Andrei Istratescu isi exprima punctul de vedere

Stimati colegi de echipa, stimati membri ai FRSah si stimati iubitori ai sahului din Romania,

Imi pare rau ca raspunsul meu vine cu ceva intarziere fata de scrisoarea de protest adresata conducerii FRSah de catre cei 4 colegi ai mei din echipa olimpica. De altfel, nici nu aveam cum sa semnez acea scrisoare, in ziua respectiva aflandu-ma pe drum cu masina spre Romania. Personal, am aflat de la o terta persoana faptul ca FRSah a decis sa anuleze participarea echipei masculine la olimpiada. Este clar ca in urma refuzului celor 4 jucatori de a participa la olimpiada FRSah nu mai avea alta solutie, intrucat nu se mai puteau face inlocuiri in echipa. Nu mai revin asupra derularii strict formale a procedurilor de negociere a
contractelor, de aprobare de catre Consiliul Director ( CD) al FRSah si de comunicare cu jucatorii deoarece acest lucru a fost deja expus de catre ambele parti.

Problema este ca din pacate raul este deja facut, iar trecutul nu il mai putem schimba. Insa viitorul da!!In momentul de fata, ambele parti au suferit pierderi. FRSah a pierdut in special imagine, insa si bani (mentionez ca anularea biletelor de zbor ale celor 6 persoane care urmau sa reprezinte echipa masculina a Romaniei + vizele de deplasare in Rusia + alte cheltuieli aferente costa! ), iar jucatorii mai ales profesional, insa si financiar. Tin sa precizez ca pana si factorul sentimental, patriotismul cum il numesc unii amatori de sah din Romania, nu l-am uitat in ceea ce ma priveste si cred ca nu ma insel prea mult cand spun ca vorbesc intr-o mare masura cu asentimentul colegilor mei. De asemenea, sunt convins ca am fi facut o mare placere amatorilor de sah din Romania sa ne fi putut vedea jucand, indiferent ca este vorba de persoane care
ne apreciaza sau care ne critica. Personal imi pare rau ca nu le-am putut oferi aceasta satisfactie.

Revenind la problemele strict contractuale intre cele doua parti, tin sa ii asigur pe cei 4 colegi ai mei de sprijinul meu. Ca jucatori profesionisti, fiecare dintre noi traim din putinii bani care se invart in lumea sahului comparativ cu alte sporturi mai mediatizate si nu putem sa ne hranim cu aer.

Toti cei 5 membri ai echipei olimpice am jucat SUB CONTRACT de nenumarate ori, in general in strainatate, si stim ce inseamna valoarea unei semnaturi, ce drepturi si ce obligatii inseamna acest lucru.In cazul de fata, problema a constat in faptul ca jucatorii nu au primit niciodata din partea FRSah respectivele contracte, sunt convins ca anumite clauze ulterioare deciziei CD ar putut fi renegociate cu jucatorii si echipa ar fi putut participa la olimpiada.

Referitor la persoana desemnata verbal de catre domnul presedinte Dumitriu sa se ocupe de contracte din partea FRSah, domnul Ciprian Nanu, selectioner al echipei masculine a Romaniei si membru al CD, consider ca domnul Nanu nu poate fi gasit deloc raspunzator de nesemnarea respectivelor contracte intrucat nu avea nici drept de semnatura, nici acces direct la conturile FRSah. Pentru ca domnul Nanu sa fi putut semns respectivele contracte din partea FRSah i-ar fi fost necesara o imputernicire de la domnul presedinte Dumitriu, lucru care insa nu s-a intamplat.Pe de alta parte, personal consider ca nici presedintele FRSah, domnul Dumitriu, nu poate fi acuzat atat de dur pe bloguri, ci cred ca a fost vorba mai degraba de un intreg lant al slabiciunilor care a condus la acest dezastru mediatic, iar raul se afla undeva in interiorul structurilor FRSah.

