Magnus Carlsen: “Şahul, un instrument pentru a face lumea un loc mai inteligent”

Magnus Carlsen in Hamburg la Die Zeit

Articol de Gheorghiu Dan

diezeit01

Prestigiosul săptămânal german Die Zeit, care şi-a aniversat în 21 februarie a.c. împlinirea a 70 de ani de la apariţia primului număr, a avut ideea de a-l invita – printre alte manifestări care îi celebrau evenimentul – pe campionul lumii la şah Magnis Carlsen să susţină la Hamburg un simultan cu 70 de oponenţi – cifră simbolică – la care au participat diverse personalităţi, dar şi unii jucători bine cotaţi pe eşichierul german. Evenimentul a durat circa şase ore şi s-a încheiat printr-un veritabil masacru şahistic, dar nu au lipsit nici surprizele, potrivit propriei relatări.

La scurt timp după încheierea Celui de al Doilea Război Mondial, prima ediție a săptămânalului Die Zeit /Timpul/ a fost publicată în Hamburg – mai precis la 21 februarie 1946, având o orientare liberală de centru. De atunci, el a apărut în fiecare joi, timp de şaptezeci de ani, într-un tiraj de jumătate de milion de exemplare, numărul cititorilor ediţiei sale pe hârtie şi ai celei online fiind estimat la peste două milioane.

clip_image002 Interesul major stârnit în Hamburg pentru simultanul susţinut de Magnus Carlsen i-a adus încă de dis de dimineaţă în faţa sediului redacţiei ziarului Die Zeit pe fanii lui, interesaţi măcar să-l vadă jucând dacă nu au reuşit să şi joace împotriva lui

         Atunci când evenimentul a fost anunţat, Die Zeit a lansat un apel jucătorilor de şah pentru a se înscrie pentru participarea la simultan şi a primit imediat circa 1.400 de cereri din partea amatorilor, astfel încât cei mai mulţi dintre participanţi au fost desemnaţi în cele din urmă prin tragere la sorţi. Patru locuri au fost rezervate pentru oaspeţi speciali, iar două au fost considerate o şansă de afirmare pentru tinere talente: Jana Schneider /14 ani/ şi Jeremy Hommer /9 ani/.

simul03Ulrich Stock, salutându-l pe Magnus Carlsen în faţa asistenţei

         Ulrich Stock, senior editor al ziarului Die Zeit şi totodată unul dintre reporterii-vedetă ai acestuia, este un pasionat de şah, putând fi întâlnit mai degrabă în locuri în care au loc mari evenimente şahiste, precum Chennai şi Soci, decât în birourile ziarului din Hamburg, situat la doar câteva mile de la biroul ChessBase. În cuvântul de deschidere a simultanului, el l-a întrebat pe Carlsen dacă ar fi bine să întrerupă evenimentul la un moment pentru o pauză. Acesta a răspuns: “Desigur, dar vă rog ca întreruperea să fie scurtă pentru a nu afecta concentrarea adversarilor mei, care au de muncit din greu”. A fost o probă din umorul lui Carlsen. Într-adevăr, la jumătatea timpului destinat reuniunii, scorul era 30:0 în favoarea campionului norvegian.

simul06Simultanul, în plină desfăşurare

Simultanul lui Magnus Carlsen a durat şase ore, iar rezultatul final a fost: 68-2 (68 de victorii pentru campionul mondial, două remize şi o înfrângere).

         Într-un interviu acordat lui Ulrich Stock cu această ocazie, Magnus Carlsen a afirmat că este conştient că mai are multe de învăţat în şah, chiar dacă este campion mondial, şi caută să nu se lase descurajat de momentele slabe prin care trece uneori.

ZEIT ONLINE: Magnus Carlsen, îţi vei apăra titlul de campion de şah, în Statele Unite ale Americii, în noiembrie, dar unde va avea loc evenimentul: în New York, Chicago, Los Angeles… ?

Magnus Carlsen: Chiar nu ştiu. Mi s-a spus că mai există doar câteva detalii de perfectat înainte ca locul să fie stabilit. Să sperăm că vom obţine răspunsul curând!

ZEIT ONLINE: Jucătorii de şah sunt celebri pentru planurile pe care şi le fac cu mai multe mutări înainte în timpul meciurilor. De ce este atât de dificilă planificarea unor evenimente în lumea şahului cu câteva luni în avans?

Carlsen: Ei bine, aceasta este o întrebare bună, dar cred că ne îndreptăm în direcţia bună. Ţara-gazdă pentru Campionatul mondial a fost cunoscută încă la ceremonia de închidere a finalei Campionatului mondial de la Soci, în 2014, or aceasta a fost o premieră, din câte ştiu.

