De la probleme mi se trage? O dimineata fara probleme…grele .

Cand netul este “Made in Romania”

Ieri, ca un facut, vroiam sa postez 2 articole pe blog. Ce credeti ca am mai patit? Numai in Romania se poate intampla. Nu era net! Am sunat la firma si mi-a spus ca pana la ora 13, voi avea net. Abia seara dupa ora 21, am avut internetul valid. Sper sa nu va suparati pe mine, caci aveam mai multe de gand sa fac. Insa cum le scriu direct (live ) nu am putut sa fac nimic pentru ca trebuie sa scriu in “Html” si este destul de sinuos. Asa ca am purces la ceva care sa va alunge plictiseala si monotonia din ziua de sambata. Am vazut ca participati la articole si asta este foarte bine. Pentru ca in curand va asteapta multe suprize, care de care mai frumoase si mai ispititoare. Cine intra mai des, are sansa sa vada mai repede ce va urma. Urmeaza, cum deja stiti, cateva probleme frumoase si accesibile. Sper sa va placa, caci mie unul mi-au satisfacut gusturile. Asadar pana mai tarziu, va urez succes si sa aveti o sambata minunata.

Prima pozitie, desi pare simpla, nu stiu ce sa zic. Am vazut-o si postata si la campionatele nationale de dezlegari pentru copii. Cred ca este destul de interesanta pentru toti. A doua este mai complicata si va reamintesc ca matul in 2 mutari ( sau in cate se specifica in problema ), este matul gasit la cel mai bun joc advers. Asadar verificati bine solutiile, pentru ca in week-end, am sa trec solutia sub fiecare diagrama incepand cu cele nerezolvate, Asa ca puteti sa revedeti acele probleme pe care nu le-ati rezolvat, aveti dubii, sau ca sa va verificati si corectati. Aveti motive serioase sa mai “rasfoiti”, cand aveti timp pe blog, si postarile mai vechi.

Diagrama 1 (2 puncte )

Albul muta, mat in 2 mutari

Diagrama 2 ( 4 puncte )

Albul muta, mat in 2 mutari


Diagrama 3 (3 puncte )

Albul muta, mat in 2 mutari

Diagrama 4 ( 3 puncte )

Albul muta, mat in 3 mutari

3 Comentarii

 • yo_dan

  Diagrama 2 : Dd4 si orice ar face negrul la urmatoarea mutare este mat.

  iulie 12, 2008 - 5:28 am Raspunde
 • ceausescuiulian

  Nu este mat Dan! La 1.Dd4 Negrul joaca Nb2 si nu mai este nici un mat in 2 mutari. Pentru ca ii ramane campul c1 in caz ca albul joaca 2.Nc3+ ( sah prin descoperire ).Dupa cum am mai spus mai sus, matul in mutari date(2,3 sau mai multe) are o solutie la cel mai bun joc al partii adverse, pentru a amana chiar cu o mutare matul. Adica partea in dezavantaj face orice sacrificiu si compromis pentru a amana matul. De obicei problemele au o solutie unica. Incearca sa gandesti putin mai mult si mai adanc, pentru a putea patrunde in particularitatile pozitiei.

  iulie 12, 2008 - 11:21 am Raspunde
 • Gabriela

  Diagrama 1
  1.Tg7-Re8 (1…-Rc8 2.Ta8+#)(daca negrul muta calul, albul da mat pe ultima linie cu oricare tura)
  2.Tg8+#

  decembrie 12, 2008 - 8:05 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.