Horezu Cup 2017, un loc de unde sahistii se intalnesc an de an de 6 ani

Horezu Cup 2017 incepe in doar 3 zile!

In 2015 mergeam prima data in Horezu, cu emotia cunoasterii unei alte localitati din Romania. Emotie amestecata cu bucuria de a cunoaste oameni de sah, sahisti, insotitori si alti oameni ai locului acesta, loc binecuvantat cu mestesugari ai olaritului , oameni care duc faima olaritului romanesc in toata lumea.

In anul 2015 premiile si cupele au fost cu adevarat parafate cu simbolul Horezului:  Cupe de ceramica

Anul 2017, merg impreuna cu alti 4 oameni la turneul Horezu Cup si probabil ca la anul vom merge 10 si in cativa ani se vor mai adauga si alti sahisti, insotitori sau oameni ce vor sa viziteze Romania si sa se bucure de zona Ramnicu-Valcea si Horezu.

O partida urmarita cu sufletul la gura de mai toti sahistii prezenti : Albescu – Costin sau Goliat – David! Nicolae Albescu la 50 de ani contra unui Alexandru de nici 10 ani, partida ce a facut deliciul publicului spectator.

Aici puteti vedea un album cu fotografii de la Horezu Cup 2014
Nu este usor sa joci turneul de la Horezu, pentru ca mai tot timpul au fost surprize in clasamentele finale si cum jucatorii sunt sensibili egali, departajarea se face la filigran, de cele mai multe ori. Pe vremea aceea, in 2015, senzatia a fost participarea lui Bogdan Deac ( astazi mare maestru cunoscut in toata lumea) la turneul de rapid. Bogdan a castigat relativ degajat turneul, dar impactul de imagine a fost unul pozitiv si benefic pentru imaginea sahului valcean, loc de unde a plecat actualul mare maestru si component al echipei nationale masculine.

Bogdan Deac cu putin timp inainte sa devina mare maestru, cel mai tanar din istoria sahista a Romaniei sahiste! Bogdan se afla in topul cel mai tineri mari maestri din istorie pe locul 21.
Aici puteti vedea topul celor mai tineri mari maestri din istoria sahului mondial
Am cunoscut oameni de sah deosebiti, precum Sasa Arandjelovic, venit cu o delegatie puternica din Serbia la Horezu, cu care am putut impartasi multe din problemele sahului romanesc si sarbesc.

Arandjelovic, Aleksandar Z sau pentru prieteni Sasa

Sasa joaca sah cu o placere extraordinara si isi pierde notiunea timpului atunci cand analizeaza pozitii interesante si partide de referinta. Joaca multe turnee si vorbeste impecabil romaneste si cred ca poate fi considerat cel putin pe jumatate roman.
Aici puteti vedea un album de fotografii din 2015

Alexandru Costin la nici 10 ani, rezistand emotiilor si asalturilor la care este supus!

Am asistat la multe momente frumoase, unul dintre ele fiind si senzatia de atunci a turneului de rapid, tanarul de 9 ani, Alexandru Costin, intr-o partida curajoasa in care rezista contra atacurilor domnului Albescu. Imaginile sunt mai mult decat graitoare, iar discutiile pro si contra de dupa partida au facut deliciul publicului . Chiar daca Alex nu a reusit sa castige, el a reusit sa castige inimile oamenilor din public si cred ca asta conteaza mult mai mult. Am discutat cu familia lui de atunci si am vazut in el un viitor mare jucator si timpul imi va da dreptate pana la urma, la nivelul la care a ajuns si progresul este abia la inceput, pentru ca el are toate conditiile sa ajunga cat mai sus in perioada urmatoare.
Am descoperit un om, aflat intr-o permanenta miscare nebuneasca, incercand sa rezolve toate problemele celorlalti.  Daniel Cirjan, un om care nu stie sa zica nu si care nu stie sa refuze pe cineva atunci cand i se cere ajutorul si de fapt inima si sufletul acestui turneu de la Horezu, omul din spatele acestei manifestari sahiste.
 

Amfitrionul Horezu Cup – Daniel Cirjan: Organizator, jucator si prieten cu marea majoritate a sahistilor prezenti

Am reusit sa pierd o partida aproape castigata, intr-un final cu un pion in plus, la decanul de varsta al sahistilor din zona. L-am numit aici pe Stefan Covaci, un om cu o vitalitate extraordinara si pe care nu poti sa il invingi prea usor, desi are 72 de ani si o energie si placere de a juca sah, demna de un Viktor Korchnoi, la o scara mai redusa, desigur.
L-am intalnit si vazut prin toata tara si pe Simion Nicolae, care implineste doar la anul 70 de ani si care colinda tara in lung si in lat, pe la turneele de sah si vine mereu si la Horezu. Alaturi de el este si un alt veteran de 71 de ani, Oprisoni Gratian-Doru, un om cu zambetul mereu pe buze si cu placerea de a juca sah de o viata! Un alt veteran, poate cel mai cel dintre toti, ar fi si Paune Florea la cei 80 de ani, care a castigat in 2015, turneul under 1800 de 1 Decembrie, Valurile Dunarii! Am cunoscut familii de sahisti precum Secrieru sau Paraschiv, oameni care stiu ce inseamna sahul din postura de parinti, mereu langa ei la concursurile unde juniorii participa.
L-am cunoscut mult mai bine si pe doctorul Marius Arghirescu, un om cu o cultura si o memorie impresionanta, care poate recita poezii o saptamana.
Levente Sandor

Levente Sandor de la Corund, este in fiecare an la Horezu Cup!

Tot la Horezu l-am intalnit pe organizatorul celui mai bine organizat si premiat turneu din Romania, (turneul de la Corund ) , Sandor Levente , un om ce a reusit sa puna Corundul pe harta marilor turnee de sah si organizate intr-o tinuta exemplara  si cu premiile cele mai mari din Romania.

Horezu Cup 2016 cu o locatie inedita si speciala pentru turneele de sah

Am stat impreuna cu mai multi sahisti din concurs sau amatori pana la ore tarzii din noapte, cu traininguri interesante si cu discutii despre sah si cu sah si unde am spus si aflat povesti interesante . Am simtit ce inseamna ospitalitatea Horezului si la Ogre, unde gazda excelenta este nea Radu, un om extraordinar de deschis si pe care am reusit sa il determin si sa il motivez sa joace sah dupa 20 ani si placerea de a juca s-a concretizat cu o noapte alba teribil de frumoasa pentru atmosfera! In curtea de la Ogre se putea face baie in piscina, se putea juca tenis de masa, fotbal, biliard, bridge si fiind un loc binecuvantat, unde puteai sa te relaxezi si sa iti incarci bateriile.
A fost bine si in celelalte locuri unde am fost cazat in acest orasel, si daca nu stiati tot in Horezu  se afla si cel mai mare liceu din Romania cu peste 2000 de elevi din localitatile din jur!
Aici puteti vedea un album foto din 2016
Singurul regret ar fi ca timpul nu prea tine cu noi in fiecare an, iar turneul ar fi fost mult mai populat daca s-ar fi jucat mai devreme si timpul ar fi fost mai generos pentru turismul din zona. Insa an de an, am avut mai multe zile insorite decat ploioase, asa ca cei care doresc sa viziteze obiectivele de prin zona, o pot face linistiti in timpul turneului si ma refer in primul rand la insotitori, pentru ca sahistii au un program destul de incarcat, dar se poate vizita Horezul si dupa turneu ori in alte perioade ale anului.
 

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.