Remember sahistii romani plecati peste hotare. Romania este printre tarile fruntase la exportul de sahisti in lume

Update 15 septembrie 2016: Un articol publicat in urma cu 4 ani pe blog, dar care eu cred ca este inca de mare actualitate!

Romania exporta sahisti si sahiste in toata lumea

M-am gandit ca este nimerita o astfel de rubrica, in care cu ajutorul comentariilor si cititorilor sa reconstituim marea masa de jucatori de sah romani, ce activeaza peste hotare la un nivel inalt. Nu numai pentru cei absorbiti de nationalele altor tari ci si aceia care au titluri internationale si sunt cunoscuti la noi in tara.

Exportam sahisti din Romania, mai ales jucatori sau jucatoare de calibru care ar putea sa faca parte din echipele nationale, nu mai spun de jucatorii care sunt de origine romana si joaca pentru nationalele altor state. Exportam fara sa vrem sahisti de valoare, de echipa nationala sau apropiata, dar pana la urma romanii s-au adaptat peste tot in lume si au reusit in viata si in cariera, precum si in sah. Cum este posibil ca o tara mica precum Romania sa ajunga sa exporte sahisti in alte tari? Explicatiile sunt clare si toti acesti sahisti care pleaca, cauta  o tara unde sa se realizeze din punct de vedere al cariere, cu sau fara ajutorul sahului. Statutul sahistului roman difera de cel din alte tari, unde sahistii au mai multe sanse de a duce o viata mai buna si de a se realiza pe plan profesional si poate in cariera sahista.

Romania este o pepiniera de sahisti si sahiste desi nu este un stat din fosta URSS sau o tara mare si puternica unde sunt scoli specializate in sah, academii de sah etc:

nu are infrastructura necesara,

– nu are o scoala de antrenori de sah veritabila ( si separata de celelalte discipline, cum ar fi si normal sa fie ),

– nu mai are o baza de selectie si juniorii si junioarele devin tot mai rari pe an ce trece,

– bugetul alocat federatiei si sahului in generat este tot mai mic,

– nu se introduce sahul in scoala, desi sahul devine tot mai greu bagat in seama de autoritati, sponsori si cei indrituiti sa faca ceva pentru sport

Am pierdut si pierdem infiecare an sahisti si sahiste de valoare, care dupa cum este si normal, isi cauta prosperitatea si sa se realizeze in alta tara, care ii ofera conditii si suport important pentru un viitor cat mai bun si o zi de maine cat mai luminoasa.

De curand MM Kevin Spraggett facea o analiza asupra jucatorilor din alte tari prezenti in nationalele SUA si Canadei. Articolul il puteti citi aici

Update 17 septembrie , ora 18.03

Feminin

Sabina Foisor – Plecata in Statele  Unite ale Americii a jucat la Olimpiada pentru americani;

Szidonia Vajda – Joaca pentru nationala Ungariei

Alexandra Botez –  A jucat la Olimpiada pentru echipa Canadei. Tatal ei este Andrei Botez

Iulia Lacau-Rodean – A jucat la Olimpiada pentru echipa Canadei

Marina Makropoulos – Joaca pentru nationala Greciei

Adina (Bogza) Hamdouchi – Joaca in Franta

Bollengier Andreea nimeni alta decat Andreea Sassu Ducsoara a jucat in echipa olimpica a Frantei la Olimpiada 2012

Caruana Pulpan Oana  a jucat in echipa Olimpica a Maltei in 2012

Masculin

Andrei Istratescu – Plecat in Franta, joaca pentru echipa nationala franceza;

Vlad Tomescu – Joaca in Italia

Serban Vlad – a jucat in echipa Luxemburgului  la Olimpiada 2012, Istanbul

Catalin Navrotescu – Joaca in Franta

Sorin Segal – Plecat in Brazilia

Carol Partos – Plecat in Elvetia

Monel Tratatovici – Joaca in Israel

Volodea Vaisman – Traieste in Franta

Costin Cozianu  -Traieste si joaca in USA-Campion Washington

Gabi Schwartzman Traieste si joaca in USA

Kertesz Alfred – Traieste si joaca in Germania

Vlad Barnaure –  Studiaza si joaca in Scotia

Pe o lista incerta putem considera:

Cristian Chirila – Joaca in Sua mai mult si nu a fost cooptat pana acum in echipa nationala.Este posibil sa il vedem pe viitor in alte nationale

Voicu-Jagodzinsky, Carmen nu a mai jucat pentru nationala si joaca in Germania. Este posibil sa o vedem si pe ea in curand jucand pentru alte culori nationale.