Nu avem bugetul unei federatii occidentale. De acord!! Nu avem bugetul unei federatii din tari fie bogate in petrol ( Azerbaidjan), fie emergente cu crestere economica puternica ( China, India) si ale caror

guvernanti vad in sah o sursa importanta de promovare a tarilor lor. De acord!! Avem buget microscopic. De acord!! Nu avem sponsori si nici nu cautam sa-i atragem, mai treaca-mearga!! Dar sa nu avem forme legale de plata pentru cei mai buni jucatori de sah din Romania? Aici nu mai sunt de acord!! Remediu: schimbarea actualelor statute si regulamente ale FRSah si armonizarea acestora cu legislatia in vigoare.

Sa nu avem un proiect de buget realist si o serie de prioritati in cheltuirea banului public? Acesta este management defectuos!! Nici aici nu pot fi de acord!! Remediu: transparenta totala din partea FRSah in cheltuirea banului public si gasirea unor solutii noi pentru posturile cheie din structurile FRSah, schimbari menite sa conduca la o imbunatatire a managementului federal. Domnul consilier prezidential Marin Fantana regreta sincer situatia creata, dansul incercand sa rezolve anumite probleme, dar din pacate singur nu a putut sa le solutioneze. Prin urmare, domnul Fantana considera ca atacurile la persoana domniei sale sunt nejustificate. Singurul scop al domniei sale in sah este crearea unui cadru nou, modern de dezvoltare a sahului in Romania. Domnul Fantana este convins ca prin corectitudine, onestitate si perseverenta obstacolele pot fi inlaturate, dansul avand deja in cap un plan bine definit de dezvoltare a sahului de la noi.Domnul Fantana considera ca a avut o relatie destul de buna cu domnul presedinte Dumitriu si ca pe langa problemele aparute s-au inregistrat si anumite imbunatatiri a relatiei dintre FRSah, asociatiile
judetene si cluburi, insa bineinteles mai sunt multi pasi de facut.

Dragi iubitori ai sahului din Romania, de la presedinte de federatie la simplu amator, de la mare maestru la incepator, tin as imi exprim regretul ca nu am putut reprezenta Romania la olimpiada si va invit sa strangem cu totii randurile alaturi de mine, de domnul consilier prezidential Marin Fantana si de toti iubitorii sahului din Romania care doresc un progres real al acestui nobil sport la noi in tara.

Cu stima si consideratie,
Andrei Istratescu, mare maestru international, membru al echipei olimpice a Romaniei
Marin Fantana, consilier prezidential

ALTE POSTARI RELEVANTE

17 Comentarii

 • Anuta Laurentiu

  Un punct de vedere care nu spune nimic,din care se poate intelege orice,al unei persoane alunecoase care doreste sa nu supere pe nimeni,care promite multe dar nu ofera nimic.Este raspunsul unui politician sadea. De fapt din titlul initial si din semnaturile finale se poate intelege ca Dl.Fantana il consiliaza si pe Dl.Istratescu,nu doar pe Dl.Dumitriu.
  Un punct de vedere,indiferent cui dintre cei doi apartine,care vine oricum mult prea tarziu,dupa ce au fost evaluate pe indelete parerile tuturor.
  Detestabile “marile calitati” ale politicienilor: nu-si respecta cuvantul dat,nu adopta o atitudine transanta,isi aroga meritele altora,etc…
  Mie personal imi suna ca un inceput de campanie electorala a cuiva.Cine o fi oare ?

