Topalov: “Anand trebuie sa colaboreze cu FIDE si sa atraga sponsori noi pentru sah”

traducere de Vlad Sulita

Cat de greu a fost meciul pentru titlul de Campion Mondial impotriva lui Anand?

Din punct de vedere fizic meciul nu a fost atat de dificil. 12 partide nu sunt atat de multe  si au fost destule zile de odihna. Sistemul KO este mult mai dur din acest punct de vedere.  Mental, desigur, tensiunea s-a ridicat la cote foarte inalte, dar este de asemenea adevarat faptul ca jucatorii de top sunt obisnuiti cu presiunea.
Conform unor interviuri, se pare ca Anand a fost ajutat de catre Kasparov, Kramnik si Carlsen pentru meci. Care sunt comentariile tale?

Nu cred ca Anand ar trebui sa fie foarte mandru cu aceasta. Ma refer in special la faptul ca a fost ajutat de catre primii doi (N.T.- Kasparov si Kramnik). Fac parte din elita sahului de 15 ani si imi amintesc perfect cum Kasparov l-a tratat pe Anand ani de zile. Si nu cu mult timp inainte de meciul pentru Campionatul Mondial de la Bonn 2008, Anand a putut sa citeasca declaratii arogante ale adversarului sau in presa. (N.T.- este vorba despre Kramnik). Nu as accepta niciodata ajutor din partea unor oameni care m-au umilit timp de ani de zile, nici macar pe gratis. Dar se pare ca Anand este diferit.
Crezi ca ai primit suficienta recunoastere pentru pozitia pe care ai luat-o de a nu acceptat propuneri de remiza, rezultand astfel partide fara compromisuri si mult mai interesante?

Da, asa cred. De cand s-a inventat regula Sofia (fara remize rapide sau de comun acord) de catre managerul meu Silvio Danailov in 2005, rezultatele au fost mai mult decat pozitive. Sponsorilor le-a placut regula si au aparut turnee noi. Interesul mediei pentru sah a crescut si premiile au crescut. Pentru castigarea titlului de Campion Mondial in 2005 am primit $300,000, iar 5 ani mai tarziu Anand a primit $1.5 millioane. Aceste cifre vorbesc de la sine.

Crezi ca Anand este cel mai complet jucator?
Da, asta este ceva ce nimeni nu poate sa nege. De asemenea, el a fost Campion Mondial de Sah Rapid, este foarte puternic la blitz, si este unul dintre cei mai buni jucatori de sah orb din lume.
Care sunt gandurile tale despre Anand?
Cred ca titlul de Campion Mondial este o mare responsabilitate. El trebuie sa colaboreze cu FIDE si sa atraga sponsori noi pentru sah. Dar Anand nu are o echipa profesionista in spatele lui si nu a reusit sa gaseasca sponsori. Poate ca India este un paradis pentru sah, dar faptul ca el nu a mai jucat in nici un turneu in India din 2002 nu poate insemna decat 2 lucruri: ori lui Anand nu-i place sa joace in India, ori echipa lui nu este capabila sa organizeze un turneu de sah de top.

(SURSA: http://timesofindia.indiatimes.com/)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.