Şahul, politică de stat în Rusia

Vladimir Putin, fostul lider de la Kremlin, la sfat cu Kirsan  Ilumjinov, preşedintele Kalmîkiei

Vladimir Putin, fostul lider de la Kremlin, la sfat cu Kirsan Ilumjinov, preşedintele Kalmîkiei

Kremlinul se implică în bătălia pentru şefia Federaţiei. Între un fost campion mondial de şah şi liderul unei mici republici, care ar fi avut contacte cu extratereştri, cine ar fi  mai potrivit să conducă Federaţia Internaţională de Şah?

În Rusia, cursa pentru preşedinţia Federaţiei Internaţionale de Şah (FIDE) a luat o turnură politică, arbitrată direct de Kremlin, iar finalul este încă departe, scrie „Le Figaro”. Pe de-o parte se află preşedintele Federaţiei din 1995, Kirsan Ilumjinov, liderul excentric şi bogat al republicii autonome Kalmîkia, majoritar budistă, situată în sudul Rusiei.

De cealaltă parte, în rol de challenger, se află Anatoli Karpov, campion modial de şah în timpul URSS, care a pierdut titlul în faţa legendarului său compatriot, Garry Kasparov.  În urmă cu câteva săptămâni, Kirsan Ilumjinov credea că reînnoirea mandatului său, în toamna lui 2010, va fi o formalitate.

El conduce Kalmîkia din 1993. Între timp a devenit multimilionar şi a făcut din şah politică de stat. Această disciplină a devenit obligatorie în toate şcolile din regiune, iar Ilumjinov a cheltuit 50 de milioane de euro pentru a ridica un gigantic complex dedicat şahului. În jurul clădirii ultramoderne au fost amplasate sute de mese cu table de joc şi au fost construite vile luxoase pentru a găzdui jucători din lumea întreagă.

Din 1998, „oraşul şahului”, cum îl numeşte Ilumjinov, a găzduit trei campionate mondiale de şah. Dacă proiectul faraonic al preşedintelui Kalmîkiei nu a fost primit cu entuziasm de populaţia săracă a republicii, acesta a atras totuşi atenţia Kremlinului care îl ţine aproape pe liderul kalmîk.

Preşedinte al Camerei Antreprenorilor din Rusia, Ilumjinov se întâlneşte frecvent cu Arkadi Dvorkovici, principalul consilier economic al lui Dmitri ­Medvedev şi şef al Consiliului de Supraveghere a puternicei Federaţii ruse de şah.

Aceasta nu a ezitat să trimită, luna trecută, o scrisoare la FIDE, prin care îl desemna oficial pe Ilumjinov drept unic candidat din partea Rusiei pentru şefia Federaţiei Internaţionale de Şah. De alt­fel, Rusia urmăreşte să mute sediul FIDE de la Atena la Moscova.

Karpov şi Kasparov, împotriva Kremlinului

Anatoli Karpov vrea să pună capăt dominaţiei lui Ilumjinov promiţând să redea lumii acest sport „ Nimeni nu ştie astăzi numele campionului mondial”, spune cu regret Karpov. În sprijinul său a venit un alt campion, ­Garry Kasparov, care a organizat la New York o gală de strângere de fonduri pentru finanţarea campaniei fostului său rival. Dar intervenţia lui Kasparov,  lider al mişcării de opoziţiei Cealaltă Rusie, nu a fost văzută cu ochi buni de Kremlin.

La 14 mai, conflictul s-a acutizat după ce cele două tabere au organizat reuniuni pentru desemnarea unui candidat. La adunarea convocată de Dvorkovici nu au fost prezenţi decât opt membri ai federaţiei, număr insuficient pentru a fi confirmată nominalizarea liderului Kalmîkiei pentru candidatura la şefia ­FIDE. În schimb, Karpov a întrunit voturile necesare. Fostul campion mondial şi-a clamat victoria şi a cerut retragerea candidaturii lui Ilumjinov.

Aliaţii campionului

Partida nu s-a încheiat, deoarece consilierul lui Medvedev a invocat o serie de lacune juridice, susţinând că doar scrisoarea de desemnare a preşedintelui Kalmîkiei drept candidat oficial al Rusiei la FIDE este valabilă. Karpov îl acuză pe consilierul preşedintelui Medvedev că ar fi îngheţat conturile Federaţiei ruse şi l-ar fi scos cu forţa din birou pe directorul acesteia.

Dvorkovici nu a negat, invocând faptul că „un mare jucător de şah nu este în acelaşi timp şi un bun manager”. Lupta continuă, chiar dacă tabăra Ilumjinov-Dvorkovici a reuşit să obţină sprijinul Federaţiei ruse de specialitate. Anatoli Karpov nu se dă învins. El şi-a atras sprijinul Franţei, Germaniei şi Statelor Unite.

(SURSA: ADEVARUL)

1 Comentariu

  • nicu valahu

    Tot la mana rusilor ajungem? Cum ai da-o, tot unul de-al lor va iesi. Unul cu antenute, iar celalalt… Unde esti, Fischer?

    mai 29, 2010 - 8:02 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.