Zece motive pentru a ne analiza partidele mai vechi

Au mai existat la noi pe site articole (majoritatea traduceri) despre cat de benefic este sa ne  analizam propriile partide; una dintre sugestii era sa ne analizam partidele imediat dupa ce le-am jucat. In acest mod putem sa reflectam asupra gandurilor pe care le-am avut in timpul partidei, si sa le incorporam in analiza. Dar, in acelasi timp, exista destule motive ca sa ne analizam si partidele vechi, de asemenea! Iata cateva:

  1. Chiar daca ne-am uitat la acea partida cu mare atentie acum 10 ani, programele de sah au facut progrese semnificative, asa ca putem vedea cateva mici detalii tactice pe care nu le-am observat niciodata. Sa ne asteptam la cateva surprize in acest sens!
  2. Similar, probabil ca nu aveam o baza de date potrivita, asa ca nu am analizat probabil asa cum trebuie partea de deschidere.
  3. Chiar daca am consultat o baza de date la acea vreme, asta a fost acum multi ani! Este util sa vedem partidele mai noi jucate in acea deschidere de atunci incoace.
  4. Partidele vechi ar putea sa fie inca relevante pentru repertoriul nostru de deschideri. Mai mult, poate ca am renuntat la o anumita deschidere datorita unei infrangeri dure. A fost acea infrangere cu adevarat rezultatul unei probleme legate de deschideri? Merita oare sa scoatem de la naftalina acele variante vechi la care am lucrat la vremea aceea saptamani intregi?
  5. Poate vom observa unele planuri strategice care nu ne-au venit in minte la vremea cand am jucat partida. Poate am invatat anumite teme strategice dupa ce am jucat acea partida, de altfel. Sa vedem ca anumite teme strategice pot fi aplicate unor pozitii deja familiare face mai util procesul de invatare.
  6. Privind mai multe partide mai vechi la rand ne facem o impresie mai buna in ceea ce priveste tendinta din partidele noastre. Sunt finalurile cu adevarat punctul nostru forte? Sau oare fiecare final pe care il jucam contine 2-3 greseli mari?
  7. Daca vrem sa studiem unele finaluri de nebuni, spre exemplu, este posibil sa nu fi jucat un asemenea final recent. Partidele vechi pot constitui un foarte bun material de studiu/analiza!. De observat faptul ca Mark Dvoretsky adesea foloseste partidele sale vechi drept exemple, si-i place sa adauge detalii la vechile descoperiri.
  8. Unele partide este posibil sa nu fi fost niciodata analizate (ex: nu am avut timp imediat dupa turneu, si ne-am uitat doar la 2-3 partide care pareau mai interesante). Dar chiar si partide simple pot sa contina multe detalii instructive!
  9. Dupa cativa ani de la jucarea partidelor, putem sa fim mai obiectivi in analiza, si sa cautam imbunatatiri in parti ale jocului unde nu ne-am uitat initial (ex: nu este placut sa te uiti peste o infrangere ce lasa urme emotionale).
  10. In plus fata avem sansa sa ne revedem vechea analiza, ceea ce ne dezvaluie cat de bine intelegem sahul!

(SURSA: CHESSBLOGGER)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.