Vladimir Kramnik presupune că sancţiunile impuse preşedintelui FIDE ar putea fi “răzbunarea” lui Garry Kasparov, ceea ce acesta consideră “bizar”

 Articol de Dan Gheorghiu

 

Departamentul american al Trezoreriei acuză Guvernul Siriei că achiziţionează petrol de la gruparea jihadistă Statul Islamic. Acţiunea Departamentului (în fapt, Ministerul de Finanţe al SUA) continuă măsuri anunţate încă în noiembrie 2015 împotriva Băncii Alianţa Financiară Rusă pentru rolul pe care-l juca în tranzacţii cu Guvernul sirian, sancţionând şi două persoane care au legături cu banca – Kirsan Iliumjinov, preşedintele în exerciţiu al Federaţiei Internaţionale de Şah şi ex-preşedinte al Republicii ruse Kalmâkia, şi Mudalai Kuri, unul dintre conducătorii băncii.

          kramnik1  Kramnik: “Înţeleg că asta sună ca o teorie a conspiraţiei, dar nu sunt singurul care o gândeşte”

 

Într-un interviu acordat ziarului rusesc Sport-Expres, Vladimir Kramnik îşi exprimă opinia despre sancţiunile impuse de Trezoreria americană lui Kirsan Iliumjinov, preşedintele FIDE.

 

“Este foarte trist” – spune fostul campion mondial. „Oricare sunt opiniile pe care unii le-ar avea despre Kirsan Iliumjinov, eu sunt sigur că exact aceste acuzaţii sunt abracadabrante. Ele seamănă mai mult cu o răzbunare pentru alegerile la conducerea FIDE din 2014 pe care Kasparov le-a pierdut în faţa lui Iliumjinov cu o largă majoritate. Kasparov avea o susţinere colosală din partea SUA în cursul alegerilor, inclusiv sub aspectul financiar al problemei. Poate că oamenii care îl susţineau au contacte bune în Departamentul de Stat american. Astfel, ei au decis să combine afacerile cu plăcerea, obţinându-şi revanşa pentru alegerile în care au eşuat şi totodată să încerce să obţină încheierea unui contract important.”

Contractul la care face aluzie Kramnik este cel al meciului pentru Campionatul lumii la şah în 2016. Anunţul iniţial fusese făcut la puţin timp după meciul precedent de la Soci pentru titlul mondial, în octombrie 2015, când Iliumjinov declarase că decizia a fost luată definitiv. Dar după această ultimă declaraţie a preşedintelui FIDE, au început să circule tot felul de zvonuri în legătură cu meciul.

kramnik2Kirsan Iliumjinov, preşedintele actual al FIDE

         În acelaşi timp, preşedintele RCF, Andrei Filatov, şi-a exprimat recent îndoielile cu privire la oprtunitatea organizării de către SUA a meciului pentru Campionatul mondial de şah în 2016, chiar dacă cuvintele sale au fost dezminţite rapid de către Ilia Merenzon, directorul societăţii Agon, care deţine toate drepturile pentru organizarea meciului. “Meciul va avea loc în SUA, între 9-30 noiembrie 2016. Negocierile cu oraşele care candidează pentru organizarea lui sunt în etapa finală şi Agon, în comun cu FIDE, va anunţa presei câştigătorul acestora în ianuarie 2016”. Ulterior, anunţul a fost făcut în februarie: New York, în detrimentul Atlantei şi a Los Angeles-ului.

“Totul a început în noiembrie anul trecut, când FIDE avea intenţia să încheie un contract major pentru organizarea viitorului meci pentru Campionatul lumii”, afirmă Kramnik. „În urmă cu câteva luni, am avut o discuţie privată cu un important om de afaceri, care fusese unul dintre iniţiatorii acestui proiect şi care mi-a confirmat că sponsorii sunt pregătiţi să susţină meciul ba chiar, posibil, şi alte evenimente din şah în SUA. Apoi, după doar câteva zile, au venit sancţiunile, chiar înainte de luarea deciziei. Mi se pare foarte suspect. Vreau să subliniez că aceasta este opinia mea personală, înţeleg că mulţi ar putea s-o vadă ca pe un fel de <<teorie a conspiraţiei>>, dar – credeţi-mă – nu sunt singurul care gândeşte astfel.”