  septembrie 26, 2010 - 10:40 pm Raspunde
 • Niki

  De acord cel putin cu ultima fraza din postul anterior. In mod cert nu Andrei Istratescu a fost cel care a scris acest mesaj. in orice caz limbajul folosit in a doua jumatate a interventiei este tipic politicianist si oportunist. Tocmai ce suntem indemnati sa ne dam seama ce situatie neplacuta este in lumea sahului romanesc, cand se iveste persoana izbavitoare: dl Fantana. A fost denumit consilier pezidential. Al cui? Al d-lui Dumitriu sau al d-lui Basescu? Sincer nu-s prea bine informat si nici numele dansului nu-mi spune nimic. A sesizat domnia sa ca este un vid de incredere la nivelul conducerii FRSah si se grabeste sa umple golul, ca nu cumva sa ramana “rebelii” sahisti nemanageriati.
  De ce si-a pus Andrei numele alaturi de individul acesta e greu de explicat. Are dl Fantana vreo semnificatie in situatia conflictuala sau doreste sa se foloseasca de credibilitatea lui Andrei ca sa devina o persoana importanta in sahul romanesc?
  Multe lucruri incep sa devina penibile. Cam la asta se ajunge cand profesionistii(jucatori, antrenori si conducatori) se lasa dusi de nas de promisiunile unor flecari oportunisti.
  Treziti-va, domnilor!

  septembrie 27, 2010 - 12:04 am Raspunde
 • ovidiu_3003

  Raul facut nu se mai poate indrepta.Echipa masculina a ramas acasa si vinovatii trebuie sa plateasca .Nu mai au nicio credibilitate.Cum sa cred ca va exista transparenta de acum incolo ? Karateka a manageriat prost banul public si trebuie sa plateasca.Demisia!

  septembrie 27, 2010 - 5:03 am Raspunde
 • vasluianu

  initial m-am bucurat cand am inceput sa citesc acest articol , dar in final m-am intristat profund. d-le istratescu pe cine nu vreti sa suparati? e clar ca tineti cu fantana de ne zapaciti. subscriu total la primul post al lui Laurentiu si cu asta am zis tot. dumneata vad ca vrei sa te retragi in structura frf si pregatesti terenul de pe acuma…………..
  bine fa-o dar sa ai coloana vertebrala sa nu umbli dupa cum bate vantul………….ca din postul asta asa reiese. dupa razboi dam dreptate sportivilor dar si frf. nu se poate . exista invinsi si invingatori. chiar daca am pierdut toti pt faptul ca romani nu a participat la olimpiada, tot suntem invingatori pt ca nu mai lasam politicul si servilismul aferent sa isi bage nasul in treburi serioase…. sa nu mai vorbim de incompetenta lui karateka care ar trebui sa se apuce de bai cu namol………

  septembrie 27, 2010 - 7:00 am Raspunde
 • virgil

  Noi ne agitam ca fraierii, incercand sa ne explicam ciudatenia nereprezentarii echipei masculine la Olimpiada, in timp ce lor -conducerei Federatiei si jucatorilor protestatari – le-or fi foarte bine asa…Federatia a economisit cea mai mare parte a banilor destinati plecarii in Siberia, in timp ce jucatorii si-or fi facut si ei calculele lor si or fi ajuns la concluzia ca vor castiga mai mult spunand “pas” plecarii la Olimpiada…De pierdut au pierdut doar romanii pasionati de sah,carora le-au fost inselate asteptarile…De ce sa nu gandim si asa? Daca nimeni de la Federatie nu va plati cu functia pentru absenta noastrala Olimpiada, e foarte posibil ca rationamentul meu sa aiba un oarecare sambure de adevar…

  septembrie 27, 2010 - 1:50 pm Raspunde
 • nicu valahu

  Interesanta afirmatia lui Istratescu: “Personal, am aflat de la o terta persoana faptul ca FRSah a decis sa anuleze participarea echipei masculine la olimpiada.”
  E drept, e scoasa de mine din context, dar chiar si asa, este o afirmatie grava. “FRSah a decis”? In numele cui? Si de ce? Daca jucatorii refuzau, trebuiau sa gaseasca alte posibilitati de ai convinge sa participe. Eu ma tineam ca scaiul de ei pana acceptau. Dar unora din federatie le-a picat cum nu se poate de bine aceasta problema. S-ar fi vrut sa fie din nou o lectie pentru cei care nu se aliniau disciplinati in fata marilor functionari si nu respectau intocmai indicatiile(ca sa nu spun “ordinele”)Tatucului de Galati.
  Ce simplu e sa ne scundem dupa vorbe. N-avem bani, asta e bugetul,etc… Ma podidesc lacrimile gandindu-ma la nefericirea celor care lucreaza in atata saracie prin federatie. Curmati-va nene, singuri suferinta, si dati-va DEMISIA.

