Patru probleme intr-una singura
Un celebru problemist roman , Wolfgang Pauly, a creat o problema superba si inedita, mai ales prin enuntul ei. Prima diagrama are un enunt normal care nu ne anunta de ce va urma. Frumusetea problemei din diagrama 1, rezida si din faptul ca albul are 8 pioni (!) pe tabla, destul de rar intalnita aceasta situatie. Dupa ce gasiti solutia in primul caz, intervine ceva foarte interesant…
Diagrama 1
Albul muta, mat in 2 mutari
…se iau de pe tabla pionii de la c5 si h2, iar in pozitia rezultata in diagrama 2 avem o noua solutie de mat in 2 mutari! Dupa ce am descoperit si a doua solutie, ce credeti ca urmeaza?…
Diagrama 2
Albul muta, mat in 2 mutari
… se iau iarasi 2 pioni si anume d5 si g7, si gasiti o noua solutie!! Pentru ca nu ne oprim aici si se intampla iarasi evenimente pe tabla de sah…
Diagrama 3
Albul muta, mat in 2 mutari
…luam in ultima instanta, pionul din d3 si nebunul din g8, pentru ca sa rezulte din nou o problema noua cu o solutie diferita!!!. Dupa ce rezolvati toate cele 4 probleme va veti da seama in mod sigur ca autorul roman a avut un laitmotiv cand a creat aceste probleme. Si in mod sigur va veti da seama de ideea care l-a facut pe celebrul autor de probleme roman, care este considerat unul dintre cei mai mari compozitori de probleme de sah al perioadei in care a trait! Va urez mult succes si astept sa imi dezlegati “sarada”, si sa imi puteti spune ce a vrut sa transmita autorul cand a gandit aceste probleme frumoase dintr-una singura.
Diagrama 4
Albul muta, mat in 2 mutari
4 Comentarii
dia 1
iulie 25, 2008 - 12:33 pm1. Cb4+ R sau f4 sau f6 2.f8-turn mat.
dia 2
1.f8-Turn Rd6 2. Cb4 mat
dia 3
1.f8- N daca …Rf6 2.Ng8 mat, daca …Rf4 2.Nd6 mat
dia 4
1.f8- D daca …Re6 2.De7 mat,daca … Re4 2. Df5 mat
Cat despre ceea ce a vrut sa trasmita , n-am nici cea mai vaga idee
In ordinea diagramelor: 1. 1.f8C 2. 1.f8T 3. 1.f8N si 4. 1.f8D 🙂 Mesajul pe care l-am perceput eu a fost “omul potrivit la locul potrivit” (desi sunt convins ca ar mai putea exista zeci de explicatii filozofice). Foarte dragute diagramele, bravo!
iulie 25, 2008 - 2:32 pmcred ca la diagrama 1 e mai bine f8C. Acum pricepui si eu ceva!
iulie 25, 2008 - 3:18 pmMultumesc!
Ce sa ma fac cu voi?:) Nu pot sa ascund nici o solutie de voi! PE mine m-a fascinat problema asta, si cred ca am stat cam o saptamana ca sa o dezleg si sa o pricep. Intotdeauna exista “omul potrivit la locul potrivit” , insa ce sa mai zic, daca va spun ca eu eram la Munchen, cand m-am apucat sa o dezleg? Avea dreptate Gergely Szabo cu asta! Este mai multa divinitate in noi decat se crede, mai ales cand avem probleme!
iulie 25, 2008 - 6:08 pm