Florin Gheorghiu – Capitan la 15 ani!

Cine l-a uitat pe Florin Gheorghiu? – pe marginea unui interviu luat astazi  unui giurgiuvean ce l-a cunoscut pe marele sahist in perioada 1959 – 1962.

Nu stiu daca marele nostru campion si poate cel mai  emblematic si cunoscut jucator de sah pe care l-a dat sahul romanesc si care este FLORIN GHEORGHIU. Am intalnit o persoana astazi, care l-a cunoscut personal pe marele sahist in copilarie, mai precis in anul 1959. Aveam intentia sa fac un interviu cu ea, sa aflu lucruri pe care nu le stiam si nu le stia nimeni. Am aflat raspunsurile care m-au multumit profund si cred ca va vor  multumi si pe dumneavoastra dincolo de normalitatea si simplitatea lor.

Florin concentrat pe analiza mutarii

Florin era elev la liceul “Ion Caragiale” din Ploiesti si activa la  sectia de sah, care se afla foarte aproape de locul unde se antrena la fotbal giurgiuveanul de astazi. Se pare ca pe vremea aceea, Florin chibita pe marginea stadionului si de multe ori mai si juca fotbal, insa fara veleitati de mare talent. Asa a fost sa fie pentru ca un mare talent se contura in el, mai ales ca tocmai se calificase deja la 15 ani la finala nationala a seniorilor. La scoala era printre cei mai buni elevi din clasa, insa se pare ca a avut si probleme cu profesori mai artagosi si orgoliosi. Se pare au vrut sa il lase corijent la o materie, dandu-i pana la urma nota de trecere. Si  nu pentru plecarile lui dese, ( motivate, normal ) la turneele de sah, ci pentru un lucru ce este greu de crezut pentru niste oameni pusi acolo ca sa educe pe tineri: din  cauza ca ii batea mar la sah, dupa cum am aflat astazi! Daca stiau unde va ajunge micul elev, probabil ca il rugau sa treaca el notele in catalog si ii pastrau cu sfintenie lucrarile scrise si tezele, pentru a deveni posesorii autografului marelui nostru sahist si a unor lucruri de mare valoare, dupa ce el a devenit in elita sahului mondial. Am aflat, dupa cum v-am mai spus la inceput ca adolescentul Gheorghiu era un copil disciplinat, cuminte, respectuos si bine crescut si cu inclinatie catre…fotbal :).  Glumeam desigur, caci Florin a batut si el mingea ca orice copil normal insa fara a excela. Pe de alta parte nu avea deloc aere de superioritate, de persoana mereu victorioasa, foarte popular si nu era un copil mandru, desi putea sa aiba toate cele enumerate si inca in mod justificat, spun eu. Caracterizarea din punct de vedere sahist a fost : un jucator inteligent si buuun. Am lasat mai multi u, ca sa va redau exact descrierea facuta de cel ce l-a cunoscut pe Florin. Nu avea vicii sa fie funmator sau sa ii placa alcoolul, un baiat linistit si buuun era caracterizat de lumea ce il inconjura. Interlocutorul meu a jucat sah cu Florin, in cateva randuri in care nu a pus probleme talentatului ploiestean. Florin incerca sa ii atraga catre sah pe toti cei care erau amatori si le spunea :

” Care stie sah sa vina incoace! ” .

Dupa ce castiga partida nu  jignea sau sa insulte cumva, ori sa il faca sa se simta prost pe cel care era spulberat de pe tabla. Le spunea simplu si frumos:

” Sa mai inveti si sa mai vii pe aici pe la clubul de sah “.

Intervievatul meu a fost si el ” certat” de Florin pentru a lasa fotbalul, unde acesta unde acesta juca extrema, si sa se apuce de sah. Legatura s-a rupt cand in 1962 interlocutorul meu a plecat in armata si nu a mai avut intersectie cu Florin Gheorghiu. Am reusit insa sa il conving pe acesta sa vina la concursul de sah urmator, pe care il organizez pe 20 iulie in Giurgiu. Dupa ce am inceput sa ii povestesc despre sah si ceea ce se intampla la concursuri, avea lacrimi in ochi si a promis sa vina atunci si sa mai povestim printre runde despre ce mai isi aduce aminte despre copilaria sa alaturi de Florin Gheorghiu.

