Nu ma pricep foarte bine la problemisticã, deşi am rezolvat o mare parte dintr-o culegere de cateva mii de astfel de specimene. Aşa cã am cãutat, şi o sa caut problemele sa fie ca intr-o partidã normalã, cât mai aproape de realitatea si situaţiile de pe tabla de şah. Dar in timp o sa evoluãm, şi o sa dezvoltãm şi subiectul acesta, încet, încet ! Asta pentru ca sunt destui amatori pentru stilul problemistic şi pe langã asta mai este şi o probã ce acum este prevãzutã în campionatele naţionale şi în concursurile din România şi din lume. Dacã marele maestru Mihail Marin,( pe care ţin sã îl salut pe aceastã cale cu cãldurã oriunde s-ar afla el !), in lotul naţional de dezlegari, cu rezultate semnificative. Am vãzut acum câteva zile cum marele maestru Vlad Jianu a terminat proba de dezlegari in clasament, inaintea lui Eric Huber, unul dintre cei mai puternici componenţi ai lotului naţional de dezlegari.
Problema noastra aici, se reduce la înţelegerea poziţiei şi trebuie sa privim şi sa aflam necesitatea albului pentru a face mat. Avantajul negrului este acela cã deţine coloana esi aici se va duce bãtãlia. Dacã albul reuşeşte asta imediat caştigã, dacã nu va fi copleşit de armata neagrã, mult superioarã numeric. Jucatorii experimentaţi sau cei care au inclinaţie catre compoziţie, vor cãuta repede soluţia, şi o vor gasi, cãutând idei de caştig legate de coloana e . Va fi clar foarte repede, ca având si nebunul de alb de la d3 in prizã, nu mai are timp sa incerce ocuparea coloanei cu turnul din f1. Şi chiar dacã nu avea in prizã o piesa, era greu de gasit ceva rapid si eficient. Prin excepţie, dacã nu putem sa ocupam ceva, atunci macar sa folosim asta sã facem contrariul.Adicã sa blocãm actiunea turnului sau a nebunului negru de la a8 . Cum sã facem asta ? Simplu ! La intersecţia acţiunii lor adica pe câmpul e4. Şi cum avem nebunul de la d3 gata sa fie capturat, putem face asta. Dorin a încercat sã sacrifice nebunul din d3 la e2, şi imediat a dat mesaj când a vãzut ca nu mai iese matul ! Pentru ca la 2.h3+ Rg3 nu mai avem şahul turnului de la f3, 3.Tf3 pentru ca nebunul din a8 este atent si captureazã turnul de la f3.Ramâne o singurã idee de incercat.
1.Ne4 !! blocheazã acţiunea unei piese,din cele douã menţionate permiţând incredibilul deznodãmant al regelui negru.Regele care se pare, ca şi Bãnel Nicoliţã J , a alergat cumva mai mult degeaba, deşi a fost monitorizat ca cea mai activã piesã de pe tablã ( a se citi tabla elveţianã J )
Haideţi sa vedem ce se intâmpla dacã incercãm sa capturãm nebunul.a) 1…Nxe4 2.h3 + Rg3. 3. Ne1# adicã tocmai despre ce vorbeam, coloana e a fost inchisã temporar permiţând şahul de la e1 decisiv
b)1…Txe4 2.h3+ Rg3. 3.Tf3# diagonala a8-h1 a fost inchisã, iar câmpul f3 a fost ideal pentru turnul din f1 pentru a inchide plasa de mat!
Felicitãri domnului Tudorache ce a gãsit soluţia corectã. Se pare ca experienţa lui de pe playchess.com, unde este un adversar redutabil şi-a spus cuvântul !
1 Comentariu
Un astfel de blog este potrivit pentru organizatia noastra -> ONBR (Organizatia Nationala a Bloggerilor din Romania). Pentru a nu posta link-uri sau adrese de email (poate nedorite), te rog sa imi dai tu un mail pentru a putea sa comunicam. Am indexat ~60,000 blog-uri, dintre care ~4,200 sunt deja membrii ONBR. Ai recomandarea mea pentru aderare. Spor in continuare
octombrie 28, 2010 - 11:55 am