Florin Gheorghiu, adio dar rămân cu şahul. "Pe vremea lui Ceauşescu, era singurul român care avea statuie la Manilla"

Articol scris de Cezara PARASCHIV pe Prosport.ro
 

gheorghiuFoto:  prosport.ro

 • Marele Maestru Florin Gheorghiu (70 ani) a spus adio şahului competiţional, după 50 de ani dedicaţi acestui sport
 • Florin Gheorghiu este Mare Maestru al Federaţiei Internaţionale de Şah, primul român care a obţinut acest titlu

 
În mijlocul unui decor desprins parcă din vremurile în care şahul strângea sute de curioşi, în sala Voievodală a Hanului lui Manuc, înconjurat de maeştrii ai şahului, colegi de generaţie sau şahişti cărora le-a fost mentor, printre copii talentaţi şi pasionaţi de sportul minţii – astfel a aniversat Florin Gheorghiu o jumătate de veac dedicat tablei cu 64 de poziţii şi 32 de piese ce îşi croiesc drum dintr-o parte în cealaltă a suprafeţei de joc. După un moment oficial, acompaniat de multe aplauze şi lumini de bliţ, urmat de un mini-cocktail pregătit pentru invitaţi, Marele Maestru a revenit printre tablele de şah, pentru un simultan cu 16 poziţii. Printre ultimii adversari ai lui Florin Gheorghiu s-au regăsit, la masa numărul unu,  un tănăr jucător de 11 ani, care poartă numele ilustrului său predecesor, Alexandru-Dan Gheorghiu, Radu Cernea, coleg de generaţie al maestrului, reeditând un meci jucat pentru prima dată cu 50 de ani în urmă, şi Timoti Sirghi, tânărul şahist nevăzător, un mare talent al României.

Articolul il puteti citi integral pe site-ul prosport.ro

ALTE POSTARI RELEVANTE

2 Comentarii

 • vasim

  ” Astfel, probabil că dacă Botvinnick mi-ar fi fost antrenor, aş fi avut o şansă bună să fiu campion mondial la seniori”.
  Da cred ca antrenorul face diferentza, mai ales pe vremurile alea cand nu exista calculator, eu sunt convins ca si Dieter “al nostru” ar fi ajuns in primii 10 cu un antrenor de rasa din Rusia.
  Sunt convins ca Florin Gheorghiu s-ar fi batut cel putzin la titlu mondial.
  Oricum este cel mai mare jucator roman de sah al tuturor timpurilor.
  Dieter ramane al doilea, dar cine stie poate ca cei din spate le vor depasii performantele, cu toate ca eforturile pe care un sahist din ziua de azi le depune pentru a ajunge in primii 10 sunt tot mai mari.
  Si concurenta a crescut enorm…
  Multumim Florin Gheorghiu si asteptam niste carti bune care sa le foloseasca noua generatie!

  mai 4, 2014 - 10:01 am Raspunde
 • CID

  Data desfasurarii evenimentului a fost foarte nefericit aleasa,as fi vrut sa particip,dar ca multi altii eram la Tg.Mures la C.N….

  mai 4, 2014 - 11:10 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.