Campionii mondiali sunt atacati si ataca!

Intre ei, campionii mondiali

Revenim la ceea ce va place mai mult, si anume la combinatii. Si nu orice combinatii, ci numai cele in care sunt implicati si campionii mondiali. In prima diagrama Alehin pierde la nu mai putin celebrul Nimzovitsch. Si ca nu sa raman dator, el revine in ultima diagrama si castiga superb cu albele. A doua diagrama reprezinta parca un duel la distanta intre Alehin si Capablanca. Apoi in diagrama 3 , negrele lui Kasparov desfiinteaza albele unui component al echipei olimpice a Rusiei, Teskovsky. Sper sa aveti o dupa-amiaza placuta si pe seara avem, ca de obicei ceva nou ce este in pregatire. Sa speram ca vom primii mai repede accesul si camera de sah pentru a putea desfasura turneele de sah acolo. Cu cat mai repede cu atat mai bine pentru ca surprizele abia incep sa se contureze aici. Va multumesc ca ne cititi si ramaneti langa noi pentru ca tot timpul vom avea ceva frumos de spus si de postat.

Diagrama 1 ( 3puncte )

Nimzowitsch-Alehine, 1912

Albul muta si castiga

Diagrama 2 ( 3 puncte )

Capablanca –  Tanarov, New York 1918

Albul muta si castiga

Diagrama 3( 4 puncte )

Teskowsky – Kasparov, 1981

Negrul muta si castiga

Diagrama 4 ( 3puncte )

Albul muta si castiga

Alehin-Freeeman,1924

  • 8
  • 1312
  • 7

7 Comentarii

  • dixi82

    Frumoasa si simpluta diagrama nr 2. Capablanca a gasit o combinatie eleganta prin care castiga cel putin o piesa:
    1.Ch6+ Rh8 (dama alba pe legatura) 2.Dxe5! si albul castiga (2…Dxe5 3.Cxf7+ sah si dama (daca 3… Txf7?? atunci 4. Te8+ cu mat in trei din cauza slabiciunii ultimei linii) 3…Rg8 4. Cxe5 si albul are piesa si un pion in plus.

    iulie 18, 2008 - 9:21 am Raspunde
  • dixi82

    Diagrama 4, o combinatie asemanatoare, o deviere combinata cu slabiciunea ultimei linii, se pare:

    Am vazut doar 1.Ch6+ cu variantele:
    1…Dxh6 2.Txf8!+ Rxf8 3.Dd8 mat

    sau

    1…Rh8?? 2. Txf8 mat.

    Sper ca asta sa fie rezolvarea 🙂

    iulie 18, 2008 - 2:07 pm Raspunde
  • dixi82

    Diagrama 3:

    1…Dd3+ 2.Rxf3(unica) Tf8+ 3.Rg1 Dd1+ 4. Rh2 Tf2! castiga dama si dupa aceea poate castiga usor pionii albi de pe flancul regelui, cu mare avantaj material.

    Nu am vazut nici o combinatie de mat, iar alte raspunsuri ale albului dupa 1…Dd3 sunt si mai rele.

    Sunt curios daca asta era.

    iulie 18, 2008 - 2:15 pm Raspunde
  • ceausescuiulian

    Bravo domnu’ Alin pentru primele doua dezlegari, sunt corecte ( adica diagramele 2 si 4 ). In ceea ce priveste diagrama 3 te contrazic, pentru ca probabil ca ai facut-o mental, si nu ai pus pe tabla. 1…Dd3+ 2.Rxf2(unica) Tf8+ 3.Rg1? Dd1+ captureaza la b3 si are sanse de egalare cel putin . Insa cu dama la d1 nu mai poti sa prinzi pe legatura dama , cu Tf2. Pur si simplu capturez turnul! Si in loc de 3. Rg1 joc 3.Re1 si negrul nu mai are nimic, si raman cu avantaj material. Asadar solutia mai trebuie cautata!

    iulie 19, 2008 - 9:45 pm Raspunde
  • rodantero

    Diagrama 1
    1.Txd4 si albul ramane cu o piesa in plus…pentru ca altfel dupa Dxd4 urmeaza
    2.Dxe6+ Td7 (…Cd7 3.Dc6+!! bxc6 4.Na6#) 3.Nxd7+ Rd8 (…Cxd7 4.De8#) 4.Nc7+ Rxc7 5.Cb5+ si negrul pierde dama

    august 3, 2008 - 4:26 pm Raspunde
  • rodantero

    Diagrama 3
    1…De5 (se ameninta De1#) de aici sunt posibile mai multe mutari:
    2.Dxf2 Tf8 si se pierde dama
    2.Rxf2 Tf8+ 3.Rg1 De1+ 4.Rh2 Tf2 si se pierde dama
    2.Nd2 Nb6 3.Cd4 (3.De2 Tf8+ 4.Re1 Dd5 5.Ne3 Nxe3 6.Dxe3 Dh1+ 7.Rd2/e2 Dg2+ si se pierde dama)
    Cxd4 4.cxd4 Tf8+ 5.Rg1 Dxd4+ 6.Rh1 Tf2 7.Dxb7 si pozitia albului e compromisa
    3.Nf4!? Dxf4 4.Dxf2 Dc4+ 5.Rg1 Dxb3 (poate varianta cea mai buna, dar chiar si asa, albul ramane cu o piesa in minus si cu o pozitie compromisa)

    august 3, 2008 - 5:42 pm Raspunde
  • rodan

    Ultima varianta are (evident) o numerotare a mutarilor gresita
    2.Nf4 s.a.m.d.

    august 4, 2008 - 6:37 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.