Doar o vorba (…de sah sau de duh) sa-ti mai spun – Joi 09 Martie 2017

Am inaugurat o noua rubrica periodica, (atunci cand vom avea timp si subiecte cu tema sahista) ce va avea in continut :           vorbe ramase celebre, expresii, scurte intamplari amuzante sau cu invataminte  sau pur si simplu maxime ale sahistilor. Acestea merita sa va fie spuse, chiar daca multi dintre dumneavoastra cunosc o mare parte din ele. Daca rubrica noastra va reusi sa va binedispuna si va reusi sa va aduca si un zambet sau lumina pe obraz, inseamna ca scopul nostru a fost atins in mare parte. Nu sunt multe subiecte de acest gen in sah, dar incercam sa adunam intamplari cu talc si umor, mai vechi sau mai noi, in acesta rubrica noua. Cat mai depinde de noi sa facem ceva pentru sah, merita sa  facem. Nimic nu e in zadar si fiecare dupa puterile noastre , putem face ca lucrurile sa mearga in sensul pozitiv . Am convingerea ca tot ceea ce facem pentru promovarea sahului nu poate fi in van, ci reprezinta pasi inainte pentru dezvoltarea sportului mintii, la fel cum de senin va urez ca in fiecare zi din viata voastra, sa aveti pofta de viata si de sah!

Aceeasi unitate de masura pentru toti!

fischer photograph

Mereu luptator si rebel Bobby  Fischer

Bobby Ficher a fost un mare campion de sah dar in acelasi timp el a fost si ramane o persoana controversata. Lupta sa pentru asezarea sahului acolo unde este locul printre celelalte sporturi, s-a concretizat in multe din lucrurile implinite in sahul zilele noastre. Premiile au crescut infinit mai mult in sah, iar sahistii nu mai sunt priviti ciudat sau marginalizati, de ceilalti sportivi. Asteptam si introducerea sahului ca disciplina olimpica cat mai curand, dar poate ca asta va mai dura ceva timp. Astazi tot ceea ce el cerea sa fie indeplinit pentru normalitate si era privit ca un nebun, s-a cam indeplinit, insa nu am vazut vreodata ca FIDE sa recunoasca meritele si sa isi ceara scuzele de rigoare oficial, chiar si postum, fata de Bobby Fischer. Personalitatea sa puternica si spiritul dreptatii au facut ca Fischer sa nu fie tot timpul agreat, la fel ca si raspunsurile sale taioase.
“De ce Cassius Clay ( alis Muhammad Ali ) – intreba deseori si nu fara indignare Fischer – sa primeasca milioane chiar atunci cand pierde, iar eu cand castig sa adun doar firimituri?”

Fischer_23

Lui Fischer i s-a propus de pilda, in cazul in care ar accepta sa faca reclama, ca numele sau sa fie purtat de amabalajele unor produse cosmetice, cum ar fi, de exemplu o lotiune pentru par, ceea ce i-ar aduce 1. 700.000 de dolari in numai 3 saptamani. Dupa o foarte scurta ezitare, Fischer a respins propunerea:
” Nu pot sa fac aceasta. La urma urmelor eu niciodata nu folosesc aceasta lotiune!”

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.