Magnus Carlsen: “Sunt haotic si lenes” (1)

traducere Vlad Sulita

[carlsen.jpg]

de Maik Grossekathöfer

SPIEGEL: Domnule Carlsen, care este coeficientul dumneavoastra de inteligenta?

Carlsen: Nu am nici o idee. Si oricum, nu as vrea sa stiu. S-ar putea sa am o surpriza neplacuta.

SPIEGEL: De ce? Ai 19 ani si esti sahistul numarul 1 din lume conform ratingului ELO. Imi inchipui ca esti foarte inteligent.

Carlsen: Si tocmai de aceasta ar putea fi neplacut daca mi-as afla coeficientul de inteligenta. Desigur ca este important pentru un sahist sa fie capabil sa se concentreze bine, dar sa fii prea inteligent poate de asemenea sa fie o povara. Te poate incurca. Sunt convins ca motivul pentru care englezul John Nunn nu a devenit niciodata campion mondial este tocmai ca el este prea inteligent pentru asta.

SPIEGEL: Cum asa?

Carlsen: La varsta de 15 ani, Nunn a inceput sa studieze matematica la Oxford; a fost cel mai  tanar student din ultimii 500 de ani, iar la 23 de ani si-a luat doctoratul in topologia algebrei. Are incredibil de multe lucruri in cap. Pur si simplu prea multe. Enorma lui capacitate de intelegere si constanta-i sete pentru cunoastere l-au distras de la sah.

SPIEGEL: In cazul tau lucrurile stau diferit?

Carlsen: Exact. Eu sunt un tip foarte normal. Tatal meu este considerabil mai inteligent decat mine.

SPIEGEL: Aha. Cate mutari poti sa calculezi in avans?

Carlsen: Asta depinde de situatia din partida. Uneori intre 15 si 20. Dar cel mai important este sa apreciezi corect pozitia la sfarsitul calculului mental.

SPIEGEL: Ai devenit Mare Maestru la varsta de 13 ani, 4 luni si 27  de zile; si n-a mai existat niciodata un numar 1 mondial mai tanar decat tine. Care crezi ca este motivul, daca nu inteligenta ta?

Carlsen: Nu spun ca sunt complet idiot. Dar succesul meu se datoreaza in principal faptului ca am avut oportunitatea sa invat mai mult, mai repede. In ziua de azi accesul la informatie este mult mai facil. Jucatorii din fosta Uniune Sovietica aveau pe vremuri un mare avantaj: aveau acces la marile arhive din Moscova, cu nenumarate partide indexate cu grija.  In zilele noastre oricine are acces la acest gen de informatii cumparand un DVD pentru 150 euro. Un disc contine 4-5 milioane partide. De asemenea si cartile sunt mai multe decat obisnuiau sa fie. Si, in plus, am inceput sa lucrez cu calculatorul mai devreme decat Vladimir Kramnik sau Viswanathan Anand.

SPIEGEL: Cand, mai exact?

Carlsen: Aveam 11 sau 12 ani. Foloseam calculatorul mai ales pentru a pregati turneele si jucam pe Internet. Azi copiii incep sa foloseasca calculatorul de la varste chiar mai mici; ei deja invata regulile sahului de pe ecran. Din acest punct de vedere, eu sunt deja demodat. Progresul tehnologic conduce la aparitia unor jucatori de top din ce in ce mai tineri, peste tot in lume.

SPIEGEL: Faptul de a fi tanar este un avantaj in sahul modern?

Carlsen: Fiind jucator tanar dispui de multa energie, forta si bineinteles esti foarte motivat. Dar jucatorii tineri adesea nu acorda importanta prea mare apararii; ei nu infrunta bine momentul cand soarta se intoarce impotriva lor. Ideea este ca experienta este o chestiune foarte importanta. Unul dintre cele mai importante lucruri in sah este recunoasterea modelelor, adica abilitatea de a recunoaste teme tipice si imagini pe tabla, caracteristicile unei pozitii si consecintele ei.  Intr-o oarecare masura poti invata asta in timp ce tge antrenezi, dar nimic nu se compara cu experienta jocului propriu-zis. Mereu m-am asigurat sa am parte de acest lucru. Am doar 19 ani, dar in mod sigur am jucat deja peste 1000 de partide de sah clasic.

VA URMA

(SURSA: Der Spiegel Online)

ALTE POSTARI RELEVANTE

2 Comentarii

  • MODEST

    Asta imi place mie cel mai mult la Carlsen, ca e un tip cu mult simt al umorului, ca e modest si deci nu e ingamfat, cum sunt multi altii care cred despre ei insisi mult mai mult decat e in realitate.

    martie 16, 2010 - 1:42 am Raspunde
  • AlinP

    15-20 mutari!poate intr-o varianta liniara.unde sunt 2-3 mutari candidat, cu ramuri si subramuri…e greu sa ajungi sa vezi atatea mutari.

    martie 16, 2010 - 12:25 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.