100 de lucruri pe care trebuie să le faci în şah înainte de a fi prea târziu (7)

Traducere si adaptare de Daniel Bujor dupa Tryfon Gavriel

Aici puteti sa revedeti

100 de lucruri pe care trebuie să le faci în şah înainte de a fi prea târziu (6)


61. Reînvie interesul foştilor entuziaşti ai jocului de şah! 

Deşteaptă interesul foştilor entuziaşti ai jocului de şah evidenţiând ceea ce le lipseste la ora actuală. Cu Internetul ei pot juca acum, cu uşurinţă, împotriva unei game largi de jucatori şi pot urmări cele mai noi ştiri pe Şah cu Ceausescu, de exemplu!

chessplayers_on_internet1

Fă-o: şi ajută la popularizarea şahului.

62. Invaţă să pierzi într-un mod onorabil!

 

Să pierzi poate fi supărator, dar cel mai bine este să pierzi cu graţie! De multe ori vei avea posibilitatea de a te răzbuna!

Fă-o: pentru că există o şansă din trei de a pierde, precum şi de a remiza sau câştiga, asta dacă nu includem şi posibilitatea ca jocul să fie anulat/ suspendat etc.

63. Vezi în revista multimedia ChessBase strâmbăturile lui Kasparov!

Kasparov este cunoscut pentru modul în care-şi intimidează adversarii Mari Maeştrii. El este recunoscut pentru interesantele şi amuzantele sale strâmbături!

Fă-o: şi observă lucruri legate de şah pe care nu le găseşti de multe ori pe site-uri web.

64. Obţine un scor perfect la un turneu!

RJF

Fischer a intrat in istorie castigand cu un scor perfect campionatul USA

Să câştigi un turneu este lucru mare, dar câştigarea unui turneu cu un scor perfect este cu adevărat remarcabilă. Nu e nimic mai plăcut decat obţinerea unui scor de 100%, în aceste adevărate “examene” ale puterii de joc!

Fă-o: şi trăieste perfecţiunea.

65. Fii un mare povestitor al şahului!

Nu fii doar un mare jucător de şah, fii şi un bun povestitor, contribuie la răspândirea bârfelor din lumea şahului!

Fă-o: pentru că există unele bârfe interesante în şah.

66. Imbracă-te cu stil la turnee!

Jucătorii de şah au reputatia că nu sunt cei mai bine îmbrăcaţi oameni la turnee. Ajută la repararea acestei reputaţii îmbrăcandu-te cu stil, şi arată profesionalism pentru acest minunat sport al minţii!

Fă-o: şi ajută jucătorii de sah sa devină la fel de profesionişti ca jucătorii de snooker.

67. Fă în aşa fel încat să primeşti un email de la o rudă a unui legendar jucător de şah!

Să primeşti un email de la o rudă a unui legendar jucător de şah, poate fi un lucru cu adevărat şocant, dar, în acelaşi timp, foarte stimulativ! Poţi să-ti maximizezi şansele de a se întampla acest lucru prin crearea de pagini web pentru personalităţi celebre din trecutul sahului ca un fel de plasă de pescuit! Nu uita să adaugi câteva erori de ortografie!

Fă-o: şi scrie despre asta pe un forum de şah.

68. Asistă la partide între jucatori cu rating mare pe Playchess, în timp ce aştepţi să joci!

Dominguez vs Bossem - World Blitz Chess Championship - November 2008

N-are sens să pierzi timpul aşteptand să joci pe Playchess, când ai posibilitatea să urmareşti jucători de mare valoare la “lucru”, în timp ce aştepţi!

Fă-o: şi urmăreşte bliţuri de mare calitate.

69. Află pseudonimul folosit de un Mare Maestru celebru pe Playchess!

Jucătorii de şah au fost angajaţi pentru spargerea de coduri în timpul războiului. Ar trebui să fie suficient de uşor să afli cateva dintre adevăratele identităţi ale Marilor Maeştri de pe Playchess!

Fă-o: pentru că ar putea fi unul dintre idolii tăi din şah.

70. Abonează-te la reviste de şah de calitate!

New in Chess! Este una dintre cele mai cea mai bune reviste internaţionale de şah pe care le poti găsi. Are unele articole cu adevărat dramatice prin profunzime, care pot fi găsite foarte rar pe internet!

Chess Monthly! O altă foarte interesantă revista de şah pe care o poţi obţine, pentru a te desfăta cu noi lucruri din lumea şahului! Revistele, spre deosebire de site-uri, pot fi citite în drum spre locul de muncă, iar articolele lor sunt, de multe ori, de o calitate mai bună decât a celora de pe site-uri! Această revistă are câteva rubrici foarte interesante, cum ar fi “Cât de bun este şahul tau”, “Colţul dependentului”, “Bucaţi şi piese”, “Albumul de probleme”, precum şi evenimente urmatoare din şah pe care sa ţi le notezi in jurnal.

British Chess Magazine. Abonează-te la aceasta revistă cu o foarte bogată istorie şi cultură! Faimoasa British Chess Magazine, fondată in 1881, este o necesitate pentru fiecare adevărat entuziast al jocului. In fiecare lună, de mai bine de 100 de ani, scriitori contemporani de varf din şah au prezentat reportaje fascinante cu privire la turneele curente, fapte istorice, şi o serie de alte subiecte legate de şah. Dacă eşti interesat de noi cărţi de şah, moderna BCM este o sursă fără egal – substanţiala lor secţiune de recenzii apare apare la fiecare ediţie, şi acoperă fiecare nouă carte de şah importantă.

Kingpin este o revistă de şah foarte distractivă, cu un foarte clar accent pus pe umor!

Este, fără îndoială, cea mai amuzantă revistă de şah pe care o poţi obţine! Si se pare că toţi cititorii revistei Kingpin sunt foarte arătoşi şi inteligenţi ca, de exemplu, cititorul de mai sus!

Fă-o: şi vei găsi un conţinut şahist de mare valoare, pe care îl poţi citi în tren.

Traducere si adaptare dupa Tryfon Gavriel

2 Comentarii

  • Ghita D.

    Domnule, sunteti tare si , mai ales, entuziast.Cum ii putem convinge pe cei de la M.INV. ca sahul este 80% matematica si 19% tehnologie ca sa poata fi predat in scoala primara ?
    Oricum, va urmaresc si va felicit !
    toate cele bune !

    iulie 14, 2009 - 9:55 am Raspunde
  • rodantero

    Va multumesc domnule Ghita D. (desi cred ca va adresati mai mult lui Iulian, care ne-a “imbolnavit” si pe noi cu entuziasmul lui). In ceea ce priveste predarea sahului in scoli, noi nu putem sa facem mai mult decat sa prezentam cum se vad lucrurile in tarile unde s-a facut deja acest pas (mic pentru un minister, dar mare pentru viitorul tarii) si parerile specialistilor in domeniul educatiei (eu nu am gasit nicio parere autorizata contra acestui lucru). Altfel costurile nu cred ca ar fi prea mari (probabil s-au platit concerte din banul public pentru sume mai mari), in schimb, beneficiile ar fi enorme.

    iulie 14, 2009 - 6:34 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.