Ce diagrame rezolva marii maestrii… luni dimineata?!

Raspunsul este: de incalzire!!!

Ca sa ma credeti pe drept cuvant aveti dimineata asta ceva special, numai pentru cei care cititi blogul de sah. Doua diagrame de combinatii de mat si doua cu studii de final, astea chiar pentru marii maestrii! Era o gluma in titlu ca sa va treziti, asa ca pana plecati la serviciu si va spalati pe fata aveti de rumegat ceva foarte comestibil la micul dejun. Asadar sa vinaaa problemele! Scuzati-ma am uitat sa spun probleme de sah, pentru ca nimeni nu isi doreste probleme de luni dimineata, Doamne fereste! Sunt oameni care doresc probleme si aceia sunt sahistii. Sunt oameni care adora problemele aceia sunt problemistii si compozitorii de sah, bineinteles ca de sah!

Diagrama 1

Albul muta si da mat in 3 mutari

Chiar nu va ganditi aici cine va da mat regele negru? Pericolul vine de unde nici macar nu se banuieste. Este tocmai buna pentru incalzire, sau racorire?! Cum vreti dumneavoastra sa fie atunci!

Diagrama 2

Negrul muta si face mat in 3 mutari

Aici se pare ca suntem aproape de a ceda partida, daca suntem cu negrul, caci avem ambele piese in priza si mai avem dezavantajul material de trecut, calul sa lupte cu turnul si 3 pioni. Plus ca albul mai ameninta el mat in  tot cam 3 mutari. Ce este de facut aici? Hai sa ne trezim, sa luam o gura de cafea sau ceai si sa gasim lumina din ochii jucatorului cu piesele negre cand a vazut ce poate face. Cum credeti ca l-a privit pe conducatorul albelor? Zambind, va spun eu, caci in aceasta dimineata am chef de jocuri de …cuvinte. Sa ma scuze cei pe care i-am trezit 🙂 !

Diagrama 3

Albul muta si castiga

Suntem cu albele si avem si un pion mai putin. Avem calul atacat si turnul alb din b6 care atarna de calul atacat! Si totusi aici nu am gresit, albul castiga! Astept comentarii de la cei care incearca sa rezolve aceasta diagrama foarte frumoasa! Nu trebuie sa fiti mari maestrii ca sa o rezolvati, numai sa fiti putin atenti si sa va concentrati la regele negru!

Diagrama 4

Albul muta si castiga

Pare incredibil cum sa castige albul aici? Un final teribil in care trebuie sa aveti resurse sa puteti gasi solutia. Va promit ca voi tine cont ca vreti probleme cat mai multe, si chiar de lunea asta! Asa ca astazi ne intalnim dupa amiaza cu un articol senzational despre o eroare intr-una din problemele postate aici!

13 Comentarii

 • yo_dan

  Diagrama 2 : Df1+Tg1, Cg3+g3, Dh3 mat.

  iulie 7, 2008 - 7:45 am Raspunde
 • yo_dan

  Diagrama 3 : Ta6 , albul castiga 2 pioni chiar daca pierde calul ?????

  iulie 7, 2008 - 8:18 am Raspunde
 • ceausescuiulian

  La diagrama 3 este putin mai profunda analiza, cred ca varianta pe care ai dat-o aici nu e prea buna sa vedem: 1.Ta6 bxc4 2.Txa5+ Rd4 3.Tg5 si acum se vede ca negrul castiga imediat cu 3… c3+ si acum daca 4.Rc2? urmeaza Ne4+ cu castig de piesa; Daca 4.Rb3? Nd1+ 5.Rb4 cu speranta ca va da sah cu turnul pe verticala si va castiga pionul de la c3 cu final teoretic de remiza( Turn si nebun contra turn si 2 pioni), insa 5…Tc8! apara pionul si ameninta sa transforme imparabil la c1.5…c2 6.Tc5! Txf1 0-1. Asa ca nu este solutia asta . Mai incearca nu este foarte greu.

  iulie 7, 2008 - 1:06 pm Raspunde
 • Strategos

  La diagrama 4, cred ca solutia ar fi: albul muta T c8 cu sah si sacrifica turnul si pionul de la b7 pe un turn advers, dupa care, din doua mutari, isi pozitioneaza regele la a7, taind calea regelui advers, pentru ca apoi sa-si impinga pionul de la b4 din spate pana il transforma in regina.

  iulie 18, 2008 - 9:11 pm Raspunde
 • Strategos

  Scuze, trebuie sa fac o rectificare: albul isi pozitioneaza regele din trei mutari pe a7 sau c7 dupa caz, pentru a taia calea regelui advers spre pionul b4, care va fi transformat in regina sau turn!