  Daca ar fi sa ma refer si la celelalte afirmatii, pe unele locuri chiar “mobilizatoare”, nu as face decat sa repet ce au spus si altii inaintea mea.

  Pacat, Andrei! Iti respect “neutralitatea”, dar pentru a fi alaturi de cineva, chiar si pe hartie, in zilele noastre e de ajuns cuvantul. Tehnologia face restul.

  septembrie 27, 2010 - 2:37 pm Raspunde
 • Maria Mirabela

  Ce logica stranie! “Andrei Istratescu, mare maestru international, membru al echipei olimpice a Romaniei”…

  Atributul de “olimpic” se capata NUMAI daca participi la Olimpiada. Intrucat Romania nu participa la Olimpiada, evident ca nu are echipa olimpica. In cel mai bun caz, MMI Istratescu poate sa revendice ca este “membru al lotului national”, iar asta, probabil, pana la actualizarea listelor.

  Ce le scapa lui MMI Istratescu precum si celorlalti trei jucatori este faptul ca FRSah nu lanseaza invitatii de participare la Olimpiada; FRSah CONVOACA lotul national pentru participare la Olimpiada! Este vorba de o autoritate statala care face demersurile de aparare a demnitatii nationale.

  Din pacate, FRSah nu si-a inteles pozitia si menirea. Desigur, convocarile trebuie facute dupa criterii de performanta (ELO, turnee recente castigate etc.) si nu dupa bunul plac al vreunui “federal”. Un raspuns negativ la CONVOCARE (daca nu este cauzat de vreo forta majora – boala, necazuri in familie etc.) ar trebui sanctionat cu suspendarea definitiva din echipa nationala. Jucatorii pot sa faca orice la echipa de club (sa negocieze, sa refuze, sa se transfere la altii cu sponsorizari mai bune etc.), dar refuzul de a servi (patria!) se pedepseste cu excluderea din lot; din acest moment, la toate turneele la care vor mai participa, cei exclusi nu au decat sa-si atarne un cearceaf alb in locul tricolorului.

  Pe scurt, FRSah convoaca dupa criterii de performanta, iar jucatorii au obligatia morala sa se prezinte la lot. Nu zice nimeni sa joace pe gratis, dar de negociere nu poate fi vorba. Toata lumea primeste aceeasi suma (Constantin Tanase, cand dadea salarii egale in teatru, zicea ca “toata lumea mananca la fel”). Un salariu mediu pe economie pentru cele doua saptamani de olimpiada ar fi o recompensa corecta data fiind starea generala a finantelor tarii.

  septembrie 27, 2010 - 8:24 pm Raspunde
 • spectator

  Maria Mirabela, intuiesc un vechi nomenclaturist, o capusa care habar n-are de sah sub acest pseudonim. Felicitari baietilor ca au luat pozitie, a sosit vremea schimbarii !!

