Povestea de dragoste a lui Bobby Fischer

Articol preluat din ziarul Cotidianul,  scris de  Roxana Maha si Florin Dobre

Multumim Gabrielei Medelet pentru ajutor.

Catalogat de multi drept nebun pentru duritatea parerilor antiamericane si antisemite, pretentiile exagerate pe care le solicita organizatorilor – lumina din sala e prea slaba, spectatorii stau prea aproape, camerele de televiziune trebuie sa dispara pentru ca ii afecteaza concentrarea -, fostul campion mondial la sah Bobby Fischer, decedat in Islanda, ducea o viata normala in exil.

Chiar daca in interviuri spunea ca “femeile sint o pierdere de vreme“, Fischer traia o poveste de dragoste cu fosta sahista japoneza Miyoko Watai departe de ochii curiosi ai lumii.

Avea 27 de ani cind Fischer devenea campion mondial. Absolventa a Facultatii de Medicina din Meiji, Miyoko Watai invatase sah pentru a putea sa-l bata pe iubitul ei de-atunci. La inceput, sahul era doar o pasiune. Lucra ca farmacista cind a participat la prima sa olimpiada, in 1972. Urmarea tot ce se intimpla in lumea sahului, asa ca nu avea cum sa-i scape meciul pentru titlul mondial dintre campionul lumii de atunci, Boris Spasski, si americanul Bobby Fischer. S-a indragostit la prima vedere de tinarul care uimise lumea, punind capat unei dominatii de 24 de ani a scolii sovietice de sah. A inceput sa colectioneze tablouri si reviste care-l aveau ca erou pe Bobby Fischer, omul care l-a depasit la IQ pe Albert Einstein. Un an mai tirziu, visul ei cel mai de pret se implinea: Miyoko statea fata-n fata cu cel pe care-l idolatriza, Bobby Fischer. “Venise in Japonia pentru a cauta sponsori pentru revansa cu Spasski. Eu am fost cea care i-am prezentat orasul. Am petrecut impreuna citeva zile. Vorbea putin si era extrem de amabil. La inceput a fost mai mult o amicitie intre noi, corespondam prin intermediul scrisorilor. Inaintea Olimpiadei din 1974, din Columbia, Fischer m-a invitat la el in America. In vremea aceea era membru al Bisericii lui Dumnezeu si statea intr-o locuinta apartinind acelui cult religios. Dimineata eram dusa la locuinta lui Fischer, dupa care ieseam impreuna pentru a vizita orasul si a lua masa. Atunci am vizitat Disneylandul si Las Vegasul“, isi aminteste Watai.

24_1

In 1992, Watai a fost invitata speciala a lui Fischer la meciul revansa cu Spasski, in urma caruia americanul a devenit persona non grata in tara sa natala. Meciul se disputase in Iugoslavia, tara aflata sub embargo. De altfel, administratia americana il avertizase pe Fischer, dar raspunsul sahistului a fost clar: la conferinta de presa dinaintea partidei, Bobby Fischer a luat scrisoarea, a aratat-o jurnalistilor, apoi a scuipat-o. Pentru ca acasa nu se mai putea intoarce, intrucit il astepta inchisoarea, sahistul american a ales sa se refugieze in Ungaria, la familia de sahisti Polgar. “In Ungaria l-am vizitat o singura data. I-am cunoscut prietenii, am fost la film si la cumparaturi. Facea lucruri obisnuite ca oricare alt om. Nu se gindea numai la sah. In perioada in care a stat in Ungaria a trecut prin momente extrem de triste. Mama si sora lui au murit, iar el nu a putut merge la inmormintare“, povesteste Miyoko. Pentru ca in urma acestei vizite relatia cu sahista asiatica a evoluat – “atunci am devenit intimi” -, Fischer a decis, in 2000, sa-si urmeze iubita in Japonia. “Japonia si Germania erau tarile pe care le iubea cel mai tare. Cit a stat in Europa era asaltat de jurnalisti. In Japonia nu l-a recunoscut nimeni, putea sa se relaxeze. Nu s-a intilnit cu nici un jucator de sah, de relatia noastra nu stiau decit prietenii foarte apropiati“, spune asiatica.

24_2

Si totusi, Japonia urma sa-l loveasca atunci cind nu se astepta. “Pe 13 iulie 2004 trebuia sa plece in Filipine si in Hong Kong pentru a-si vizita niste prieteni sahisti. In dimineata zilei de 14 iulie am fost sunata de la biroul de emigrari pentru a fi informata ca Bobby a fost arestat. Nici in ziua de astazi nu stiu care a fost motivul. Oficial, ii expirase pasaportul, dar nu era adevarat. Acesta expira in 2007. Trebuia insa sa ne dam seama ca e ceva necurat. Pe cind ne aflam in Elvetia, Bobby a mers la ambasada americana pentru a primi 24 de pagini aditionale la pasaport. A asteptat pentru asta zece zile. Banuiesc ca putea fi arestat acolo, dar probabil guvernul american nu-si permitea sa faca asta intrucit Elvetia era tara neutra. Au asteptat sa se intoarca in Japonia, pentru ca guvernul de aici era servil americanilor“, isi aminteste Watai. In incercarea de a-l salva pe Fischer de la deportare, Watai a decis sa se casatoreasca imediat cu el, in arest. “Am mers pe 17 august sa inregistrez casatoria, insa ofiterul i-a cerut lui Bobby o sumedenie de acte care trebuiau luate de la ambasada americana, ceea ce era practic imposibil“, spune Miyoko. Salvarea lui Fischer a venit din partea guvernului islandez, tara in care in 1972 cunoscuse gloria si care l-a salvat de la inchisoare, acordindu-i cetatenia.

Miyoko a lasat in urma tot, familie, prieteni, cariera – era presedinte al Asociatiei Japoneze de Sah -, alegind sa-si urmeze iubitul in Islanda. “Era extrem de incapatinat, nu lua medicamente. Prefera metodele orientale. Cind racea, statea in casa, nu se trata. A fost un om extraordinar. Poate pentru oamenii din jur avea un caracter excentric, dar eu cred ca el nu poate fi judecat dupa standardele oamenilor obisnuiti. Era un geniu. Nu-i placeau femeile care se dadeau cu ruj, care purtau tocuri si isi vopseau parul. Dar ce femeie iese pe strada nemachiata? Era o persoana onesta. Mi-a povestit ca in momentul in care a devenit campion mondial a primit numeroase contracte de publicitate de la companii. Le-a refuzat insa pe cele in ale caror produse nu credea. Nu alerga dupa bani“, concluzioneaza Miyoko Watai. In Islanda, Fischer si-a gasit sfirsitul din cauza unor probleme renale la virsta de 64 de ani.


ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.