Cupa Limpedea vazuta de la fata locului

Corespondenta de la Dombi Rudolf

Editia a II-a a Cupei Limpedea este in plina desfasurare. Spre deosebire de prima editie, sunt mai putini mari maestrii, dar a ramas aceasi combativitate deja arhicunoscuta.

Cum media Elo a jucatorilor este sensibil egal cu media de anul trecut, putem spune ca un real castig o reprezinta scaderea mediei varstei jucatorilor. Lupii tineri dornici de afirmare, dau piept cu experienta marilor maestrii versati si trecuti prin focurile turneelor anterioare, rezultand astfel partide de real interes. Cu tineretea intervine si doza de “nebunie pozitiva”, tinerii incearca mai mult, se aventureaza de multe ori in pozitii complicate, dar se mai lovesc de cate un zid, un exemplu concret fiind “zidul Manolas” , si realizeaza ca totusi viata de sahist nu este chiar asa de simpla cum credeau ei.

Manolache Marius, o piatra de incercare pentru lupii tineri

Combativitatea este deja cunoscuta la aceasta Cupa, si in aceste prime 4 runde am intalnit finaluri de turn si nebun contra turn, fara pioni, sau turn si cal contra nebun si cal, fara pioni, in care s-au mai jucat mutari bune.

Alt exemplu de cat de greu este sa faci o “Remiza de salon” la Limpedea,  este victoria polonezului Warakomski contra lui Thesing, final de turn si pion contra turn si pion.

O alta partida de urmarit in primele runde a fost finalul nebun intre Szabo si Sieciechowitz, unde ambii combatati aveau la dispozitie cate 2 dame!!

Szabo,Attila (2306) – Sieciechowicz,Marcin (2427)- Sunt 4 dame pe tabla, dar Albul mai are doua ‘pe teava’!

Castig de cauza a avut maestrul nostru, care mai urma sa transforme vreo 2 dame, si atunci polonezul nu a mai rezistat psihic si a pierdut una din dame intr-o mutare si a cedat partida, consimtand astfel prima victorie in concurs a maestrului satmarean legitimat la Baia Mare.

MF Szabo Attila, eroul unei partide cu 4 dame pe tabla

Vlad Jianu, ramane acelasi mare maestru valoros si incepe in forta, castigand meciurile la mustata, dar si spectaculos; lui Burnoiu ii lipsea doar “fundita” la cat de impachetat a fost,  si ce e mai interesant,  este ca Jianu evolua cu negrele, iar finalul era de nebuni de culori diferite si turnuri.

Burnoiu,Nicolae-Costel (2403) – Jianu,Vlad-Cristian (2492)- pozitia finala, in care Albul a cedat

Alta surpriza placuta, de combativitate, de fantezie si de forta de joc in acest inceput a reprezentat-o jucatorul ucraineano-italian Daniyyl Dvirnyy. Un tanar cu mult bun simt, foarte educat si un foarte bun si modest jucator de sah, se inscrie cu siguranta intre favoritii  la victoria finala. Sa vedem cum il vor tine bateriile in lupta dura contra marilor maestrii care vaneaza orice pas gresit sa se distanteze.

IM Daniyyl Dvirnyy

O sa credeti ca sunt numai lucruri pozitive la aceasta competitie. Ei bine, o sa va inselati. Arbitrul Radu Cristian Chirila s-a plans de faptul ca mancarea servita este mult prea … buna, si este un inamic serios pentru cura lui de slabire, si este nevoit astfel sa faca mult mai multa miscare decat de obicei. Aer curat de munte + mancare consistenta si gustoasa, sigur nu este reteta ideala pentru o cura de slabire.

Urmeaza runda dubla de Vineri, apoi ziua libera, nimic nu este inca decis, clasmentul (VEZI AICI)este foarte strans, dar parca pana in acest moment experienta superioara a marilor maestrii in anumite momente cheie ale partidelor a avut de castigat in fata elanului si avantului tineresc. Oricum sunt bucuros ca pot fi de fata la o asemenea competitie. Va tin la curent si cu alte detalii.

4 Comentarii

  • adrianstanca2009

    Am vazut multe partide absolut superbe, promit sa revin negresit si sa incerc sa comentez cateva macar.

    mai 27, 2010 - 11:37 pm Raspunde
  • Anuta Laurentiu

    Mult succes pentru Alex si Andrei !!!

    mai 28, 2010 - 8:57 am Raspunde
  • calin dragomirescu

    Senzationale pozele. Cred ca e foarte placut sa joci in asemenea peisaj. Succes George Grigore si Marius Manolache.

    mai 28, 2010 - 9:02 am Raspunde
  • nicu valahu

    Sunt incantat ca avem asemenea turneu in tara. Orice comentariu din partea mea, ar fi nerealist fata de ce se vede in imagini.
    Ma pastrez pentru partide.

    mai 28, 2010 - 8:26 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.