  septembrie 27, 2010 - 9:35 pm Raspunde
 • Niki

  Stimabile MM(evident Maria Mirabela),
  Interesant punctul de vedere. Stricto sensu ai dreptate. Nu participam, nu avem(in ciclul actual de 2 ani) echipa olimpica. Andrei insa a participat la cateva Olimpiade si din punct de vedere valoric este in “echipa olimpica”.
  Din fericire, FRSah este o autoritate sportiva si nu statala, caci nu te poate pedepsi penal sau civil. Din nefericire, seful ei are(a esuat in a capata increderea jucatorilor) ZERO autoritate. Profesional oricum nu o avea, insa nici nu a facut nimic notabil ca sa fie apreciat(la aducerea banilor ma refer).
  Ultimele doua idei au un iz patriotard(prima) si comunistoid(a doua). De acord cu excluderea din lot,daca ar fi jucatorii de vina si consideram ca nu mai avem nevoie de ei. Chestiunea cu cearceaful alb indraznesc sa o consider metafora, caci fiind cetateni romani au dreptul sa joace sub tricolor. In rest, de mult nu mai suntem egali si nici la fel nu trebuie sa “mancam”.
  Rezultatul dezamagitor al neparticiparii la olimpiada lasa tuturor fanilor sahului un gust amar. Cred ca un plus de comunicare si bunavointa din partea FRSah(in primul rand presedintele si apoi Costica Ionescu) ar fi evitat criza. Si bag mana in foc ca daca la conducerea federatiei era un fost jucator sau antrenor galonat, pe care olimpicii sa-l respecte, nu s-ar fi ajuns la “negocierea 50-70%”. In ultima instanta cred ca baietii au actionat instinctual: vine un neica-nimeni in sah, face promisiuni, nu le onoreaza si ne si trateaza cu aroganta. I-a sa ne bagam picioarele. Asta e, s-a depasit limita si nimeni nu a intervenit, caci fudulia tipic romaneasca primeaza intelepciunii.

  septembrie 27, 2010 - 10:46 pm Raspunde
 • virgil

  Sefii unor institutii, indiferent care or fi ele, trebuie alesi pe criterii strict profesionale(pregatire de specialitate, vechime in munca,performante in domeniu si aptitudini manageriale)si nu de alta natura…Conducerea FRS a dovedit fie incompetenta, fie rea credinta in gestionarea problemei participarii la Olimpiada…Dupa parerea mea, trebuia sa se cunoasca din timp nivelul indemnizatiei jucatorilor(nu sunt de parere ca aceste indemnizatii trebuie diferentiate,pe considerentul ca un jucator este mai cu mot decat altul si nici nu sunt de parere ca fiecare jucator sau toti laolalta trebuie sa-si negocieze prima de participare)iar cuantumul acesteia trebuia inscris intr-un document oficial cu valoare juridica si transparent… Cred ca dublul salariului mediu pe economie ar fi suficient pentru plata indemnizatiei aferente fiecarui jucator…S-a ajuns unde s-a ajuns din vina conducerii Federatiei, in primul rand, iar cineva sau mai multi din aceasta conducere trebuie sa-si asume responsabilitatea esecului si sa plateasca cu functia. O parte de vina au si jucatorii, care au acceptat situatia aceasta ambigua in loc sa lupte din rasputeri pentru statuarea drepturilor lor legitime in documente cu valoare juridica…

  septembrie 28, 2010 - 7:38 am Raspunde
 • virgil

  Acum nu e prea tarziu pentru a se mai face si ceva pozitiv pentru sah…Conducerea Federatiei si-ar putea spala toate pacatele daca ar reusi sa introduca sahul in scoli, fie si ca disciplina optionala…Realizarea acestui obiectiv este mai importanta chiar decat neparticiparea romaniei la Olimpiada…

  septembrie 28, 2010 - 7:52 am Raspunde
 • sergiu grunberg

  Stimate Domn MM
  In argumentatia dvs exista o logica pur formala, cuvinte mari si expresii sententioase
  – jucatorii nu sunt sclavii nimanui, nici macar a FRSAH( care e departe de a fi o autoritate statala)
  – ce a facut Federatia, se numeste in limbaj de specialitate acceptare tacita (in lipsa contractelor)
  Schimbarea de ultim moment a conditiilor nu poate incrimina in nici un caz jucatorii, mai ales in lipsa unui dialog daca nu diplomatic , macar civilizat
  – sanctiunile drastice propuse de dvs par ca vin din perioada stalinista, iar propaganda egalitarista si gargara patriotica lasa impresia ca ati ramas incremenit in ideile unor timpuri de trista amintire.
  Patriotismul e nobil si frumos, dar nu poate tine la infinit loc de foame, ba chiar devine lipsit de continut, cand e invocat prea des de oameni care se cred depozitarii sentimentelor , ideilor si decizilor legate de patrie
  Sergiu Grunberg

