Olimpiada de la Leipzig, 1960: Interviu inedit cu Bobby Fischer

FischerYoung

Bobby Fischer un geniu al sahului care a revolutionat  lumea sahului

Orasul Leipzig din Germania de est, a avut onoarea de a fi gazda celei de-a 14-a Olimpiade de sah in anul 1960. Asta la numai 2 ani dupa ce un alt oras german, dar din vest, Munchen, avusese privilegiul de a organiza prestigiosul eveniment sahist al planetei, ce se desfasoara din 2 in 2 ani incepand cu Olimpiada de la Dubrovnik 1950, momentul revenirii la normal al intregii planete, dupa cel de-al doilea razboi mondial. La aceasta Olimpiada de la Leipzig a participat si noul campionul mondial, Mihail Tal, cel care a intarziat cateva zile, motivat insa. El a fost prins cu nasterea copilului sau in acele zile. Senzatie a facut si aparitia la Leipzig a copilului minune al sahului american, Bobby Fischer, in varsta de 17 ani. Au fost probleme la echipa SUA, pentru ca celebrul Samuel Reshevsky, nu a acceptat sa joace in alta parte decat la masa I a echipei americane de sah, asa cum jucase la precedenta olimpiada. Asa ca presiunea mesei I a ramas pe adolescentul Bobby Fischer, care jucase deja un celebru turneu al candidatilor de la Bled 1958 si trebuia sa confirme si la Olimpiada ascensiunea sa extraordinara catre Olimpul sahist al vremii.
Rezultatele la masa I , Olimpiada de la Leipzig 1960:

  1. Nume                                          cod         fin.         puncte  GMS      %
  2. IM Robatsch, Karl                AUT       B             13 ½       16           84,4
  3. GM Tal, Mikhail                     URS        A             11           15           73,3
  4. GM Fischer, Robert James SUA      A             13           18           72,2

Interviul a fost realizat de jurnalistul sportiv si de radio din Spania, Román Torán Albero.
Fischer_Najdorf_Ol_Lepzig1960
Fischer – Najdorf 1/2 – 1/2 (SUA – Argentina 2,5 – 1,5) aici puteti revedea partida
Fischer: Inainte de turneul interzonal (nr: Interzonalul desfasurat in 1958) am fost invitat de federatia de sah a URSS sa vizitez Moscova. Am jucat acolo cateva partide interesante de antrenament cu tinere sperante ale sahului rus. Mi-a placut in special de marele maestru Vasiukov, care a ajuns  dupa un timp  si campionul de sah al Moscovei . Da, calatoria aceasta mi-a fost foarte utila.
Toran: Si ei chiar v-au placut, nu-i asa?
Fischer: Ei stiu de acum, cine o sa ii bata la sah.
Toran: Ce face si care este programul unei zile normale al unui tanar mare maestru de sah, cand el nu participa la vreun turneu?
Fischer: Nu face mai nimic .
Toran: Asta insemna ca pur si simplu joci doar sah?
Fischer: Nu, bineinteles ca nu. Asta inseamna ca nu fac nimic in mod special. Imi place sa citesc, ascult radioul, vad filme bune.
Toran: Ai mers la scoala?
Fischer: Scoala este o pierdere de timp pentru mine. Vreau sa fiu campion mondial de sah si la scoala nu ma pot invata nimic pentru aceasta.
Toran: Cate ore pe zi dedici sahului?
Fischer: Cele mai multe zile studiez cateva ore. Dar uneori nici nu ma uit pe tabla.
Toran: Ce inseamna sahul pentru tine?
Fischer: O provocare. Fiecare partida reprezinta pentru mine o provocare din care trebuie sa ies invingator.
Toran: Cine crezi ca a fost cel mai bun sahist din toate timpurile?
Fischer: Capablanca a fost,  probabil, cel mai bun jucator din intreaga istorie a sahului(nn: pana in 1960).
Toran: Cand a fost jucat cel mai bun sah, in anii 1930 sau acum( nn:1960)?
Fischer: Nu cred ca se poate face o comparatie. In zilele noastre exista multi jucatori buni iar cunostintele  despre sah sunt mult mai profunde decat atunci.
Toran: Cine crezi ca este in prezent cel mai puternic jucator din lume?
Fischer: E greu de spus asta. Botvinnik si Tal  sunt printre cei mai buni. Imi place de asemenea si Spassky, dar cred ca cel mai bun decat toti este Petrosian. Slabiciunea sa este ca face prea multe remize, asta chiar si jucand impotriva unor jucatori, pe care i-ar bate cu usurinta. Poate ca nu are incredere deplina in fortele sale.
Toran: Dar tu nu duci lipsa de incredere in fortele tale, nu?
Fischer:Nu, niciodata! Vreau sa devin campion mondial.
Toran: Ce parere ai despre Samuel Reshevsky, marele tau rival american?
Fischer: Este un jucator bun. El a aprofundat deschiderile si le cunoaste mai bine decat in perioada lui de glorie, insa jocul lui nu mai este la fel de puternic. Este posibil sa aiba un complex la mine.
Toran: Cum vezi scena sahista internationala?
Fischer: Rusii au un foarte mare avantaj. Sunt adevarati profesionisti si sunt ajutati si subventionati de catre federatia lor. Jucatorii din alte tari trebuie sa castige mult mai mult pentru a trai sau sa munceasca in alta parte pentru a-si castiga existenta.
Toran: Iti plac regulamentele turneelor FIDE pentru Campionatul Mondial?
Fischer: Am jucat in turneele Fide si nu imi plac deloc. Sistemul nu este bun, deoarece jucatorii buni remizeaza intre ei, sperand sa castige la jucatorii mai slabi . De asemenea, premiile se micsoreaza de fiecare data si doar Fide stie unde si cand vom juca aceste turnee. Chiar si asa sistemul nu este chiar asa de rau si s-au schimbat acele situatii neplacute, din vremurile de demult, cand challangerul era ales de catre campionul mondial.
Toran: Credeti ca veti castiga titlul mondial ?
Fischer: Am sanse foarte mari. Niciunul dintre fostii campioni mondiali nu a fost mare maestru la varsta mea. Poate voi reusi in 1963.
Toran: Asa de curand?
Fischer: Da. De ce nu? Da, cred ca voi fi campion mondial in curand!

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.