„De altfel, ce ar putea avea de a face acuzaţiile cu sancţiunile ? Dacă Iliumjinov este într-adevăr implicat în comercializarea petrolului cu gruparea Statul Islamic, asta ar fi o crimă. El a declarat că este dispus să se prezinte în faţa unui tribunal american pentru a răspunde acuzaţiilor, dar nimeni nu i-a intentat un proces. Presupun că niciun dosar penal nu va fi deschis fără o probă clară. Pentru a rezuma: dacă există o dovadă clară, trebuie prezentată într-un tribunal. Dacă ea nu există, nu trebuie să existe nici sancţiuni.”

Kramnik nu crede deloc că Iliumjinov ar avea de gând să demisioneze din funcţia de preşedinte al FIDE şi presupune că delegarea atribuţiilor sale către Makropoulos este doar o „repliere tactică”. Totodată, el respinge zvonurile care au început să circule că ar fi el însuşi interesat de o candidatură pentru preşedinţia FIDE. “Ipotetic, aceasta ar putea avea loc în viitor, dar nu acum, când sunt jucătorul profesionist nr. 2 în lume şi, de altfel, nimeni nu m-a invitat acolo.”

kramnik3

ChessNews l-a contactat pe Garry Kasparov pentru a-l întreba cum comentează recentele presupuneri ale lui Vladimir Kramnik că sancţiunile împotriva preşedintelui FIDE ar fi fost organizate de el. Kasparov şi-a postat răspunsul pe Facebook.

Kasparov_kramnik4

Kasparov: “Să fiu eu blamat pentru corupţia lui Iliumjinov mi se pare bizar”

         “Comentariile bizare ale lui Kramnik prin care acesta încearcă să mă blameze pentru corupţia preşedintelui FIDE, Kirsan Iliumjinov, sunt – şi poate şi alte lucruri – proba definitivă că competenţele excepţionale în şah nu reprezintă şi o inteligenţă mai largă sau un caracter moral. Obiceiul lui Vladimir Putin în Rusia de a blama influenţe externe pentru toate crimele, eşecurile şi erorile regimului pare să fie destul de contagios pentru a-l fi atins şi pe Kramnik la domiciliul său în Elveţia.

Ca orice persoană care se interesează de şah, m-am întristat când Departamentul de Stat l-a sancţionat pe Iliumjinov în noiembrie 2015 pentru că a ajutat şi a acţionat în favoarea regimului sirian brutal al lui Bashar al-Assad. Aceasta a fost o altă lovitură dată reputaţiei jocului căruia eu i-am consacrat întreaga mea viaţă, una din numeroasele pe care Iliumjinov i le-a aplicat. A fost, de asemenea, o probă concretă a faptului – evident de mult timp – că Iliumjinov a deturnat FIDE într-o operaţiune de agent bancar şi de spălare de bani pentru statul KGB-ist al lui Putin. Soarta lui Iliumjinov nu mă interesează, dar atenţia negativă pe care o atrage atât de constant aduce mari prejudicii intereselor jucătorilor de şah profesionişti, precum şi activităţilor fundaţiilor cu scop nonprofit ca a mea, care încearcă să răspândească bucuriile şi avantajele marelui joc de şah.”

 

Statele Unite au impus sanctiuni împotriva Băncii Naţionale a Siriei sub acuzaţia de spălare de bani de circa zece ani. Kirsan Iliumjinov este acuzat că cooperează cu aliaţi ai regimului Assad din Siria şi Rusia pentru a evita sancţiunile impuse de comunitatea internaţională împotriva acestuia.

         Compilaţie de texte din Sport-Expres, ChessNews şi alte surse.

                                                                                     Dan Gheorghiu

 

ALTE POSTARI RELEVANTE

1 Comentariu

  • Popescu P. Pion

    ‘competenţele excepţionale în şah nu reprezintă şi o inteligenţă mai largă sau un caracter moral’

    Oare e valabil si pentru kaspy?

    martie 7, 2016 - 11:45 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.