Smaranda Padurariu – nu a mai jucat pentru nationala si este prietena cu olandezul  Smeets  Jan

Iozefina Paulet- Nu a mai jucat pentru nationala si este prietena cu olandezul  Werle Jan

De apreciat este Alina Motoc L’ami care este casatorita cu olandezul Erwin L’ami si joaca pentru Romania! Este posibil sa vedem peste timp in echipa Olandei, un trio romanesc made in Iasi.Pana la urma orice este posibil si vom vedea ce va fi pe viitor.

Ce mai stim de Dan Barbulescu, Parik Stefanov, Dana Nutu Gajici si multi alti sahisti de frunte ai Romaniei, care au plecat si s-au stabilit pe alte meleaguri . Este o rubrica interactiva si sunt foarte multi sahisti plecati pe glob, care isi desfasoara activitatea sahista si profesionala acolo.

 • Andrei

  Sahistii romani emigranti sunt o problema minora pentru Romania; grupe intregi de doctori, ingineri, matematicieni, fizicieni, etc lucreaza in strainatate. Firme intregi din Romania ar putea fi reconstituite in strainatate din fosti angajati care au emigrat.
  Cati din sahistii romani (fie ei si componenti ai altor echipe nationale) sunt in top 100?
  Pana la urma cred ca e de preferat ca Romania sa fie reprezentata de jucatori care traiesc in Romania (chiar daca nu sunt cei mai buni!); loialitatea lor fata de tara trebuie rasplatita.
  Nici in tari mai bogate sahul nu are parte de fonduri mai mari; un exemplu recent din Canada: http://chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=8467

  septembrie 14, 2012 - 7:34 pm Raspunde
 • Dan Costea

  Dan Barbulescu parca era profesor la Universitatea Bucuresti. Cand a plecat din tara?

  septembrie 14, 2012 - 9:06 pm Raspunde
 • ceausescuiulian

  Georgel: Ai spus ca pleci, am spus ca nu mai ai voie sa comentezi aici.Cand ai sa ai verticalitatea de Evreu, ai sa te numesti evreu si sa-ti dai numele real. Atunci ai sa poti spune ce vrei, in limita bunului simt si a raspunderii asumate a ceea ce spui.Am facut un efort sa iti scriu ca greselile tale si cum scrii sunt mult mai rele decat crezi.Iar dreptatea si martirul care vrei sa pari in fata mea si celorlalti este doar in mintea ta, incercand sa cauti alti adepti.O seara buna si sper ca intr-o zi iti vei arata fata adevarata, intr-un ceas minunat de sinceritate, asumare si raspundere pentru ceea ce faci aici!

  septembrie 14, 2012 - 11:40 pm Raspunde
 • Grunberg Sergiu

  Cred ca modul de abordare este gresit. Pana la urma exportul creierelor in vest nu are nimic de-a face cu loialitatea fata de tara. Nu priviti multimea celor plecati ca pe un lot unitar si omogen , sunt indivizi care sunt liberi sa-si faureasca propriul destin si sa-si caute bunastarea in viata . In anul 2000 do9mnul Ion Tiriac a venit la Timisoara in calitate de presedinte al COR pentru o intalnire cu presedintii de club . Cand am luat cuvantul i-am povestit despre sahiste de elita precum Corina Peptan , Cristina Foisor , Luminita Cosma , Gabriela Olarasu . I-am spus ca nici FRSAH nici cluburile nu le pot sustine material la un nivel minim comparabil cu alte tari si menitsa le asigure linistea si comfortul necesare marii performante. I-am spus ca ani de zile au jucat pe gratis pentru echipa nationala spre deosebire de alte jucatoare straine inferioare lor ca valoare si ca s-ar putea ca la un moment dat fortate de imprejurari sa treaca pe lista altor tari . Domnia sa a sarit ca ars si mi-a spus ca cu asta nu poate fi de acord ca patriotismul e sfant etc.
  I-am replicat ca intradevar patriotismul e ceva inaltator dar dupa multi ani de jucat exclusiv pe gratis, cum patriotismul nu potoleste foamea ,oamenii au dreptul sa-si caute norocul pe alte taramuri. I-am mai spus : daca nu ma insel si dumneavoastra ati facut la fel! S-a asternut o tacere jenanta, si rosu la fata domnul Tiriac i-a spus consilierului: bine, trece-le pe fete cu niste laptopuri ( pe care nu le-au primit niciodata )
  Cat priveste lista celor plecati , multi sunt plecati inainte de 1990 ( cand erau si mai multe ratiuni de a o face) altii nu au facut fata concuentei de aici , si foarte multi au abandonat sahul pentru profesii mult mai bine remunerate.
  Sunt foarte putini pe care Federatia ii are efectiv pe constiinta .Cei trei mari absenti au povesti diferite :
  Corina nu doreste sa joace exclusiv din considerente psihologice , temandu-se ca nu va face rezultatul scontat .
  Dieter cred eu ,este prea orgolios si oricat as tine la el, nu-i pot tine partea.
  Andrei , s-a autoexclus din echipa nationala , fara indoiala e o pierdere , dar faptul ca nu e inclus nici in echipa Frantei ( unde avea loc) spune ceva )
  Avand in vedere ca de-a lungul anilor am fost probabil cel mai mare critic al FRSAH , fie din interior sau exterior nu pot fi suspectat de pledoarie pro-domo.