Legenda vie a sahului romanesc acum

Universiada de la Leningrad 1959 – primul mare examen al lui Florin Gheorghiu

Pe marginea acestei mici amintiri despre simbolul sahist al Romaniei, am mai cercetat ce a facut si a jucat ” pustiul din Ploiesti ” , asa cum era numit el cand a jucat la finala de seniori din 1960. Remarcat si promovat de conducatorii sportului universitar, i s-a acordat increderea sa participe cu lotul reprezentativ universitar la Universiada de vara care se disputa in Leningrad! Dupa ce a trecut peste surpriza plecarii , s-a alaturat componentilor lotului care au fost pe atunci : Dolfi Drimer, Gheorghe Mititelu, Gheorghe Botezatu, Paul Joita si Julius Szabo. Ce echipa teribila daca se stia ce mari jucatori, teoreticieni si antrenori vor ajunge acestia, iar dintre acestia ca o stea se va detasa ” pustiul Florinel “. Aici, ca in tara minunilor sau a viselor implinite, Florin a luat contact cu elita sahista de atunci. Cu mari maestrii, cu Spasski cu care se va intalni de mai multe ori in multe competitii. Florin a fost rezerva la inceput (daca stiau pe cine tin pe tusa, il clonau sa joace la toate mesele 🙂  sa dea simultan ). Cred ca a fost singura oara cand era rezerva in nationala Romaniei. Si asta ca antrenorul a spus ca nu joaca decat atunci cand este necesar sau nu este riscant.

Gheorghiu -Tukmanov -Lenk 2000 -Loc 1 Tukmanov, loc III Gheorghiu

A venit si clipa cand a intrat in joc si Florin Gheorghiu, si tocmai in fata celei ce va deveni  campioanei mondiale universitare, SUA. A jucat cu negrele impotriva puternicului maestru american Saidy, si a facut o foarte buna partida de atac.Partida nu a putut fi gasita in “Partide alese” si am asteptat 3 decenii ca sa o pot gasi si vedea. Sper sa fie o surpriza ca am postat-o aici si adevarul este ca desi Florin a pierdut aici, a facut o partida mare! Pe 6 aprilie Florin Gheorghiu a implinit 79 de ani. Sa ne traiesti multi ani Florine si sa fii exemplu si emblema pentru sahistii care tintesc astazi marea performanta. In sufletul romanilor vei ramane cel mai cunoscut jucator contemporan roman care a adus mari servicii imaginii sahului si Romaniei in lume.

Saidy,Anthony Fred USA – Gheorghiu,Florin ROM

7th StudWTCh final Leningrad URS (rd3), iulie 1959

1.d4 Cf6 2.c4 g6 3.Cc3 Ng7 4.e4 d6 5.Ne2 0–0 6.Cf3 e5 7.d5 Cbd7 Indiana regelui, varianta Petrosian  cu 7…Cbd7 si nimic din ce s-a jucat nu anunta ca, Gheorghiu va pierde si SUA va castiga competitia.

8.Ng5 h6 9.Nh4 g5 Tanarul roman joaca curajos castigand spatiu pe flancul regelui si luand decizia imediata sa atace. 10.Ng3 Ch5 11.Cd2 Cu tempo ataca, calul din h5 si asteapta ca “pustiul cumintel “acesta sa bata la g3 si sa cedeze la mutarea 15 11…Cf4 !

Cred ca de aici Saidy a inteles ca pustiul nu o sa fie asa de usor de batut dar cade el in plasa. De fapt negrul ataca la g2 si obliga pe alb sa ia o alegere intre sa dea nebunul bun pe acest cal, sau sa faca rocada mica desi el vroia, cred eu sa faca pe cea mare si sa atace mai repede, data fiind pozitia deschisa la rege a negrului 12.0–0 Cc5 13.Cb3 Calul asta a facut 3 mutari pana aici?! Pare cam dubios planul albului 13…b6 Florin nu schimba caii, ci consolideaza pozitia acestuia intai, si scapa de grija apararii pionului din b7. Si mai ales pastreaza figurile sa joace la castig 14.Te1 Cxe2+ 15.Dxe2 f5 negrul isi face ideile jocului si a egalat. Desi a schimbat calul din f4, ca sa poata sa atace dupa f5, daca schimba albul mai aveam un pion pe f si se schimba putin planul si situatia, si mai ales ca albul batand si la c5, cumva ramane cu un final mai bun , negrul avand doua randuri de pioni dublati, pe c si pe f.Acum a lasat libera coloana f astfel pentru piesele grele. Adanca decizie pentru un scolar ce se calificase la finala nationala de seniori.

