Campionul Chinei la 16 ani,Ding Liren, este “cel mai iubit dintre chinezi” de catre zeita Fortuna!

Toleranţă zero la Campionatul Chinei! Ding Liren are o sansa incredibila cum putini au intr-o viata sa ajunga campion national!

Dintre modificările regulilor FIDE din ultimii ani, probabil cea mai controversată a fost politica de “toleranţă zero” în privinţa întârzierilor. Pe scurt, regula spune că, dacă nu eşti la masă, atunci când jocul începe, arbitrul are dreptul de a acorda jocul adversarului. Ramâne la latitudinea arbitrilor cât timp aşteaptă până când declară forfaitul, dar recomandarea FIDE este acum de 0 minute. Aceasta a avut în mod clar potenţialul de a crea ceva controverse; în timp ce jucătorii individuali au pierdut din cauza acestei reguli la ultima Olimpiada, nu cred că regula s-a aplicat, încă, la un joc care a avut vreun premiu important sau implicaţii într-un campionat sau eveniment important.

wang-hao-2481

Lui Wang Hao nu ii vine sa creada ceea ce i s-a intamplat odata cu aplicarea noilor reguli Fide

Toate acestea s-au schimbat în ultima săptămână, când regula toleranţei zero a avut un rol mare în deciderea câştigătorului Campionatului Chinez de Şah. Cu două runde rămase, MM Wang Hao avea un avans, aproape insurmontabil, de 1,5 puncte în faţa celorlalţi, şi părea scăpat în câştigător. Cu toate acestea, tinărul Ding Liren, un jucător puternic, dar fără vreun titlu (evaluat FIDE la 2458), l-a învins pe Hao în runda a 10-a, lăsându-l lider cu o jumătate de punct înaintea rundei finale.

Ding Liren

Ding Liren, campionul en titre al Chinei, dupa a castigat partida decisiva prin forfait

Apoi, lucrurile au devenit cu adevărat ciudate. Ding Liren avea nevoie de o victorie, cu piesele negre, împotriva MM Zhou Jianchao în runda finală, în timp ce Wang Hao avea albul împotriva MM Liang Chong, şi conducea încă cu o jumătate de punct. Dar când Zhou Jianchao nu a aparut la masă la începutul rundei, Ding Liren a obţinut victoria prin forfait; coroborat cu o altă înfrângere a lui Wang Hao, asta l-a făcut pe Ding campionul chinez de şah pe anul 2009.

Acesta nu a fost singurul caz de aplicare ciudată a regulii de toleranţă zero în timpul evenimentului; fenomenul, în vârstă de 15 de ani, MM Hou Yifan a pierdut prin forfait, în ciuda faptului că era în sală, gata de joc, pentru că nu era pe locul ei în momentul în care runda a început.

Hou_Yifan_Press_Conference_

Hou Yifan si ea atinsa de regulile Fide duse la extrem

Linia FIDE a fost întotdeauna că apariţia la timp a jucătorilor la masă este o marcă de profesionalism, dar nu văd cum pierderea partidelor pentru o uşoară lipsă de punctualitate arată mai profesional decât întârzierea însăşi.

Care credeţi că ar trebui să fie pedeapsa pentru jucătorii întârziaţi, asta dacă trebuie pedepsiţi?

Articol preluat de pe ed’s chess blog/about.com

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.