Turneul Candidatilor, de la egal la egal, deloc amical

Dupa partidele de ieri, in care doar Nakamura a reusit victoria, in ultima runda de azi se anunta o batalie a nervilor.  Candidatul pentru meciul de campion mondial se va decide intre Sergey Karjakin si Fabiano Caruana.

Caruana_rd12_tc16 Karjakin_rd12_tc16

Dar sa nu il uitam pe Vishi Anand. In partida de azi contra lui Peter Svidler, poate avea rolul de arbitru intre cei doi.

anand

Daca Karjakin si Caruana termina la egalitate si Anand castiga, Caruana este candidatul lui Carlsen. Daca Anand pierde, Karjakin are nevoie de remiza pentru a castiga turneul. Se anunta o partida extrem de tensionata in care Caruana, cu piesele negre, va face tot posibilul sa nu piarda.

Update 27 martie 10:50

Runda 13 analizata de antrenorul emerit Mihai Ghinda

Runda 13-a nu a adus clarificările jinduite de fani. Prima partidă care s-a încheiat a fost Topalov-Nakamura, din care care nu am inteles mare lucru, începând cu mutarea a 6.a3?!, mutare care, din motive ce-mi scapă, se bucură de o oarecare popularitate in ultima vreme. Topalov a jucat pur si simplu prost si a pierdut aiurea o poziție neutră, asexuată; pe bună dreptate ”Topa” isi dorește cu disperare ca acest coșmar să se termine.
Anand cu Giri au jucat o partidă vioaie, plină de antren. Lămurindu-se că Anand NU mai vede tactic mare lucru și disperat să câștige și el măcar o partidă. Giri a sacrificat intuitiv o figură pentru atac, a recuperat apoi o parte din material și părea că in sfârșit va sparge gheața. Dar, surprise-surprise, Anand s-a bălăcărit vesel intr-o poziție in care modulele de analiză erau in plin delir, s-a apărat calm și iată că a 13-a remiză a fost consemnată in dreptul lui Giri, spre disperarea lui Sopiko Guramishvili -frumoasa soție a lui Anish – si a secundantului său, experimentatul GM Vladimir Tukmakov. La interviul de după partidă, Giri a fost foarte agitat și dezamăgit de rezultat, spunând că a avut inițiativa cu negrul, dar că, cumva…. aceasta s-a evaporat.

In partidele centrale are rundei, Caruana a avut avantaj clar la Svidler după mutarea neinspirată a acestuia 21…Nb8?. Stresat de miza partidei a jucat molcom si i-a permis lui Svidler ca mai întâi să egaleze și apoi să preia inițiativa, câștigând și un pion. Svidler a greșit din nou cu 35…Tae8? a intrat in pozitie proastă si după multe peripeții s-a ajuns intr-un final teoretic remiză de Turn+Nebun contra Turn (evident fără pioni). Caruana a continuat să joace și încăpăținarea sa a dat rezultate: la mutarea 102, Svidler și-a dat cu stângul in dreptul si a comis-o (Oops,…I /(He) Did It Again! ne cântă Britney Spears) a jucat 102….Ra4? și a fost pierdut in mod forțat. Dar, nervii lui don Fabio au cedat si el a scăpat câștigul printre degete cu 111.Nf6?? care i-a permis negrului să evadeze cu regele din zona mortală. Dacă nu se va califica din cauza acestei ratări incredibile, Caruana va trebui să-și păstreze sângele rece și să reînceapă dela zero ciclul viitor al CM. Ca să fiu onest, nu știu mulți jucători care ar putea încasa fără consecințe serioase un astfel de șoc.

Karjakin s-a dat in bărci cu Aronian, care a fost azi gata de încăierare, nu mai avea nimic de pierdut.. Intr-o Engleză parșivă, Levon s-a tot agitat pe tatami cu Serioja, care, s-a tot fâțâit sus-jos cu nebunul de alb, de la f7 la g6 und zurück, până a făcut o întindere musculară. Pierzând duelul pe flancul damei, Karjakin de voie-de nevoie a sacrificat o figură pe doi pioni, care, in cele din urmă au intrat la apă, rămânând doar unul. Cei drept pe penultima linie, fălos la a2, apărat veșnic de fiorosul nebun de câmpuri albe de la g8. Și uite așa, a urmat un frecuș științific, Levon a incercat tot ce i-a dat prin cap ca să câștige partida, dar Karjakin și-apărat cu ghiarele și cu dinții prețioasa lui jumătate de punct. Jumătate de punct care s-ar putea să-l trimită direct in brațele lui Magnus la primul său meci pentru un titlu mondial, dacă mâine nu pierde la Caruana cu albul, iar Anand NU câștiga la Svidler cu negrele. Iată ce se va întâmpla in caz de egalitate:

Regulations in the case of a tie:
a) The results of the games between the players involved in the tie.
If they are still tied:
b) The total number of wins in the tournament of every player involved in the tie

Runda a 14 -a
Svidler Peter – Anand Viswanathan
Giri Anish – Topalov Veselin
Nakamura Hikaru – Aronian Levon
Karjakin Sergey – Caruana Fabiano

Iată și variantele de scenariu pentru ultima rundă prezentate pe situl chessbase:

And this is how the tiebreak scenario works – we confirmed everything with the Chief Arbiter and his assistants. Karjakin and Caruana play against each other and only one amongst the two have a chance to win. The one who wins the game becomes the champion and the Challenger.

However, in case of a draw it becomes complicated. Both Sergey and Fabiano reach 8.0/13. If Anand draws or loses to Svidler, then Sergey Karjakin is the champion because head to head is equal between him and Caruana, but Sergey has more wins, which is the second tiebreak.

However: if Vishy wins against Svidler then things change completely, because all three would be on 8.0/13. Then the three players are a group in head to head encounters, and Caruana has 2.5/4 (1.5 against Vishy and 1 point against Sergey) while Karjakin has 2/4 (1 each against Vishy and Caruana). Then Caruana wins the tournament.

Personal, de cand a facut 7puncte din primele 7 runde la Sinquefield 2014 (medie Elo = 2801!), eu sunt fan declarat Caruana, sper ca mâine să se califice….Cumva, oricum, urât., norocos, dar să câștige. Forza Fabio!

Aici puteti viziona partidele din runda 13

ALTE POSTARI RELEVANTE

3 Comentarii

  • Gabi

    Mi-a placut cronica etapei, ce mai! De preferat Caruana in meciul cu Carlsen, clar, pare mai “destupat” decat Karjakin.
    Daca nu acum, când?
    Eu am idei putine, dar fixe:) cu chinezii. Mi-e ca la urmatorul turneu al candidatilor, o sa zvâcnească unul, de o să-i lase pe toţi cu onoarea nereperată 🙂

    martie 28, 2016 - 11:45 am Raspunde
  • Traian

    Incantatoare cronica-arta si meserie !

    martie 28, 2016 - 1:27 pm Raspunde
  • Gabi

    Fuse și se duse. Am intrat chiar acum pe wikipedia sa vad cand si unde s-a nascut Karjakin și, surpriza, informatiile erau deja actualizate. On March 28th, 2016, Sergey Karjakin earned the right to compete as the challenger to Magnus Carlsen in the World Chess Championship 2016 after winning the Candidates Tournament 2016 in Moscow.

    martie 28, 2016 - 8:26 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.