Topalov-Anand: Cine va castiga? (9)

Continuam sa va prezentam opiniile unor jucatori cunoscuti despre teribila inclestare care a inceput sambata la Sofia:

1. Cine credeti ca va castiga meciul?
2. Ce scor final preziceti?
3. Cum ati descrie calitatile si slabiciunile fiecaruia dintre cei doi jucatori?
4. Faptul ca joaca in Sofia este un avantaj (publicul de acasa) sau un dezavantaj (nu se putea concentra cum ar trebui la meci datorita mediei nationale, a familiei sau a prietenilor) pentru Topalov?
5. Credeti ca diferenta de varsta dintre Topalov (35 ani) si Anand (40 ani) este semnificativa? Care credeti ca este varsta optima pentru cariera unui sahist profesionist?

GM Simen Agdestein (fostul antrenor a lui Magnus Carlsen)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/dc/Simen_Agdestein_Arctic_aug08.jpg/225px-Simen_Agdestein_Arctic_aug08.jpg

1. Anand

2. 6-6 si multe partide  de tie-break, dar cred ca pana la urma Anand va castiga, la blitz…

3. Amandoi sunt foarte seriosi in ceea ce priveste pregatirea lor teoretica, dar se pare ca Topalov este mai creativ si mai bine pregatit cu idei noi. Simt insa ca Topalov devine un pic nervos in momentele cruciale si ca Anand a castigat un pic de experienta specifica de meci. Topalov este mai agresiv dar Anand este foarte solid si nu pierde aproape niciodata, si cred ca aceasta este aur in situatia de fata.

4. Cred ca Topalov este prea serios ca sa-i fie distrasa atentia de catre asemenea lucruri. Imi inchipui ca sta impreuna cu echipa sa intr-un loc de 5 stele si cred ca este frumos sa joci la tine in tara.

5. Sa treci de 40 de ani este in mod clar o provocare, pot spune, si presupun ca si Anand o simte. Asa ca diferenta de varsta este in avantajul lui Topalov, cred.

GM Elshan Moradiabadi, jucatorul nr 2 din Iran
http://www.scacchierando.net/public/Asian%20Moradiabadi.jpg

1. Situatia mi se pare complicata, totusi cred ca Anand va gasi ceva, asa cum a gasit impotriva lui Kramnik, si va castiga meciul pana la urma.
2. Este prea mult chiar si pentru cel mai faimos Oracol din lume. Pot sa spun cu siguranta ca nu se va ajunge la tie-break.!
3. Anand este un jucator universal, primul campion mondial de genul asta de la Spassky incoace. In timpul bogatei sale cariere el a examinat o varietate mare de deschideri si are un repertoriu larg. Pe de alta parte, Topalov este cunoscut pentru sahul sau imaginativ. El este un adevarat luptator si este ca un cavaler. El continua in situatii in care majoritatea jucatorilor de nivelul sau ar conveni asuopra remizei.
4. Cred ca este un avantaj pentru Topalov, dar treptat avantajul se va evapora. Daca Topalov vrea sa profita de avantajul de a juca acasa, el trebuie sa arunce potcoava cat este calda ( proverb persan!)
5. Topalov are un mare rezervor de energie, totusi, acest avantaj nu va avea impact pe durata a 12 partide, astfel ca nu vad un mare avantaj pentru Topalov, chiar daca se afla la varsta optima. (Da, cred ca 35 de ani este varsta la care un sahist profesionist poate fi numit matur).

(SURSA: SUSAN POLGAR’S CHESS BLOG)

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.