Magnus Carlsen despre evolutia sa la Amber (3)

http://www.arcticsec.no/image/Magnus_Carlsen.jpg

Pe blogul personal al lui Magnus Carlsen, acesta a relatat zilnic evolutia sa la Amber 2010, prilej pentru noi sa aflam o serie de amanunte foarte interesante.

AMBER, runda 6

Dupa ce am jucat atat de slab si am pierdut partida de sah rapid ieri, era timpul sa-mi revin azi impotriva lui Gelfand. Cu Albul in partida de sah orb am ales o continuare mai neobisnuita la mutarea 8 si nu am obtinut nici un avantaj din deschidere, deoarece adversarul meu a jucat foarte activ si bine. Pana la urma am ajuns la o pozitie unde prospectele mele nu aratau prea grozav datorita pozitiei pasive a turnurilor mele, ambele trebuind sa apere pionul meu slab din c2. Totusi, nu eram chiar atat de nefericit, deoarece si el avea cateva slabiciuni, si nu prea multe campuri pentru figurile usoare ale lui. Mi-am imbunatatit pozitia in mod gradual, si atunci cand am deschis pozitia pe flancul regelui la mutarea 41, Negrul avea deja probleme mari. Zece mutari mai tarziu am incheiat partida cu un mat pitoresc in mijlocul tablei. In partida de rapid am folosit Indiana Regelui, deschidere cu care l-am invins pe Aronian de o maniera clara mai devreme in turneu. De data asta totusi, partida a mers mai greu pentru mine. Am intrat intr-o pozitie mai rea fara prea mult contrajoc dupa o greseala la mutarea 14. De data asta insa, adversarul meu mi-a intors favoarea, permitandu-mi sa-mi rezolv problemele, ba chiar sa preiau initiativa. Apoi el a consumat mult timp de gandire si a gasit o resursa fantastica, care aparent ar fi fortat sah etern si remiza. Dar, intrucat aveam destul timp de gandire, am calculat o vreme si am descoperit ca inca mai aveam posibilitatea sa-i pun probleme serioase, desi trebuia sa fiu atent sa nu iau mat. De exemplu, intr-una dintre varainte, regele meu ar fi fost obligat sa alerge pe toata tabla pentru a fi in siguranta pe b4. Mai era inca o cale ingusta catre remiza, dar din moment ce adversarul meu, in mod surprinzator nu a gasit-o , cumulat cu faptul ca am reusit pana la urma sa scap de sahuri, am incheiat jocul cu o poanta tactica prin care i-am castigat regina. Deoarece Ivanchuk a reusit doar doua remize din pozitii superioare, momentan conduc turneul cu  9/12. Ivanchuk este pe pozitia a 2-a cu 8.5, in timp ce Gelfand, Kramnik si Grischuk impart pozitia a 3-a cu 7/12, la o distanta respectabila. Maine voi juca cu Vugar Gashimov. Azerul de 23 de ani a patruns recent intre primii 10 din lume, si este un adversar periculos pentru oricine.

AMBER, runda 7

0.5-1.5 impotriva lui Gashimov azi, un rezultat mizerabil pentru prima data de la runda 1 incoace. In partida de sah orb am obtinut o pozitie buna inca din deschidere intr-un joc de mijloc fara dame, dar apoi am devenit prea ambitios si am luat un pion, ceea ce s-a dovedit ulterior a fi o greseala imensa. A rezultat astfel un final fara sperante pentru mine, si in plus adversarul meu a jucat  foarte exact si nu mi-a dat nici o sansa de salvare. In mod natural speram sa ma revansez in partida de rapid, si initial totul a mers foarte bine, mai ales ca am obtinut o compensatie excelenta pentru pionul pe care I-am sacrificat.  Apoi, intr-un moment in care as fi putut sa obtin un mare avantaj la joc precis, am comis o mare inexactitate, care a restabilit egalitatea. Dupa inca o gafa, (am ratat ceva simplu de vazut, un mat in 2 mutari), m-am gasit brusc in situatia de a cauta o solutie de a nu pierde un cal izolat. Am reusit asta printr-o combinatie interesanta, dar finalul de turnuri la care am ajuns era tot pierdut pentru mine. Spre norocul meu, el nu a jucat prea exact, si m-am aparat bine, reusind sa salvez remiza. Ivanchuk a castigat cu1.5-0.5 impotriva lui Grischuk azi, cu o victorie impresionanta in partida a 2-a,  in care si-a asumat riscuri considerabile pentru a evita remiza, si pana la urma eforturile i-au fost rasplatite. Ivanchuk conduce acum cu 10/14, urmat de mine cu 9,5 si de Karjakin si Gelfand cu 8.5. Karjakin are acum 5 victorii la rand, inclusiv cea la rapid cu mine. Felicitari! Maine voi juca cu Kramnik, care este probabil principalul meu rival, teoretic. Cu siguranta va trebui sa-mi ridic un pic calitatea jocului, dar sunt optimist ca intotdeauna 🙂

(SURSA: http://www.arcticsec.no/index.php?button=blog&main_image=35 )

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.