ZEIT ONLINE: Succesul tău a stârnit un entuziasm extraordinar pentru şah în Norvegia. De ce nu se organizează Campionatul mondial la Oslo?

Carlsen: Eu mă concentrez pe pregătirile mele şi las pe alţii se concentreze pentru a decide locul. În prezent, Agon, partenerul comercial al Fide, este cel care găseşte locul de desfăşurare a campionatului. Scopul lor este de să găsească un loc bun pentru şah, în general, nu doar pentru mine.

simul09Carlsen, Magnus 2844Rudolph, Jens-Erik 1981: 0–1, Simultan – 70 Years DIE ZEIT 20.02.2016                     Singurul care a obţinut o victorie de palmares împotriva campionului mondial a fost Rudolph Jens-Erik, jucător în Liga oraşului Hamburg şi editor de cărţi de şah

 

 ZEIT ONLINE: Rezultatele turneelor pe teren propriu nu au fost la fel de bune ca cele din străinătate. De ce se întâmplă aceasta?

Carlsen: În şah, “terenul propriu” nu constituie neapărat un avantaj. Nu ştiu exact de ce, dar poate că e un pic mai greu să fii concentrat 100 % când cunoşti pe toată lumea şi mediul îţi este foarte familiar.

ZEIT ONLINE: Indiferent de turneul la care joci, eşti întotdeauna favoritul. Milioane de fani îţi urmăresc jocuril şi sunt dezamăgiţi de rezultatele slabe. Cum te descurci cu presiunea psihică?

Carlsen: Am propria mea modalitate de a-mi măsura standardul propriilor partide şi al jocului. Uneori sunt aproape dezamăgit, chiar şi după o victorie, dacă simt că nivelul de joc a fost sub standardele mele. Deci, asta este, presiunea vine din năzuinţa mea de a juca şah bine şi pentru a-mi îndeplini propriile standarde.

carlsen_anandAnand vs Carlsen, Soci 2014

ZEIT ONLINE: Ai fost campion mondial din 2013 şi ai fost numărul unu mondial din iulie 2011. Ce îţi păstrează motivaţia?

Carlsen: Motivaţia mea este să învăţ. Simt că există încă atât de multe lucruri în şah pe care nu le cunosc. Nu ştiu dacă aceasta mă va ajuta să joc mai bine, dar curiozitatea mea pentru şah este încă foarte mare.

ZEIT ONLINE: Jucătorii buni se plictisesc uneori de şah. Ei se simt ca şi cum le-ar fi văzut pe toate, că nu-i mai entuziasmează nimic. Ai trecut vreodată prin aceasta ?

Carlsen: În mod normal nu, dar după o înfrângere poţi trece prin momente destul de întunecate. Uneori mă întreb ce să fac, ce caut eu acolo la acel turneu prostesc. Dar, după câteva ore, aştept cu nerăbdare să-mi iau revanşa în jocul următor.

ZEIT ONLINE: Şahul este tot timpul în mintea ta? Sau eşti în măsură să-ţi iei din când în când câteva zile sau săptămâni fără să joci, fără să vizionezi partide sau să analizezi poziţii?

carlsen_on_beachMoment de destindere, departe de tabla de şah

Carlsen: Da, dar nu atât de des. Îmi place să fac sport, să stau cu prietenii şi lucruri de genul acesta, dar şahul este aproape întotdeauna ascuns undeva, în străfundul creierului meu.

ZEIT ONLINE: Ce te-a fascinat prima oară în şah şi ce mai te fascinează încă la acest joc?

Carlsen: Am fost întotdeauna fascinat de modelele care se dezvoltă pe panourile de şah. Şahul este uşor de învăţat, dar imposibil să fie stăpânit perfect.

ZEIT ONLINE: Care a fost cel mai fericit momen al tău în şah?

Carlsen: Când am câştigat Campionatul norvegian pentru copii sub zece în 2000. Nu voi uita acel sentiment niciodată.

carlsen20Alt moment de destindere, departe de tabla de şah

ONLINE ZEIT: Uneori şahul este criticat ca fiind o pierdere de timp şi de energie. Ai întâlnit vreodată astfel de critici şi ce crezi despre ele?

Carlsen: Uneori le aud şi sunt de acord cu ele.

Compilaţie după articole apărute în Die Zeit şi Zeit Online

                                                                           Dan Gheorghiu

 

 

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.