Topalov-Anand: Cine va castiga? (8)

Continuam sa va prezentam opiniile unor jucatori cunoscuti despre teribila inclestare care a inceput sambata la Sofia:

1. Cine credeti ca va castiga meciul?
2. Ce scor final preziceti?
3. Cum ati descrie calitatile si slabiciunile fiecaruia dintre cei doi jucatori?
4. Faptul ca joaca in Sofia este un avantaj (publicul de acasa) sau un dezavantaj (nu se putea concentra cum ar trebui la meci datorita mediei nationale, a familiei sau a prietenilor) pentru Topalov?
5. Credeti ca diferenta de varsta dintre Topalov (35 ani) si Anand (40 ani) este semnificativa? Care credeti ca este varsta optima pentru cariera unui sahist profesionist?

GM Ray Robson, tanarul fenomen american


http://www.chessbase.com/news/2009/misc/robson01a.jpg

1. Este foarte greu de spus cine va castiga, deoarece raporturile sunt egale. As merge pe mana lui Anand, desi joaca in Bulgaria.

2. Anand va castiga la 1 punct diferenta.

3. In primul rand, trebuie sa spun ca nu am jucat impotriva lui Anand sau Topalov, astfel ca toate aprecierile mele fata de plusurile sau minusurile lor s-ar putea sa nu fie corecte. Anand este cunoscut pentru faptul ca joaca rapid si calculeaza bine. El nu are vreo slabiciune majora usor de observat. Un alt avantaj in favoarea lui este nu numai faptul ca a jucat mai multe meciuri pentru pentru titlul de Campion Mondial decat Topalov (3, fata de 1), dar el are de asemenea si experienta castigarii titlului de Campion Mondial intr-un meci.
Este de asteptat ca Topalov sa fie bine pregatit pentru acest meci din punct de vedere teoretic. Presupun ca principala slabiciune a sa o contituie jocul sau riscant. Topalov este cunoscut pentru sacrificiile sale de calitate si in general nu joaca atat de solid precum Anand. Spre exemplu, el a castigat Linares anul acesta, dar a castigat cateva partide de pe urma unor pozitii dubioase. De asemenea un alt factor in favoarea lui Topalov cred ca este faptul ca joaca la Sofia.

4. Cred ca faptul ca joaca la Sofia este mai bine pentru Topalov, desi s-ar putea sa fie mai multa presiune pe el.  Dar Topalov joaca bine de obicei in Sofia. Daca ar mai fi jucat la el acasa de cateva ori si nu ar fi avut rezultate bune as fi putut avea o parere diferita. De asemenea, este greu din punct de vedere psihologic pentru Anand. Daca Sofia nu este prima alegere a lui Anand (si in mod evident, nu este), atunci se cheama ca el a fost obligat sa joaca pe terenul de acasa al adversarului. Cred ca asta il face sa se simta mai putin in siguranta in general.
5. Probabil ca Topalov ca avea un pic mai multa energie, dar nu cred ca va conta atat de mult in acest meci. Deoarece este vorba doar de 12 partide, intrerupte de zile de odihna, Anand ar trebui sa aiba timp sa se recupereze si sa nu oboseasca inainte de final. In ziua de azi oamenii vorbesc despre a fi ‘batran’ in sah in jurul varstei de 30 de ani. Cred ca varsta optima este probabil in jurul varstei de 25-30 ani, dar, evident, un nivel inalt al jocului poate fi mentinut mult timp dupa aceasta (dupa cum o dovedeste insusi Anand).

Judit Polgar

1 Nu stiu. Greu de prezis.

2. 7-5!

3. Topalov: un mare spirit de lupta! El da tot ce are in fiecare partida. Are multa energie, motivatie, inteligenta si pregatire teoretica adanca. El lupta la fel dupa fiecare partida, chiar si dupa o infrangere. (o calitate foarte rara).

Anand: Motivatie, o excelenta pregatire teoretica si experienta. Este un jucator foarte practic. Cred ca primeste de la sotia lui Aruna multa putere si stabilitate.
4. Evident ca poate fi un mare avantaj pentru Topalov faptul ca se joaca la Sofia si de obicei el joaca foarte bine in fata publicului de acasa. Dar daca lucrurile nu merg asa cum el a planuit, poate aparea o presiune mare pe umerii sai. Intrebarea este daca il deranjeaza cu adevarat pe Anand sa joace la Sofia si ca in general oamenii tin cu adversarul sau.

(SURSA: SUSAN POLGAR’S CHESS BLOG)
5. Cred ca diferenta de 5 ani nu este importanta in acest meci. In general jucatorii profesionisti pot sa atinga varful carierei in jurul varstei de 40 ani.

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.