Probleme cu pionii de dimineata

Avem 2 frumoase probleme in dimineata aceasta, ca sa ne incalzim pentru turneul de diseara de la 9 seara. Mai aveti o problema frumoasa cu 2 turnuri contra pioni pe care nu ati rezolvat-o, si sa stiti ca este superba. Va urez o zi superba si ce este mai frumos sa vi se -ntample. Va astept la turneul din seara asta.

Diagrama 1 (4 puncte )

Albul muta si castiga

Diagrama 2 (4 puncte )

Albul muta si castiga

3 Comentarii

 • Mtudorache

  Ei frumoasa prima!(la adoua inca nu m-am uitat).Una din primele reguli pe care le-am invatat despre finaluri era cea a patratului. Adica regele “prinde” un pion advers nesustinut, daca fiind la mutare intra in patratul imaginar a carui latura e data de distanta intre el si pion. Pai vorba multa, saracia omului! Deci 1.Rf7 h5 (negrul obligat sa mute pionul, altfel regele intra in patrat), 2.Re6 (ciudat, insa nu spre pion!)h4, 3.Rd5 h3, 4.Rc4 (iata de ce spre regele advers!)h2, 5.Nb4! si 6.b3#. Regele negru nu poate muta in nici un moment pentru ca astfel ar permite albului sa intre in patratul pomenit, pierzand pionul. Mi-as dori sa vad asta intr-o partida de blitz sau in criza de timp insa…

  iulie 18, 2008 - 8:59 pm Raspunde
 • Mtudorache

  La a doua imi pare mai complicat, dar incerc. 1.Rb5! cxd2 (1…Nd4, 2.Nxc3!), 2.a7 d1D, 3.a1D+ iata ce important acest sah, dar e teribil faptul ca regele negru nu poate muta decat pe coloana “d” si va pierde dama si partida!

  iulie 18, 2008 - 9:18 pm Raspunde
 • ceausescuiulian

  Mtudorache: Esti bun domnule, ce sa zic, ai forta si viziune. Felicitari “don” Marian:) Ai grija ce faci prin Italia, mai “trosneste” cativa IM ca aici sunt si din cei facuti la apelul bocancilor. Eu ma tem decat de mine cand joc, nu de cel cu care joc. Faceam aluzie la scandalul de pe Blogsport de vineri si sambata.

  iulie 21, 2008 - 9:15 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.