În Memoriam Tudor Scripcenco (1935 – 2010) – Motorul şahului moldovenesc

Tudor Scripcenco (1935 – 2010)

Antrenor emerit, şahist, arbitru internaţional, organizator, secretar general a Federaţiei de şah din Moldova şi nu în ultimul rând o personalitate extrem de cunoscută şi respectată în lumea şahului, Tudor Scripcenco, a plecat dintre noi la 74 de ani. Maestrul a lăsat în urma o memorie adâncă în sufletele celor care l-au cunoscut: rude, elevi, colegi, demnitari şi simpli amatori ai şahului şi o urmă istorică în şahul moldovenesc. Tudor Scripcenco şi-a început activitatea ca antrenor de copii în oraşul natal Cahul la 1 noiembrie 1954, pe când avea doar 19 ani. De atunci şi până la ultima sa răsuflare nu a încetat să se dedice şahului, pe care l-a considerat un credo al vieţii. Pe atunci nu îşi imagina că va ajunge să educe o campionaă europeană, pe fiica Almira Scripcenco. Şcoala Scripcenco au trecut-o de asemenea mulţi alţi şahişti de valoare, ajunşi mai târziu mari maeştri: Marina Şeremieteva, Victor Komliacov, Victor Gavricov şi alţii.
În 1963, Tudor Scripcenco a fost transferat la Chişinău, pe specialitate, fiind angajat la Uzina de tractoare ca mecanic.
Tot aici, el a înfiinţat un cerc de şah.Datorită iniţiativei şi profesionalismnului de care a dat dovadă întru propagarea şahului în Moldova, în 1963 Tudor Scripcenco a fost ales Secretar al Federaţiei naţionale de şah, ca după trei ani, să ajungă preşedintele federaţiei de şah din fosta URSS. În anul 1969, Tudor Scripcenco a devenit director al Clubului de şah şi dame din Chişinău, iar paralel activa ca antrenor.
În 1974, la un turneu de şah, Tudor Scripcenco a cunoscut-o pe viitoarea soţie, marea maestră Naira Agababean, cu care s-a căsătorit în 1975. Un an mai târziu, în familia Scripcenco a apărut un nou membru, fiica Almira, care a dus faima familiei în întreaga lume, devenind campioană mondială printre junioare sub 16 ani şi campioană europeană printre senioare.
Tudor Scripcenco a fost un motor al şahului moldovenesc. La iniţiativa sa, în Moldova au fost organizate evenimente
istorice: Congresul Internaţional al FIDE în anul 1997, campionatul european de şah printre femei în 2005 la Chişinău, şi multe turnee internaţionale care au promovat numele ţării noastre în întreaga lume.
Una din victoriile sale, Tudor Scripcenco a considerat întotdeauna implimentarea şahului în şcoli, care s-a produs la 1
septembrie 2009 graţiei iniţiativei Dumnealui cu ajutorul Federaţiei de Şah în frunte cu preşedintele Vladimir Molojen.
Tudor Scripceno a scris 9 cărţi de şah, printre care cele mai cunoscute fiind “Шахматная гордость Молдовы” în care a elucidat şahul moldovenesc, “Pentru Parinti”, care a cunoscut o popularitate foarte semnificativă în Europa şi Statele Unite. De asemenea, în cei peste 50 de ani de activitate şahistică Tudor Scripcenco a publicat peste 5000 de articole despre sportul minţii.

Tudor Scripcenco este bine cunoscut şi ca inventatorul şahului pe 100 de pătrăţele varianta moldovenească, căruia
fondatorul i-a dedicat şi o carte. Pe lângă campionatele naţionale organizate anual, în 2009, Tudor Scripcneco a organizat la Chişinău şi primul turneu internaţional de şah pe 100 de pătrăţele în care au participat 33 de şahişti.
Pentru merite şi fidelitate sportului minţii în 2008 lui Tudor Scripcenco i-a fost conferit „Ordinul de Onoare”.

LA 8 mai 2010 nu doar şahul moldovenesc, dar şi cel mondial, a pierdut un om de înaltă valoare. Dumnezeu să-l odihnească în pace.

Federaţia de şah a Republicii Moldova

Condoleanţe din partea Federaţiei de şah a Turciei

Federaţia de şah a primit zeci de mesaje care transmit condoleanţe familiei Scripcenco. Publicăm în limba engleză mesajul din partea preşedintelui Federaţiei turceşti de şah, vice-preşedintele FIDE, Ali Nihat YAZICI.

“I am just informed, after my long trip that our Dear Friend, Feodor, an important portrait of the World chess has left us and passed away. On behalf of Turkish Chess Federation, I feel pain in my heart and respect to him, for his unique image in World chess. I hope his place will be heaven. I send respects from Turkish Chess Family to Moldova, his family. Please accept our sincere condolences.” Ali Nihat YAZICI, President of Turkish Chess Federation, Vice President of FIDE.

Condoleanţe din partea FIDE

Federaţia mondială de şah a publicat pe site-ul oficial un text  în care preşedintele Kirsan Ilumjinov din numele tuturor şahiştilor transmite sincere condoleanţe familiei Scripcenco, soţiei Naira Agababean şi fiicei Almira www.fide.com . De asemenea, pe site-ul ChessBase a fost pulicat un material despre Tudor Scripcenco, care a dedicat peste 50 de ani din viaţă şahului. Articolul îl puteţi citi accesând  aici:

Scris pe http://www.chessfederation.md/ro/

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.