Complexitate versus Simplitate – o istorioara despre Lilienthal si Flohr

Directorul unui club de sah din Moscova (care m-a antrenat candva ca sa nu mai dau piese atat de frecvent) mi-a povestit odata o intamplare despre cum abordeaza aceeasi pozitie doi jucatori cu stiluri diferite. Prin anii ’70 nu erau computere, asa ca pentru a analiza o pozitie cineva trebuia sa-si petreaca timpul cautand idei posibile. Un ajutor prietenesc din partea unui mare maestru era intotdeauna apreciat in asemenea conditii.

Salo Flohr si Andre Lilienthal au amandoi biografii interesante, si la un moment dat in vietile lor erau amandoi cetateni ai Uniunii Sovietice, si locuiau in Moscova.

Salo_Flohr_1933

Salo Flohr

cn4973_lilienthal

Andre Lilienthal

In acea perioada antrenorul meu, care era prieten cu amandoi, le cerea uneori amandoura sa analizeze aceeasi pozitie. O zi mai tarziu fiecare dintre cei doi venea cu aceeasi apreciere: pozitia este castigata de catre Alb. Lilienthal venea cu cateva foi de hartie cu variante scrise care-i dovedeau concluzia. In schimb Flohr spunea cateva propozitii cum are fi “Albul castiga prin transferul turnului pe linia a 7-a prin coloana c. Daca Negrul incearca sa acopere toate campurile de acces, Albul patrunde pe flancul regelui unde va impinge in continuare pionii sai.”

Aceasta mica povestioara se potriveste cu stilurile de joc ale celor doi jucatori:

Lilienthal a fost cel care l-a invins pe Capablanca cu sacrificiu de dama, in timp ce Botvinnik obisnuia sa spuna ca toti maestrii rusi ar trebui sa studieze partidele lui Flohr ca sa-si imbunatateasca intelegerea pozitionala.

Variantele sunt cruciale pentru demonstrarea unui punct de vedere, dar a surprinde esenta unei pozitii cu o apreciere clara, verbala, este de asemenea ceva extrem de valoros .

(Sursa: roman-chess.blogspot.com)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.