16.exf5 Nxf5 17.Cxc5 bxc5 18.Tac1 Df6 Deja are doua piese grele pe coloana f, si se pare ca “micutul ” nu are deloc de gand sa se apere cuviincios cersind remiza in cel mai fericit caz 19.Ce4 Dg6 Iese din priza si supraataca pe e4, incepand lupta strategica pentru ocuparea si stapanirea campurilor centrale si importante 20.h3 Tab8 !?Ocupa coloana b cu tempo si impiedica in acelasi timp ideea de strapungere la b4. 21.b3 Tf7 22.Tb1 h5! Gheorghiu ataca in stil de mare campion si forteaza albul sa se slabeasca decisiv 23.h4 gxh4 24.Nxh4 Nh6 termina activizarea pieselor si comparati diferenta dintre cei doi nebuni. Parca cel din h4 priveste deja in gol, sperand ca va trage lozul castigator, candva. 25.f3 Tbf8 26.Rh1 Rf7 27.g3 Nc8

Dupa ce a manevrat subtil ca sa slabeasca pozitia regelui alb, negrul se regrupeaza pe coloana f decisiv, lasand singura bucurie albului, sa strapunga b4 ! 28.b4 !?pentru perseverenta este interesanta mutarea. 28…Tgf7 29.bxc5 Txf3 Albul a ales sa schimbe pionul din f3 pe c5, ca sa nu piarda cu dezavantaj material pe tabla 30.Tb8 Dg4 31.Txc8 Disperare! Albul spera ca bate cu turnul aici? 31…Dxc8 De ce mai joaca albul? O fi analiza post – mortem se gandeau chibitii cat si antrenorul americanului, ce era linistit pentru ca oricum meciul era castigat si asa. Cred ca acum albului i-a venit pofta sa joace pentru ca nici nu avea decat mutari fortate. Si daca il lega la maini pe Florin nu cred ca pierdea partida asta ce a intrat la partide “nealese”. Mi-a venit azi ideea sa scriu volumul II de ” Partide nealese ” de Florin Gheorghiu. Normal ca de Florin Gheorghiu este, pentru ca el le-a facut “nealese” 32.Rg2 Df5 33.cxd6 Cred ca albul joaca pana la capat ca sa vada daca negrul trece cu bine criza de timp. In fata triplarii pe coloana f pe care s-a dus lupta principala, sau s-a gandit in cate mutari il face mat unul care a invatat sah alartaieri? 33…Te3 ! Castiga material si acum cu o calitate deja in plus, mai castiga si dama. Cred ca Saidy a simtit ca este ziua lui norocoasa, pentru ca se baza pe privirea in gol a nebunului din h4.  O sa ma feresc de nebunii care privesc in gol de acum incolo.

34.Dxe3 Nxe3 35.Txe3 Df1+ 36.Rh2 Tf2+ ?!desi nu este o gafa castiga mai greu putin, insa este o placere sa castigi o astfel de pozitie in fata unui jucator ce a pierdut in fata lui Fischer, intr-un final foarte lung de cal contra nebun, intrat in istorie. Acest final a fost analizat in detaliu in cartea Finaluri complexe in sah scrisa de Constantin Radulescu 37.Cxf2 Dxf2+ 38.Rh3

Dxe3 ?? Eu cred ca Florin a crezut ca luand turnul , negrul ca ceda imediat si va deveni, dintr-odata vedeta turneului.El astepta sa stranga mana negrului dar uitase ca : nu a batut la d6, nebunul din h4 care a devenit eroul partidei tragand lozul cel mare precum Ogica din Giurgiu.39.d7! iata de ce privesc nebunii in gol, asteptand sa apara ceva si pe diagonala lor. Probabil ca antrenorul uitase de Saidy, pentru ca a vazut ca nu are de facut, mai nimic. A avut grija Florin sa ii dea o mana de ajutor alaturi de criza de timp, dupa o partida condusa fantastic. Df3 40.d8D+ Macar sa nu fi iesit cu sah, cred asta mai spera Florin acum, jucand din inertie cateva mutari, de parca el juca la timp, acum 40…Rh7 41.De7+ Rg8 42.De6+ Rh7 43.De7+ si cred ca nici acum nu si-a revenit Florin crezand ca acum joaca el la criza de timp a lui Saidy. Nu stiu decat ca, Florin a suferit crunt 3 zile, dupa partida in care a condus mai bine ca Fischer atacul. 1–0 P.S. Dupa 3 zile de suferinta pentru Florin, a urmat o remiza intai si apo Florin s-a dezlantuit cu 5 victorii la rand! Surpriza competitiei a fost USA,  ce a castigat in ultima runda la URSS ( Spasski a pierdut la Lombardy), si americanii isi indeplineau visul de campioni mondiali universitari. Florin a obtinut cel mai bun rezultat din echipa Romaniei cu 5,5 din 7, si a fost printre tinerii remarcati la aceasta prima competitie ce a scos in evidenta talentul urias si puterea de lupta a celui care a fost un adevarat lider la numai 15 ani!

