100 de lucruri pe care trebuie să le faci în şah înainte de a fi prea târziu (1)

Traducere dupa Tryfon Gavriel de Daniel Bujor

 Acest articol distractiv este despre cernerea lucrurile care conteaza cu adevarat în sah, si despre descrierea exacta a celor mai agreabile experiente pe care le puteti extrage din sah. Este stiut faptul ca jucatorii de sah nu sunt doar niste masini de jucat sah! Ei au nevoi umane de baza, cum ar fi tocarea banilor, facerea de greseli, realizarea ambitiilor, expunerea amintirilor, si plecarea in calatorii exotice, si cautarea de aventuri sexuale! Orice jucator de sah care a obtinut toate cele 100 de lucruri listate aici merita pe deplin un titlu onorific de mare maestru de sah!

1. Ia micul dejun cu “seful” – Garry Kasparov!

 

kasparov

Sa iei micul dejun cu Kasparov, care este poate cel mai mare jucator de sah pe care l-a vazut lumea, ar trebui sa fie o experienta cu adevarat memorabila. Daca ai oportunitatea, ar fi interesant sa-l întrebi despre scoala lui Botvinnik, si despre ascensiunea lui spre vârful lumii sahului. Daca te simti un pic mai aventuros, ai putea sa-l întrebi despre cum s-a simtit, când a fost condus cu 5 (n.t. victorii) la zero de Karpov în meciul din 1984 pentru Campionatul Mondial; despre suspiciunile lui cu privire la modul în care echipa Deep Blue a conspirat ca sa-si ajute computerul sa-l bata! ; întreaba-l daca el crede ca l-ar fi putut învinge pe Fischer când acesta era la nivelul maxim! Provoaca-l la un blitz, s-ar putea sa ai o surpriza placuta, în special în cazul în care te va lasa sa câstigi!

Fa-o: si trimite un articol la “Sah cu Ceausescu” !

2. Inventeaza o deschidere si numeste-o dupa tine!

 

marshall02

 

Frank Marshall(foto) se presupune ca a pastrat o surpriza în deschidere timp de zece ani pentru a o juca împotriva marelui Capablanca. Chiar daca a pierdut cu gambitul lui, Gambitul Marshall este înca foarte popular si azi! O multime de jucatori au avut deschideri numite dupa ei, asa ca de ce nu ai fi unul dintre ei, chiar în cazul în care aceasta ar ajunge cunoscuta numai în cadrul cluburilor de sah locale!

Fa-o: Ar putea prinde la clubul local!

3. Da-ti întâlnire cu un mare maestru puternic, de exemplu Polgár Judit

 

polgar

Sa iesi cu o mare maestra puternica poate fi o cale scurta de a-ti îmbunatati jocul, mai ales în ceea ce priveste combinatiile!

Fa-o: si îmbunatateste-ti combinatiile!

4. Realizeaza un sacrificiu genial de regina pentru a termina un joc cu stil de mare campion!

Nimic  nu e la fel cum este sa câstigi cu un sacrificiu final de regina! Regina este cea mai valoroasa piesa dupa rege, si s-o dai pentru a furniza o ultima lovitura este destul de stimulativ!

Fa-o: si asigura-te ca e un sacrificiu corect de regina!

todoh1

 

5. Joaca un joc de sah cu persoane reale pe post de piese!

 

Nu ar fi interesant sa ai oameni care sa joace mutarile tale înselatoare de sah?

Fa-o: si asigura-te ca nu e un joc foarte lung!

chessthemusical

6. Joaca într-un turneu în strainatate!

 

 playinghall5

Sahul este un joc mondial, si ar putea fi o experienta sa joci într-un turneu de prestigiu în strainatate, de exemplu, un turneu de „Prima sâmbata” din Ungaria (n.t. 20-28 martie 2009 la Budapesta).

Fa-o: înainte ca toate turneele sa fie tinute pe Internet

First Saturday

Chess tournament series for GM,IM norm and ELO rating

Budapest, Hungary

kombinacios_konyv

7. Joaca într-un turneu de top

 

playing-hall_h

La master-ul organizat de banca Lloyds era o adevarata placere sa joci. Oameni din toata lumea veneau în Marea Britanie ca sa joace în acest master. Era un turneu special. O multime de mari maestri rusi si jucatori de peste 2500 care nu aveau vreun titlu. Erau panouri de demonstratie pentru jocurile cele mai frumoase, si drame fulgeratoare la sfârsitul jocurilor. Daca erai destul de norocos sa câstigi câteva din jocurile din rundele de început, puteai sa te confrunti, drept pedeapsa, cu maestri si mari maestri internationali! Exista si alte turnee de top în care poti juca cum ar fi Congresul de sah de la Hastings (n.t. link al acestei manifestari anuale www.hastingschess.org.uk)

Fa-o: înainte de turneul sa dispara ca master-ul organizat de banca Lloyds ?

8. Ajuta-ti clubul de sah sa câstige Liga locala!

Uneori, sa câstigi pentru tine nu este de ajuns. Daca poti câstiga, de asemenea, pentru club, si clubul sa câstige Liga locala, aceasta poate fi o mare realizare si bucurie!

Fa-o: înainte ca acesta sa fie desfiintat, pentru ca pretul la benzina face prea scumpa deplasarea pâna la el

barnetwin

9. Joaca cu succes sah orb!

blind-chess1

Ar fi o isprava adevarata daca ai putea face un joc bun, independent daca ai o tabla de sah materiala sau nu!

Fa-o: cât timp mai ai acel tip de concentrare necesar

10. Zdrobeste un Maestru international / Mare Maestru!

Demonstreaza ca si iepurii au dinti. Realizeaza aceasta memorabila victorie!

gavriel2165-crouch2430

Gavriel-MI Crouch (2430) este un exemplu interesant(pozitia finala)

Fa-o: si fa-i cinste cu un prânz, dupa aceea, sarmanului MI

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.