Interviu cu GM Alik Gershon, proaspat intrat in Cartea Recordurilor pentru un simultan la 523 mese

Joia trecuta la Tel Aviv GM Alik Gershon a intrat in Cartea Recordurilor dupa un simultan la 523. Simultanul a durat 18 ore si 30 minute dupa care s-a consemnat un rezultat de 454 victorii, 58 remize si 11 infrangeri (86% in total) prin care a realizat cele 80% necesare pentru a stabili un nou record oficial pentru Cartea Recordurilor.

Alik Gershon, 30 ani, a fost de 2 ori campion mondial in perioada junioratului, iar ca senior are in palmares un titlu de campion al Israelului.

In ciuda oboselii imense, noul detinator al recordului si-a impartasit cu amabilitate impresiile sale intr-un interviu:

– Care au fost cele mai dificile momente ale simultanului?

– Am avut doua momente de rascruce, amandoua mai degraba psihologice decat fizice. Primul moment a venit dupa 8 ore si jumatate de joc, cand desi scorul era aproximativ 190-1, toate partidele ramase erau impotriva unor jucatori mai tari si in pozitii complicate. Intr-un anumit punct am pierdut ritmul simultanului, am inceput sa gandesc mai mult la fiecare tabla, si sa fac greseli.

Cam pe atunci, desi numarul partidelor s-a redus la jumatate, am consumat cel mai mult timp pe ciclu, circa 50 minute (am inceput cu ~30 minute pe ciclu).  Totusi, dupa o pauza, si cateva sfaturi foarte folositoare primite de la Boris Alterman (care, apropo, a fost de un mare ajutor de-a lungul pregatirilor si a evenimentului), si mi-am reintrat in ritm, cedand pozitiile dificile, consumand mai putin timp pe tur si consumand din nou ~30 minute pe tur, si mai putin chiar.

Al doilea moment dificil a fost in jurul celei de-a 13-a ora, cand aveam nevoie sa realizez inca aproximatv 80 de victorii (din circa 180 partide), dar aveam doar cam 40 de pozitii cu avantaj clar si la fel de multe in care in mod clar aratam rau. Aici, din nou, un ajutor venit la timp m-a ajutat sa termin treaba. Mi-am recapatat calmul (faptul ca am ‘vazut’ linia de finis mi-a adus un imens bonus de energie in acest punct), am incheiat rapid pozitiile clare, am cedat/remizat cateva din cele mai dificile pozitii, si dupa 16 ore am atins numarul de 420 victorii de care aveam nevoie pentru a se omologa recordul.

– Din punct de vedere fizic cum te-ai descurcat?

– Fizic, desi a fost epuizant, m-am simtit destul de bine (desi judecand dupa privirile preocupate ale familiei si organizatorilor probabil nu aratam atata de bine 🙂 ). Acum picioarele ma dor un pic, dar asta nu a fost niciodata cu adevarat o probleme in timpul simultanului.

– Cum te simti acum in legatura cu intreaga afacere?

– Sentimentele sunt desigur, extraordinare (desi nu prea mai am multa energie sa simt mult deocamdata). Evenimentul fiind atat de pe larg acoperit in media, provocarea a fost mult mai mare decat era deja. Organizarea a fost cu adevarat fantastica, ceea ce a observat si reprezentantul venit pentru a valida recordul pentru Cartea Recordurilor.

Trebuie sa remarc si efortul incredibil facut de catre sora mea, Ilona, care a fost cu mine tot timpul, mergand practic acceasi distanta ca si mine, avdna grija de orice nevoie a mea de multe ori chiar inainte sa imi dau eu seama. Pentru mine, ea a doborat recordul pentru cea mai buna sora!

(SURSA: CHESSBASE)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.