Rc2 4.a8D d2+ 5.Rf2 d1D…
iulie 28, 2008 - 3:22 pmasa e…numai ca eu nu vad nimic altceva …si in plus enuntul nu spune care e rezultatul, poate asa trebuie sa se termine? 🙂
iulie 28, 2008 - 5:41 pmRodantero:Am rectificat diagrama ca pentru tine. Intentia era sa vedem ce rreactie este stiind ca albul muta, nestiind unde trebuie sa ajunga. Gergely a intuit foarte bine ca este remiza, iar dupa ce scot amandoi regine, albul reuseste sa castige pionul negru si devine clara egalitatea.
iulie 28, 2008 - 10:45 pmDiagrama nr 3, cu pricina unde am lasat intentionat decat “Albul muta” este prezentata de un regretat autor de rubrica sahista din ziarul “Saptamana ” N. Gheran. Finalul este foarte instructiv, mai ales ca poate fi intalnit in practica destul de des.
iulie 28, 2008 - 11:37 pmGergely: Dupa 5.d1D urmeaza punctual 6.Da4+ Rc1 7.Da3+ sau la 6…Rd2 7.Da5+, ar fi urmat de 8.Dxc5. Un exemplu de urmat in jocul practic, mai ales ca trebuie sa cam vezi si sa calculezi 10 mutari inainte, si daca nu stii ce este de facut, probabil ca ai sanse mari sa ratezi remiza. Desi nu are joc introductiv si nici ceva spectaculos, pozitia este un bun exemplu pentru practicieni.