  septembrie 28, 2010 - 8:28 am Raspunde
 • sergiu grunberg

  In mesajul anterior am observat ca am mancat doi de i in randul 2 si unul in penultimul
  Scriu pe fuga de la serviciu si mai am scapari , dar vreau sa preintampin acuzatiile de agramatism
  Sergiu Grunberg

  septembrie 28, 2010 - 10:31 am Raspunde
 • tactumare

  Calitatea de cetăţean al unei ţări nu le poate fi luată de o federaţie. Să fim mulţumiţi că nu au renunţat ei la cetăţenia română.

  septembrie 28, 2010 - 10:52 am Raspunde
 • elffe

  Intrebare: de ce a neglijat/amanat FR Sah semnarea contractelor individuale cu jucatorii, doar a avut la dispozitie mai mult de 6 luni?
  Raspuns: a vrut sa ramana banii in FR Sah, nu sa ii cheltuie pe actziuni “neprofitabile” cum ar fi reprezentarea internationala a Romaniei.

  Cred ca se impune demisia atunci cand dai dovada de incompetenta manageriala crasa.

  septembrie 28, 2010 - 11:30 am Raspunde
 • Muratura Sahului

  Incet, incep sa imi schimb parerea buna pe care o aveam fata de anumiti oameni de performanta din sahul romanesc. Trist!
  Nu stiu daca asta e un raspuns la scrisoarea Dl. Pasarelu care ii facea lobby unui domn Zatreanu, si acuma e randul unui alt politician, la rank de consilier prezidential sa-si faca intrarea pe scena.
  Oricum aceasta interventie nu aduce nici o informatie noua, era decat un moment propice pe care Dl Fantana nu vroia sa il rateze de a-si face reclama, de a castiga acceptiunea “publicului” /FAIL
  Ba mai mult ii face oarecum responsabili pe jucatori desemnati sa reprezinte Romania(din care se exclude “De altfel, nici nu aveam cum sa semnez acea scrisoare, in ziua respectiva aflandu-ma pe drum cu masina spre Romania. Personal, am aflat de la o terta persoana faptul ca FRSah a decis sa anuleze participarea echipei masculine la olimpiada”) la pierderea unor bani cu taxele de viza si ale cheltuieli premergatoare deplasari la Olimpiada.
  Iar finalul m-a umplut de scarba:
  Dragi TOVARASI SI PRETENI,cetateni ai ROMANIEI SOCIALISTE iubitori ai sahului din Romania, doresc in primul rand sa va adresez un salut calduros revolutionar impreuna cu cele mai bune urari de succes in toate domeniile de activitate,de la presedinte de stat pana la simplu muncitor, de la mester iscusit la simplu ucenic, tin am exprima regretul ca nu am participat la olimpiada si va invit sa strangem randurile alaturi de mine si sa ajutam la cladirea unei noi conduceri a FRSAH.

  septembrie 28, 2010 - 1:22 pm Raspunde
 • viticultorul

  Marele “disident” al sahului din Romania,azi mai mult Mutu,decat Kasparov,si-a dat cu “plaivaisul”,pe un text probabil necitit din cauza “a aburilor(aburelilor?)”!
  Unde esti TU mare luptator anti-Crisan???
  In Fantana!(ha,ha).
  ***************( administrator)
  Vai Andrei,ce dezamagire;te-au cumparat pe o palinca de Turda!
  Mai stii,ce e RUSINEA???

  octombrie 26, 2010 - 1:12 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.