ALTE POSTARI RELEVANTE

12 Comentarii

  • Gergely Szabo

    Foarte interesant articolul…iar indiana de rege jucata de Florin Gheorghiu la numai 15 ani a fost chiar impresionanta…Cat despre ratare putem cita chiar autorul:” am obtinut o splendida pozitie, am castigat dama si…furat de frumusetea partidei, am pierdut in criza de timp” (Gheorghiu: Partide alese, pg.10). Felicitari pentru interviu!

    iulie 9, 2008 - 8:51 pm Raspunde
  • ceausescuiulian

    Multumesc mult pentru aprecieri. Am muncit mult la articol, interviu si partida de comentat, pentru ca le-am facut de cel putin 5 ori aproape de la capat. Am reusit sa il public si asta este important. Imi place sa cred ca ne vom mai aduce aminte de legendele sahului, pana sa se stinga si sunt contemporani cu noi. Voi mai continua astfel de articole, desi necesita daruire totala si timp mult investit.

    iulie 9, 2008 - 10:59 pm Raspunde
  • dixi82

    M-am uitat pe partidele jucate de MMI Gheorghiu la aceasta olimpiada studenteasca, si e impresionant felul in care la 15 ani, juca foarte agresiv si, foarte important, cu rezultate pozitive.

    iulie 10, 2008 - 7:46 am Raspunde
  • Dr.Focht

    in anii 60-70 au aparut in Romania ” Teoria deschiderilor in sah” autor Florin Gheorghiu, cum as putea procura aceste carti ?. cu salutari din Germania Dr.Focht

    septembrie 30, 2008 - 12:16 pm Raspunde
  • ceausescuiulian

    Dr Focht:Cred ca este vorba de cartea cu acelasi nume scrisa de Victor Ciocaltea. Eu am si v-o pot trimite daca o doriti. Intrati pe iulian32gr id Messenger si vorbim mai multe.

    septembrie 30, 2008 - 9:41 pm Raspunde
  • Paune Florea

    Personal, l-am cunoscut pe MMI Florin Gheorghiu, pentru ca multa vreme am jucat la Constructorul Ploiesti! Imi amintesc cum la prima lui finala nationala cistigata, in ultima runda avea nevoie de o remiza cu MMI (pe atunci multiplu campion) regretatul Victor Ciociltea! O noapte intreaga la Ploiesti a fost analizata intrerupta pe care toata echipa de analisti condusa de “tataia” adica MI Corvin Radovici si un alt fost campion national MI Carol Partos care ulterior s-a “mutat” in Elvetia, maestrii Cornel Butnaru, regretatul Emil Macarie si nu in ultimul rind un jucator de Categoria I-a, Dinescu cunoscut pentru ca pe cit de lung si de mare era, nu avea pe tot corpul nici un fir de par (dar era un real talent invingindu-l intr-o decisiva cu pariu chiar pe C. Partos-scuze pt divagare!), deci echipa de analisti nu gasise cale de remiza, mutarea de cistig a lui Ciociltea fiind una “ascunsa”. Spre dimineata, Dinescu zice: Victor, sigur n-a analizat si n-o sa joace varianta (singura) de cistig!!! Si asa a fost! Partida s-a dat remiza la reluare, Florin a devenit campion national la nici 16 ani, iar MMI Victor Ciociltea, fara sa regrete prea mult “scaparea”, l-a felicitat si l-a indragit enorm pe “pusti”. Nimeni insa nu s-a bucurat mai mult ca “tataia” -Corvin Radovici, care ulterior a mai slefuit multe talente (Negulescu, Nisipeanu s.a.) In timpul unei runde de campionat national, Florin Gheorghiu a intins paharul unui maestru care asista la partida sa (nu-l numesc dar acesta isi terminase partida)sa-i ceara apa! (nu se “inventase” la FRS apa minerala, cola sau pepsi) si respectivul s-a simtit ofensat! Victor Ciociltea, care era in crza de timp si a observat gestul, s-a ridicat imediat si i-a adus un pahar cu apa, iar a doua zi in Sportul Popular aparea un articol semnat Valeriu Chiosea (Dumnezeu sa-l odihneasca!) intitulat “Paharul cu apa! Amintiri, amintiri, amintiri, dar ca foarte multi iubitori ai sahului, eu am avut cea mai mare simpatie pentru cel pe care l-am cosiderat cel mai mare talent nativ al sahului romanesc (lipsit la timpul sau de posibilitati de antrenament si documentare-informare,care a inceput sahul f.tirziu si care l-a spulberat pe un alt multiplu campion Dr. Octav Troianescu) deci cel mai mare talent nativ MI si-apoi MMI Victor Ciociltea! Sigur ca generatiile sunt greu de comparat, dar daca dintre cititori se va gasi cineva sa ma contrazica, mi-ar place sa-i cunosc argumentele!