  Cred ca aceasta este solutia!

  iulie 18, 2008 - 10:27 pm Raspunde
 • paunash

  Ce spui tu e remiza. Solutia ar fi 2.Rd5 Negrul e obligat sa joace 2…Tb8 apoi 3.Rc6 si negrul e in zugzwang. Oricum partida nu e terminata nici dupa promovare.

  iulie 19, 2008 - 3:21 pm Raspunde
 • Strategos

  Intr-adevar, m-am inselat… Varianta mea era valabila doar daca regele negru ramanea pe ultima linie, fara sa fi observat ca putea sa avanseze!

  iulie 19, 2008 - 8:23 pm Raspunde
 • ceausescuiulian

  Asadar sunt rezolvate diagramele 2 si 4.
  Bravo Paunash,pentru rezolvarea de la finalul de exceptie! Acolo trebuie sa fie atent pana la final, castigul nu este asa de usor.
  Strategos: mai ai multe de invatat, insa le prinzi f, repede si esti ambitios. Plan de joc imaginezi repede, si asta este bine. Mai sunt destule diagrame nerezolvate. Intentionat nu le-am pus solutia ca sa aveti ce dezlega:)Succes in continuare la rezolvari, si astept noi comentarii si intrebari.

  iulie 19, 2008 - 9:56 pm Raspunde
 • Strategos

  Sper sa ma revansez la diagrama nr. 1:
  1. Rd1xd5+ / c6xd5 (unica solutie, altfel este mat)
  2. Cd3+ / e4xd3 (unica solutie, altfel este mat)
  3. f4#

  iulie 20, 2008 - 9:01 am Raspunde
 • Dan Bujor

  La pozitia 4 e posibl si 2…Rc7 3.bxc8D+ Rxc8 4.Rc6 (albul castiga opozitia) Rb8 5.Rb6 si la urmatoarea mutare albul ocupa a7 sau c7…foarte frumoasa problema

  iulie 20, 2008 - 2:02 pm Raspunde
 • Dan Bujor

  Cred ca la problema 3 rezolvarea este:
  1.Ce5 Rxb6 (Nxg4 2.Txb5 Rd4 sau Rd6 3.Cxg4 Txf1 4.Txa5 urmat de Txg5) 2.Cd7+ Rc6 3.Cxf8 Nxg4 4.Ch7 si se castiga pionul din g5…totusi finalul de C+N+p contra N+2p e foarte greu de castigat (cel putin pentru mine :))

  iulie 20, 2008 - 4:43 pm Raspunde
 • ceausescuiulian

  Rodantero: La problema 3 rezolvarea nu este cea pe care ai gasit-o aici. Asta este una din pistele false, caci acolo chiar bate in remiza cu toata piesa in plus. Trebuie sa cauti si alte mutari pe care nu indraznesti sa le incerci sau sa le faci, pentru ca nici nu le iei in calcul. Daca le-ai calcula si pe ele, ai reusi sa dezlegi si problema asta!

  iulie 20, 2008 - 4:57 pm Raspunde
 • ceausescuiulian

  rodantero: La studiul din diagrama 4 ai dreptate, Albul castiga opozitia si partida. Nu trebuie cum am mai spus sa faci numai mutarile evidente si castigurile simple. Rezolvand pozitii noi si interesante, sau macar citindu-le si urmarindu-le rezolvarea, devii mai puternic.Botvinik spunea ca ” esti cu atat mai puternic cu cat cunosti cat mai multe pozitii “.

  iulie 20, 2008 - 5:25 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.