Ploieşti: Două surori sunt regine pe tabla de şah şi la matematică

(Scris de Dana Mihai pe http://www.adevarul.ro)

Regina disciplinelor, matematica, şi-a găsit reginele. Pentru prima dată în istoria judeţului, două surori au câştigat locul întâi la faza judeţeană a olimpiadei de matematică la clasa a X-a, respectiv a XII-a.

Emma (stânga) şi Denisse sunt două campioane

Emma (stânga) şi Denisse sunt două campioane

Denisse şi Emma Sevastian nu au suficiente degete la mâini pentru a enumera domeniile în care sunt campioane. Eleve în Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Ploieşti, cele două adolescente strălucesc la propriu.

Sunt frumoase, inteligente şi au dus până la nivel de performanţă toate lucrurile de care s-au apucat.

Ultima “ispravă” a fetelor este ocuparea locului I la olimpiada judeţeană de matematică şi calificarea la naţională, competiţie care se va desfăşura în vacanţa de Paşte, la Iaşi.

Denisse, care este în clasa X-a s-a clasat anul acesta şi pe locul II la faza judeţeană a olimpiadei de fizică, iar Emma, care este în clasa a XII-a, a luat locul II la olimpiada judeţeană de informatică. “Contrar a ceea ce s-ar crede, matematica nu este un domeniu, un apanaj al băieţilor. Tot ceea ce ţine de matematică este la fel de natural şi pentru o fată”, au căzut de acord cele două surori.

Emma a luat premiul I la faza judeţeană de matematică încă din clasa a IV-a, iar Denisse în a V-a, iar de atunci nu s-au mai oprit. Sunt abonate la competiţiile naţionale şi fac parte, an de an, din elita puştilor de top ai României, un cerc restrâns pentru care formulele matematice au farmec şi poezie.

Mai întâi a fost şahul

Matematica nu vine, în cazul lor, dintr-o tradiţie de familie, chiar dacă şi părinţilor le-au plăcut cu predilecţie ştiinţele exacte. Însă faptul că s-au apucat de şah încă de dinainte de a merge la şcoală, modul în care acest sport dezvoltă gândirea logică, strategia şi inventivitatea au atârnat greu în “ecuaţia” formării lor.

Sunt legitimate la CSM Ploieşti, iar între 2007 şi 2009 au câştigat locul I la campionatul naţional atât pe echipe cât şi individual. (NN. Sevastian Ivona – Emma elo 1835 iar Sevastian Ana – Denisse are elo 1729)

Şi, deşi pare greu de crezut, printre cele câteva ore petrecute zilnic cu studiul matematicii, informaticii, fizicii şi antrenamentului la şah, cele două fete găsesc timp liber pentru ieşirile în oraş cu prietenii şi pentru mici plăceri, cum ar fi pictura în cazul Denissei sau muzica în cazul Emmei. “Suntem două fete normale, cu preocupări normale”, spun nonşalant cele două campioane.

Planuri de viitor

Chiar dacă drumurile lor de până acum au fost oarecum asemănătoare, planurile de viitor sunt diferite. Denisse este tentată de o universitate din străinătate. “Mă gândesc serios la studii în altă ţară, dar sper că voi obţine o bursă care să acopere cât mai mult din cheltuielile de întreţinere. Nu vreau să-mi îngreunez părinţii cu plata unei astfel de facultăţi”, este realistă şi modestă adolescenta.

În schimb, Denisse, care este acum doar în clasa a X-a, se gândeşte mai mult la premiile pe care le mai are de obţinut în anii de liceu rămaşi. “Mai am timp să îmi aleg o facultate”, spune ea.

3 Comentarii

 • Anuta Laurentiu

  Felicitari pentru rezultatele scolare si cele sahiste.
  Da, sunt amandoua deosebit de capabile.
  Singura mea parere de rau (pentru ele poate fi insa mai bine)este ca succesele scolare au facut ca activitatea sahista sa fie trecuta pe planul doi,acolo unde existau mari resurse nefructificate inca.
  Oricum, mult succes oriunde veti merge !

  martie 24, 2010 - 9:21 am Raspunde
 • Florin Voiculescu

  FELICITARI !

  PE FILIERA MATEMATICA-INFORMATICA ALGORITMUL SAHULUI VA FI COMPLET DECODIFICAT IN CURAND !

  martie 24, 2010 - 11:23 am Raspunde
 • Irimia Florin

  nu stiam ca denisse are o sora mai mare…fetita asta o sa ajunga departe, am avut marea placere sa o cunosc personal si am ramas impresionat de calitatile ei sociale si nu numai…ii urez succes din toata inima desi sunt sigur ca poate reusi si fara urarile mele…ma bucur ca inca mai sunt promovate si valori ale tarii in afara mascaricilor care apar in massmedia de azi…succes!

  martie 24, 2010 - 8:48 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.