Capablanca :”Pentru perfectionare, inainte de toate trebuie studiate finalurile”
Marii jucatori au excelat intotdeauna in final si nu numai in deschidere si in jocul de mijloc. Incepand cu jucatorul considerat un geniu- Capablanca-si continuand pana in zilele noastre cu Petrosian, Spasski, Fischer, Karpov, Kasparov, Kramnik, jucatorii cu pretentii de a ajunge in varful Olimpului sahist, s-au perfectionat neincetat in finalurile complexe. Considerat un copil minune, despre Capablanca au ramas multe povestiri foarte interesante, la 4 ani, micul Raoul, urmarea cu un mare interes, partidele de sah jucate de tatal sau( capitan ) seara, in compania comandantului fortaretei unde locuiau. El, cu ochii mari cenusii -verzui si cu bucle negre, era imbracat intr-o rochie de mama sa, care isi dorise mult o fetita!!Micul geniu era pus in picioare pe o bancuta, si urmarea fermecat miscarile figurilor de sah. Tatal il avertiza inainte sa priveasca linistit si sa nu deranjeze jocul sau in compania superiorului sau. Intr-o seara micul Raoul a izbucnit in strigand tatalui sau ca a facut o mutare gresita cu calul. Jucatorii l-au privit ingaduitor, zambind si au continuat partida. Dupa ce partenerul sau a plecat, tatal l-a intrebat pe copil ce a vrut sa spuna despre greseala sa, neincrezator ca baiatul ar fi vazut ceva in plus fata de ei pe tabla. A reconstituit pozitia si tanarul a aratat imediat greseala. Capitanul a ramas stupefiat si l-a intrebat daca el stie sa joace deja sah, asadar nimeni nu se ocupase pentru a-l invata acest joc! Micutul mandru i-a propus sa joace o partida si au inceput sa joace. Micutul a castigat, tatal a pierdut, dupa care innebunit de fericire, a iesit cu micul sahist pe umeri, strigand ca a avut loc o minune si o binecuvantare:fiul sau de 4 ani il invinsese! Despre acuratetea cubanezului in finaluri a mai ramas si o alta intamplare curioasa: In urma cu 30 de ani a castigat la Nimzovici un final despre care spectatorii si adversarul lui credeau ca se va termina remiza. La peste un an, s-a intalnit din nou cu Nimzovici, care sigur pe sine i-a spus daca isi mai aminteste despre finalul in care Capablanca a castigat, pentru ca el s- a inselat in sistemul lui de aparare si trebuia sa se termine remiza. Cubanezul a raspuns ca nu s-a mai gandit la acest final tot acest timp lung, dar este convins ca el a avut avantaj . Nimzovici a insistat si l-a provocat pe genialul Raoul, sustinand ca a analizat pozitia si a descoperit ca poate obtine remiza, si este gata sa ii demonstreze egalitatea in cadrul unui pariu. Desi Capablanca nu mai revazuse finalul cu pricina, a acceptat sfidarea lui Nimzovici si s-au asezat la tabla pentru a-si impune punctul de vedere, si sa rejoace acel final de partida. In numai cateva mutari adversarul sau s-a convins ca nu mai avea aparari si a platit pariul fara sa mai comenteze altceva.
Capablanca destins si sigur pe el il domina pe concentratul Doctor Lasker
Am ales doua finaluri interesante in care se pare ca totul este simplu. Cand aprofundam analiza, vom vedea ca nu este prea usor sa le rezolvam! Sper sa va faca placere sa gasiti caile frumoase ale castigului in final. Primul final este destul de clar, din punct de vedere material, caci albul are de aparat singurul sau pion, care este unica speranta de a castiga punctul. Negrul ameninta sa mute regele la b7 cu atac asupra calului alb si apoi sa patrunda pe campul b6 de unde ar ataca pionul din b5. Daca se apara din spate pionul cu calul, prin atacul regelui asupra calului alb de langa pion ar insemna iarasi remiza. Atunci ramane sa descoperiti dumneavoastra calea de castig!
Diagrama 1
Albul muta si castiga
In a doua diagrama este un final de piese grele delicios, pe care stiu ca il veti gusta in loc de cina 🙂 ! Insa cu piese grele si la fel de putine ca si in primul final.
Diagrama 2
Albul muta si castiga
Corectura: Diagrama aceasta are regele la g5 si nu la f5, cum este aici eronat!
3 Comentarii
Cred ca am gasit rezolvarea diagramei 1…Ma gandisem initial la
1.Ce7 Rb7 2.Cd5 dar dupa c6! negrul scoate cel putin remiza. Insa cum, de multe ori, primul pas e cel mai important…
1.Cb6+!! cxb6 2.Rg3 Rb8 3.Rf4 Rc8 4.Re5 Rd7 5.Rd5 Rc7 6.Re6 Rb7 7.Rd7 Rb8 8.Rc6 Ra7 9.Rc7 Ra8 10.Rxb6 Rb8 11.Rc6 Rc8 12.b6 Rb8 13.b7 si negrul nu mai poate opri transformarea, sau…
1.Ce7 Rb7 2.Cc4 Rc8 3.Rg3 Rd7 4.Rf4 Re6 5.Re4 Rd7 6.Rd5 Rd8 7.Rc6 Rc8 8.Ra5 Rb8 9.Cb7 Rc8 10.Cc5 Rb8 11.Ce6 Rc8 12.Cxc7 si pionul are cale libera la transformare
iulie 25, 2008 - 1:41 pmLa varianta a doua evident prima mutare a albului e Cb6!!
iulie 25, 2008 - 1:42 pmDiagrama 2
noiembrie 30, 2008 - 10:11 pm1 Tc7+ – Re8 (1…-D:c7 2 D:c7+-Td7 3 Dc5+ sau 1…-Rf8 2 Dc5+)
2 Dc6+ – Rf8
3 Dc5+ – Rg8
4 Dc4+ – Rh8
5 Dc3+ – Rg8
6 Dg7+ # 1-0
sper ca am rezolvat bine.