Eduard Gufeld, tinta glumelor (acide ale) lui Petrosian

Raposatul Eduard Gufeld a fost o adevarata “figura” a circuitului internaţional de şah. Chiar înainte de căderea URSS, el călătorea destul de mult la turnee in Vest, inclusiv Doeberl Cup, in 1988, (in care a terminat pe primul loc, la egalitate cu Larry Christiansen). Se zvonea însă că o parte din motivul acestor călătorii fost acela ca era un “mesager” al KGB-ului care vizita comunităţile rusesti “de peste mări”, si le reamintea ca erau urmarite din interiorul URSS.

Un alt aspect straniu despre Gufeld este acela ca se afla mereu in vizorul lui Petrosian cand se faceau glume.

Tigran Petrosian

In cartea “’Positional Chess” scrisa de Dvoretsky si Yusopov, Dvoretsky descrie o sesiune de analiza intre cei doi. Dupa ce era depasit constant de Petrosian, Gufeld a intrebat: “Cum de pozitia mea nu este mai buna?”. “Deoarece capul meu este mai bun”, a explicat Petrosian.

Tigran Petrosian

Petrosian a “livrat” o remarca si mai acida imediat dupa ce Gufeld a devenit mare maestru. Gufeld, un tip deloc modest, pot sa spun, mergand alaturi de Petrosian la un turneu,  a spus “Tigran, acum suntem egali”. 

In acel moment un oarecare mare maestru (probabil Matulovic) a trecut prin zona, iar Petrosian, indicand catre acesta, a spus: “Nu, acum esti egal cu el”.

Sursa: http://chessexpress.blogspot.com/2009/11/petrosians-butt-monkey.html

<!–[if gte mso 9]> Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 <![endif]–><!–[if gte mso 9]> <![endif]–> <!–[endif]–>

Un alt aspect straniu despre Gufeld este acela ca se afla mereu in vizorul lui Petrosian cand se faceau glume. In cartea “’Positional Chess” scrisa de Dvoretsky si Yusopov, Dvoretsky descrie o sesiune de analiza intre cei doi. Dupa ce era depasit constant de Petrosian, Gufeld a intrebat: “Cum de pozitia mea nu este mai buna?”. “Deoarece capul meu este mai bun” , a explicat Petrosian.

Petrosian a “livrat” o remarca si mai acida imediat dupa ce Gufeld a devenit mare maestru. Gufeld, un tip deloc modest, pot sa spun, mergand alaturi de Petrosian la un turneu a spus “Tigran, acum suntem egali”. In acel moment un oarecare mare maestru (probbail Matulovic) a trecut prin zona, iar Petrosian, indicand ctre acesta, a spus: “Nu, acum esti egal cu el”.

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.