  De multe ori cauzele raului trebuie sa le cautam in noi insine .

  De ce nu e sahul suficient de sustinut ?
  Pai, sa-l intrebam pe domnul Ion Iliescu, care mi-a spus mie in 2000 cat iubeste sahul, sa-l intrebam pe Milut, care spunea ca o sa-l voteze nu stiu cati sahisti, desi nu a dat un ban la sah ; sa-l intrebam pe domnul Ghise care in calitate de primar al Brasovului nu a facut nimic pentru sah , pe muti politicieni care isi clameaza pasiunea si amiratia pentru sah; pe domnul Ioanitoaia care spune ca sahul e pasiunea vietii sale, dar nu publica nimic in micul lui ziar etc
  Si pana la urma sa zicem bogdaproste, ca domnul Ion Dobronauteanu si-a amintit ca a jucat sah ca junior.
  Daca sahul ar fi iubit pe jumatate ca in fostul spatiu sovietic sau in fostele tari componente ale Iugoslaviei , atunci nu am mai avea probleme
  Sergiu Grunberg

  septembrie 16, 2012 - 10:16 am Raspunde
 • Dan

  nu stiu ce sa spun dar cand vad situl asta ma apuca o mare tristete.

  septembrie 16, 2012 - 4:29 pm Raspunde
  • Costin Beiu

   Nu stiu la ce te referi. Daca ne dai mai multe detalii, putem raspunde.

   septembrie 16, 2012 - 4:34 pm Raspunde
 • CID

  Mai stie cineva ceva de Adrian Negulescu ?

  septembrie 16, 2012 - 5:32 pm Raspunde
 • Kertesz Alfred

  Sint de acord(fara nici o ezitare) cu punctul de vedere al lui Sergiu Grünberg (cu ocazia asta multe salutari fostului meu adversar!) Intr-adevar: “Patriotismul nu potoleste foamea” dar foarte multi intelectuali care nu se pot realiza,incearca acest lucru in alta parte.Fara a cunoaste amanunte,refuz sa cred ca (de exemplu) Sabina Foisor sau Andrei Istratescu au plecat de foame… Pacat ca am fost “uitat” de pe lista celor plecati chiar daca nu am fost top100.

  septembrie 17, 2012 - 7:40 am Raspunde
  • ceausescuiulian

   Draga Alfred, poate ca am uitat foarte multi sahisti din toata lumea, lista putand fi imbunatatatita cu ajutorul vostru. Este doar o lista perfectibila, iar cu ajutorul catorva sahisti care mi-au trimis mesaj cu completarile foarte importante si necesare. Imi cer scuzele de rigoare si tie si celor pe care nu i-am trecut. De aceasta am spus ca este o rubrica interactiva, pentru a incerca sa ne ajutam si completam impreuna. Toate cele bune si ne auzim cat mai curand!

