Al saptelea drum catre elita mondiala al lui Dieter Nisipeanu

In anul 1999, la noua versiune a  Campionatului Mondial Fide, disputat la Las Vegas, Dieter Nisipeanu juca la prima mare competitie. Este cu  adevarat extraordinara pentru tanarul jucator roman de numai 23 de ani, calificarea la aceasta competitie mondiala, ce debuta cu aceasta formula inedita KO, gasita ca o noua solutie, dupa schisma dintre FIDE si Garry Kasparov. Dieter Nisipeanu a reusit calificarea, la fiecare campanie de calificare pentru Campionatul mondial sau mai nou pentru Cupa Mondiala!

Dieter Nisipeanu la Bazna 2009

Daca in 1999 la editia de la Las Vegas, Nisipeanu al nostru a facut senzatie, fiind foarte aproape de titlul mondial si ocupand locul 3, Dieter a mai reusit calificari la acest sistem KO.

Dieter Nisipeanu inainte de 1999

La Campionatul mondial din India, New Delhi 2000, Dieter a ajuns direct in turul II, unde a fost eliminat de bulgarul Kiril Georgiev cu 3,5 – 2,5.

Dieter Nisipeanu in 2000

La Campionatul Mondial desfasurat la Moscova, editia 2001-2002, Dieter a fost eliminat in turul 1 de catre cubanezul  Bruzon Lazaro cu 4-3.

Dieter Nisipeanu 2003

La editia din 2004 de la Tripoli, Dieter s-a calificat iarasi si a reusit o performanta remarcabila, ajungand in turul IV , mai precis printre primii 16 jucatori ai lumii. Jucatorul roman a trecut pe rand de Dableo cu 1,5 -0,5, Tiviakov cu 1,5-0,5, Mamedyarov 2,5 – 1,5 si pierzand surprinzator in fata lui Kharlov cu 4-3, jucator care va fi eliminat de Topalov in Sferturi.

Dieter Nisipeanu 2004 – castigator la Pune(India)

La editia din 2007 de la Elista, Dieter a jucat din nou exceptional trecand pe rand cu 1,5 – 0,5 de egipteanul Amin Bassem, de chinezul Zhao Jun cu 2,5 – 1,5 si de campionul mondial la blitz Ivanchuk, chiar la blitz(!) cu 3,5 – 2,5. Romanul nostru a pierdut in turul 4 la Karjakin cu 1,5-0,5, ajungand din nou printre primii 16 jucatori ai lumii.

Dieter Nisipeanu 2006

La editia din 2009 de la Khanty-Mansiysk, Russia, sortii au decis ca doi jucatori romani sa joace in primul tur: Nisipeanu – Lupulescu 1,5 – 0,5. Dieter a pierdut in turul II la Judith Polgar cu 4,5 – 3,5.

Duel romanesc in Siberia 2009: Lupulescu – Nisipeanu 0,5 – 1,5

Felicitari pentru Dieter la aceasta calificare de care aveam nevoie ca de aer in sahul romanesc. Al 7-lea drum la cel mai inalt nivel pentru sahistul roman a inceput deja si ne asteptam ca evolutia sa, sa ne aduca noi satisfactii si bucurii! Sapte randuri de aplauze pentru Dieter Nisipeanu, care reuseste o impresionanta serie de calificari la cel mai inalt nivel! Bravo Dieter! Hai Romania!

ALTE POSTARI RELEVANTE

3 Comentarii

  • Andrei 70

    Daca e vorba de Lazaro Bruzon din cate stiu el este cubanez nu brazilian.

    martie 21, 2010 - 1:47 pm Raspunde
    • ceausescuiulian

      Andrei 70: Ai dreptate Andrei. Bruzon este cubanez, dar numai un “brazilian” al sahului, putea sa il bata pe Nisipeanu! Am scris la 4 dimineata articolul si nu am mai verificat nationalitatea lui Bruzon, desi cunoasteam nationalitatea sa. Multumim mult pentru observatie si scuze pentru greseala.

      martie 21, 2010 - 8:17 pm Raspunde
  • nicu valahu

    Nu ma pot abtine sa nu zic si eu cate ceva .
    Ca amator, observ o schimbare de atitudine la Dieter. Cel putin fata de anul trecut. Este mult mai dezinvolt si fara complexe. Este liber sa creeze ceea ce isi doreste. Si creeaza… nenicule!
    Poate fiindca a fost singur atata vreme, fara sustinerea financiara, care sa-i dicteze directia pe care sa o urmeze. I-ar fi prins bine o asemenea sustinere, dar parca nu ar mai fi fost Dieter, cel de azi.
    Orice om are perioade de varf, dar si de regres. Acum Dieter este pe val. As putea spune ca Dieter este la a doua tinerete. Iar il lasam singur? Nu cred ca va mai putea razbate iarasi. Eu insa, nu-i pot oferi decat sustinerea prieteneasca.
    Dar daca nici acum nu sustinem un “brand” sahist autentic, apai cand? Chiar nimeni nu vrea sa aiba de castigat, mergand alaturi de el?

    Multumesc Dieter!

    martie 21, 2010 - 11:03 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.