    ianuarie 31, 2009 - 2:45 pm Raspunde
  • Ion Odorica

    L-a, cunoscut pe dl. Partios Carol. Am lucrat cu dinsul in l968-69. Am scris pe blog Singurafelina blogpost si weblog. Caracter frumnos au acestii oameni inteligenti nu ca fotbalistii Ginduri bune

    aprilie 1, 2009 - 3:53 am Raspunde
  • Nini Hristodorescu

    Am fost coleg de liceu si de facultate cu Florin – ba, chiar, am facut si un pic de sah organizat la Petrolul, sub indrumarea maestrului Partos (fiind coleg, printre alti juniori, cu Dan Zara si Lulu Ulici, regretatul critic literar si presedinte al Uniunii Scriitorilor). Nu stiu cine poate fi giurgiuveanul fotbalist apropiat de Gheorghiu in acei ani. Sigur insa bate campii cu profesorul care-l persecuta pe viitorul mare sahist. Profesorii din acei ani de la Liceul “I. L. Caragiale” (“Ion Caragiale” este o denumire da analafabet – nici liceul nu s-a numit asa, nici scriitorul nu a semnat vreodata astfel) erau niste somitati care ne-au invatat carte adevarata si nu putea fi ratacit vreun ranchiunos de felul celui infatisat de anonimul fotbalist giurgiuvean.

    ianuarie 15, 2010 - 1:11 pm Raspunde
  • Nedelcu Ionut

    Va cred d le Hristeodorescu ,e greu de crezut ca profesorii liceului veneau sa joace sah cu Gheorghiu…unde ?cand ?pentru ce ?Cu mine n a jucat niciodata vreun profesor…

    Numai ganduri bune!

    ianuarie 15, 2010 - 7:21 pm Raspunde
  • varza

    Felicitari pentru articol ! Si marelui maestru multi ani inainte !

    aprilie 6, 2010 - 1:31 pm Raspunde
  • sanda binyamines

    Domnule Florin Gheorghiu ,va doresc tot binele ,gindul meu , se intoarce la copilarie , am fost vecina Dv , am locuit pe strada, Brasoveni nr. 9 in centrul orasului Ploiesti . Imi aduc aminte de Dv . de parintii ,de locuinta , apartamentul .si salonul unde tabla de sah era
    deschisa pe masuta rotunda, de bucatarie si de curticica ….tatal Dv un mare avocat si de mama Dv de o rara frumusete , delicatete si noblete …ma numesc Sanda si locuiesc de 20 de ani in Ierusalim .

    iimi

    iunie 9, 2012 - 5:19 pm Raspunde
  • ploiestii

    Abia cum văd această postare din 2008. Este bine că cineva scrie despre Florin Gheorghiu, căci el parcă se ascunde. Şi eu ca şi regretatul Nini Hristodorescu am fost coleg de liceu, promoţia 1961, cu Florin. Am fost şi coleg de facultate, la filologia bucureşteană. La întâlnirile promoţiei 1961 nu a venit niciodată în 55 de ani şi nici nu a răspuns chemărilor noastre. Autorul, cu toate meritele sale că îl aduce în actualitate pe Florin Gheorghiu, are serioase lacune în exprimare şi informare.
    Îl provoc aici, cu toate că sunt şanse minime să vadă ce scriu, să ia contact cu mine, căci în acest 2016 sărbătorim 55 de ani de la absolvirea Liceului I.L.Caragiale din Ploieşti.

    ianuarie 24, 2016 - 8:14 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.