   septembrie 17, 2012 - 10:08 am Raspunde
 • Nedelcu Cristian

  Multa,,prea multa ipocrizie din partea politicienilor si oamenilor cu bani din Romania.Aceste cuvinte mi au venit in cap citind comentariul d-lui Grunberg.Comentariu foarte bun pentru care are respectul meu.
  In legatura cu cel mai mare sahist al tarii Dieter Nisipeanu…vreau sa mi spun si eu parerea in cateva cuvinte;
  Odata cu alegerile de la F.R.Sah…ceva s a terminat si ceva mai bun nu a inceput.Noul sef al federatiei vrea reprezentare olimpica prestigioasa,dar nu are niciun program decent privitor la viitorul sahului de performanta.Iar sportivul nu are cum sa stie decat antrenamente si competitii.Nimeni nu se simte vinovat pentru destinul sahului roman.
  Karateka l a pacalit pe Nisipeanu ca si ultimul escroc;i a promis ceva …apoi nu a mai vrut sa se tina de cuvant si a trecut la jigniri…pentru ce ? Pentru o suma pe care orice fotbalist de mana a doua o primeste intr o luna .Nu Nisipeanu a facut de rusine Romania…din ce altceva sa traiasca daca nu din sah ?
  Rusine nu lui trebuie sa i fie ci tuturor celor care au primitsi primesc bani dupa urma performantelor lui Nisipeanu .Stiu ca in sah nu sunt destui bani …dar sunt.Comentariile in cazul lui Nisipeanu ar trebui sa fie mai retinute.

  O zi buna tuturor!

  septembrie 17, 2012 - 10:15 am Raspunde
 • Grunberg Sergiu

  domnule Nedelcu , nu cred ca cineva i-a luat mai mult apararea lui Dieter si baietilor decat mine, cu ocazia forfait ului de la Olimpiada trecuta , Apreciez demnitatea si verticalitatea lui Dieter .Pe de alta parte traim intr-o lume reala si de loc perfecta . Presupunem ca la un moment dat, federatia ar putea satisface pretentiile financiare meritate ale lui Dieter. Ar fi drept atunci ca ceilalti jucatori sa primeasca de 5-6 ori mai putin ? Sigur ideal ar fi sa primeasca toti pe merit, dar vom ajunge noi vreodata la acel grad de bunastare?
  Ceilalti baieti au fost practic solidari cu Dieter , acum el ii lasa balta? Parerea mea este ca si echipa nationala are nevoie de Dieter, dar cred ca si Dieter are nevoie de echipa atat ca prestigiu cat si moral , O echipa cu Dieter cred ca s-ar bate regulat pentru primele 10 locuri si poatte primele 5 . Asa , imi amintesc de un vechi principiu juridic roman :
  Qui prodest ?. Pana la urma anii trec si oportunitatile sunt tot mai putine . Uitati-va ca si Dieterii Ungariei: Leko si Judith Polgar s-au intors la echipa olimpica !
  Cu stima
  Sergiu Grunberg

  septembrie 17, 2012 - 2:26 pm Raspunde
 • kertesz Alfred

  Draga Iulian,departe de a fi un repros, este vorba pur si simplu despre senzatia neplacuta ca ai fost uitat…mai ales ca nu de mult am fost pe punctul sa colaboram. In ceaeace il priveste pe Dieter Nisipeanu am o intrebare arzatoare: cum este posibil ca se pot organiza turnee de genul “Turneul regilor” iar unui profesionist de talia lui Nisipeanu i se refuza o suma de bani care cu siguranta ca nu a fost exagerata? Toate bune, Alfred Kertesz MI

  septembrie 17, 2012 - 6:00 pm Raspunde
 • Deschapelles

  Parca domnul Nisipeanu a declarat raspicat ca el nu mai joaca in competitiile pe echipa sub actuala conducere, NU ca ar avea o problema cu un eventual onorariu viitor.
  Eu unul as face la fel. Se vrea performanta pe burta goala, ei uite eu zic pas. Pot sa-mi pierd mai bine timpul castigand niste bani la un alt turneu individual sau studiind pentru turnee viitoare. O sa port drapelul pe sicriu, daca nu cumva ma germanizez intre timp.

  Ah, inca ceva, chestia asta ca de ce castiga ceilalti membri ai echipei de 5-6 ori mai putin, nu e corect sa o punem celui mai bun jucator in carca. Primo: nu e normal sa oferi un onorariu pe masura celui mai bun jucator? Daca n faci asta, normal ca se va compara cu masa 1 de la celelalte echipe, unde sunt sigur ca sunt rare cazurile in care vin jucatori cu bani d-acasa. Foarte rare. Secundo: vina federatiei ca macar in cazuri exceptionale (vezi Olimpiada) nu reuseste sa faca rost de fonduri. Sa va dea un cititor sfaturi “101 ways to get a sponsor?” O data sau de doua ori pe an, contract cu mai multe entitati economice pentru sponsorizarea echipelor nationale ale Romaniei la Sah, cu imbracaminte corespunzatoare cu logo-urile sponsorilor si prezenta in mass-media. Mai tineti minte cand s-a intors d-l Nisipeanu campion european in 2005? Avea vreun sponsor, vreun logo? Cam cat costa cateva MINUTE de reclama in primetime?

  http://youtu.be/QBoB-Wo9hZ4

  Cu tot respectul, d-le Grunberg, incerc si eu sa “fac sens” nu stiu daca imi iese.

  septembrie 18, 2012 - 1:20 pm Raspunde
 • Grunberg Sergiu

  diferenta de ELO nu justifica diferentele asa mari de bani! Incapatanarea fie ea si justificata intr-un fel nu foloseste nimanui .
  La Olimpiada joci pentru Romania , nu pentru FRSAH.
  aveti idei bune , ajutati-i pe ai nostri sale puna in practica .
  Insa va spun eu , jn Romania tot ce e logic pe hartie nu functioneaza in realitate , As putea sa va dau multe exemple si din sahul timisorean , care v-ar stupefia
  Cu stima
  Sergiu Grunberg

  septembrie 18, 2012 - 10:53 pm Raspunde
 • Fugulyan Gergely

  nu stiu ,,eu nu vad incapatinare din partea lui Dieter ..vad Demnitate,,,,si il apreciez,,,,.

  septembrie 19, 2012 - 8:31 am Raspunde
 • Deschapelles

  Domnule Grunberg, inteleg ce ziceti si aveti dreptate si cu sahul timisorean si cu tarisoara asta in general, ca logica nu se aplica decat pe hartie de multe ori. Totusi, sunt de partea d-lui Nisipeanu in aceasta disputa inceputa acum doi ani. Haideti sa vedem si partea buna , macar jucatorii nostri de mesele 2-5 au jucat, au prins experienta, d-l Nisipeanu a jucat si a terminat pe locul 2 intr-un turneu puternic, poate aceste doua lucruri vor concura la o eventuala echipa olimpica masculina si mai buna peste 2 ani sau chiar mai devreme.

  Eu unul sunt dispus sa pun bani ca sa avem cea mai buna echipa olimpica si europeana pe echipe. Nu incerc sa fac concurenta federatiei sau sa-i destabilizez – n-am niciun interes, am doar interesul sa vad Romania reprezentata cat mai bine la competitiile internationale. Facem ceva in sensul asta data viitoare cand se pune problema echipei masculine? Eu unul ma bag.

  septembrie 19, 2012 - 4:10 pm Raspunde
 • Dan

  imi chioraie matele de foame, vreau sah, mama !

  septembrie 21, 2012 - 7:22 pm Raspunde
 • Comisarul Mizdrache

  Nu inteleg rostul acestui articol atata vreme cat majoritatea sportivilor enumerati mai sus, joaca in alte tari dar figureaza inca in lista Romaniei sau joaca sub culorile tarilor unde s-au stabilit. Avem totusi o exceptie, atat.

  septembrie 21, 2012 - 11:02 pm Raspunde
  • ceausescuiulian

   Pai rostul este sa vedem ce zice lumea din sah despre asta. Iar daca o intorci cum iti cade bine, adica blufful sa fie ca o perdea peste ceea ce dezbate articolul, peste numele real cu care nu vreti sa comentati pentru ca aparati o alta parte si o problema a jucatorilor straini, pe care nu am comentat-o aici.Mai sunt 15 zile si mai toate echipele au un team de 10 oameni, pe care se bazeaza. Puteti sa le spuneti si pe nume, sunteti mai informat ca noi se pare. Tot respectul pentru cei care vin din alte tari, sa joace divizia A, in Romania. Dar nu acesta este subiectul discutiei. Putem discuta si pe tema aceasta, dar veniti cu lucruri mai concrete. Am gresit cand am subliniat articolul din regulament? Asta era esenta discutiei.

   septembrie 21, 2012 - 11:11 pm Raspunde
 • Comisarul Mizdrache

  Nu trage dom’Semaca, sunt eu Lascarica! De fapt vroiam sa stiu ce mai face Nea’ Titi…

  septembrie 21, 2012 - 11:20 pm Raspunde
  • ceausescuiulian

   Nu stiu Don Comisar, sa traiti! Cine mai stie ce face? Noi nu am auzit nimic.Va ganditi la ce ma gandesc si eu? Adica sa plece si el afara…?! Cum asa? Nu pleaca el inainte de termen…Poate ca vom reusi sa alegem si noi un presedinte sa ramana in istoria de aur, ca cel mai cel…Doamne ajuta!

   septembrie 21, 2012 - 11:34 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.