Interviu cu presedintele Federatiei Romane de sah 2006-2010, Ionut-Serban Dobronauteanu

L-am intalnit pe presedintele Federatiei Romane de sah din 2006-2010, Ionut Dobronauteanu, in timpul sedintei maraton de la Adunarea Generala pentru alegerile Consiliului Director din 20 februarie 2010. L-am gasit intr-un moment mai liber, pentru a discuta despre mai multe subiecte fierbinti ale sahului romanesc, precum si despre un viitor interviu cu dansul. Si asa s-a materializat acest interviu, care sper sa fie bine primit pentru cititorii nostrii si care sa descopere cateva din valentele celui care a fost Presedintele Federatiei romane de sah pana anul acesta.

Putini il cunosc pe Ionut Dobronauteanu in postura de sahist. Puteti sa ne spuneti cate ceva despre activitatea de sahist si care au fost la tabla cele mai importante evenimente traite?

Ionut Dobronauteanu in picioare, aici la fosta sala ITB din Lipscani

Cei tineri nu ma cunosc in aceasta postura, intr-adevar, dar sa stiti ca am jucat in competitii cu aproape toti colegii din Consiliul Director. Am jucat sah cu mare pasiune de mic copil si cele mai mari satisfactii le-am cunoscut atunci cand m-am calificat in finalele inchise de juniori. Sentimentul obtinerii unei victorii este unic dar poate cele mai semnificative momente sahiste le-am trait participand la antrenamentele lui Mihai Ghinda! Oricum, mi-a ramas gandul ca, la un moment dat, in urma unei pregatiri minimale, sa pot juca din nou cu placere in concursuri.

Ce v-a determinat in anul 2006, sa candidati la presedintia Federatiei romane de sah si care au fost premisele care v-au facut sa acceptati o asemenea provocare? Si asta dupa ce presedintele Crisan, reusise sa faca ceea ce stim cu totii in mandatul sau?

In 2006 am avut un singur tel, toti oamenii implicati asta au dorit: sa recastigam sahul pentru sahisti. In conditii normale nu as fi candidat, apoi am avut convingerea ca activitatea federatiei se poate inscrie pe o linie de modernitate.

Care au fost primele masuri pe care le-ati luat, odata ajuns Presedinte Federatiei romane de sah?

In primele doua luni am fost zilnic in federatie, nu este cazul sa mai intram in amanunte dar activitatea a fost luata de la 0 (zero).  A trebuit sa inteleg absolut toate elementele (strategice sau de detaliu) pentru a lua decizii in cunostinta de cauza, iar apoi aparatul executiv a inceput sa functioneze. Am avut langa mine de la inceput pe doamna Mariana Ionita, cunoascatoare mai buna a partii administrative a unei asemenea organizatii si apoi secretarul general Constantin Ionescu si ceilalti colegi dintre care il mentionez pe dl Dinu-Ioan Nicula. Printre primele masuri au fost lansarea site-ului www.frsah.ro si proiectul de modificare consistenta a statutului. De asemenea, am reusit sa imi duc la indeplinire un deziderat: dupa ani de zile in care FRSah instituise o adevarata teroare si vanatoare de vrajitoare, am dorit o abordare constructiva iar in acest mandat sa nu avem cazuri de suspendare dictate de forurile federatiei; cred ca aceasta perioada de “PAX SAHISTA” va trebui sa se incheie si exigentele in materie de etica si disciplina trebuie aplicate pana nu va fi prea tarziu.

Au fost momente de rascruce si delicate in acelasi timp in mandatul dv? V-ati gandit vreodata sa renuntati la functia de presedinte vreun moment in acesti 4 ani?

Au fost mai multe momente delicate in timpul mandatului dar faptul ca la orice decizie au existat proteste si nemultumiri, creeaza un sentiment neplacut care in timp m-a afectat. Nu am intentionat sa renunt in timpul mandatului, dar am cochetat de ceva timp cu ideea de a nu candida pentru un nou mandat.

Care au fost amintirile cele mai placute din mandatul de 4 ani si care au fost cele mai neplacute?

In timpul acestor 4 ani am avut bucuria sa colaborez cu oameni deosebiti, pe unii ii cunosteam dinainte si ne-am apropiat prin natura activitatii, pe altii i-am cunoscut acum. Cel mai placut sentiment a fost atunci cand am stiut ca unii dintre acesti colaboratori au anumite frustrari dar merg inainte stiind ca ceea ce ne leaga este mult mai puternic decat ceea ce i-a deranjat uneori si ca mai ales ne uneste buna credinta. Poate parea cam melodramatic ce spun, dar este un sentiment uman adevarat de solidaritate si pasiune comuna. Altfel, amintiri placute am de la ultima Olimpiada cand in ultima runda fetele noastre dominau echipa Chinei, sau atunci cand urmaream pe internet partidele lui Cristi Chirila la Campionatul Mondial de  juniori iar el isi facea cu incredere acelasi joc ofensiv in rundele decisive (atitudine rara la sportivii romani !), mi-a fost foarte placut atunci sa ii felicit pe tatal lui Cristi(nn. Radu-Catalin Chirila) si pe antrenorul sau, dl. Mihai Ghinda. Amintirile neplacute nu mai merita rememorate.


Care au fost cele mai importante realizari in acest mandate de presedinte federatiei romane de sah?

Am convingerea ca federatia ofera de 4 ani un cadru general propice desfasurarii si dezvoltarii sahului, aceasta trebuie sa fie principala calitate a unei federatii. Infiintarea centrelor de excelenta pentru juniori, intinerirea si profesionalizarea corpului de arbitri si de antrenori, apoi anumite cifre care vorbesc de la sine: dublarea in 4 ani a numarului de concursuri omologate (136 de la 69), cresterea numarului de jucatori legitimati la 7700 de la 4500. Pentru cei interesati, pe site-ul federatiei se gaseste Raportul de activitate al mandatului 2006-2009 cu principalele realizari ale fostului Consiliu Director. In anul 2006, campionul european Nisipeanu l-a infruntat pe mondial Topalov iar in anul 2009 campionul mondial Anand a oferit un simultan, actiuni unice ale istoriei sahului autohton si toate acestea sunt rodul activitatii noastre, ale federatiei si colaboratorilor.

Ce calitati si ce credeti ca trebuie sa faca un presedinte federatiei romane de sah al anului 2010?

Presedintele Federatiei romane de sah trebuie in primul rand sa rezolve implementarea sahului in scoala. Ceea ce noi nu am reusit, speram sa duca la bun sfarsit domnul Dumitriu si actuala echipa. Dupa cum este cunoscut, sahul este materie optionala la disciplina sport si in primul rand trebuie manuale si o metodica de predare. Acest lucru se poate face prin colaborare cu specialistii din Ministerul Educatiei si pot anunta ca domnul ministru Funeriu cu dl Dumitriu deja au programat o intalnire cu persoana cea mai autorizata din acest minister pentru a demara lucrul la proiectul federatiei.

Ati avut motive intemeiate cand nu ati mai candidat la presedintia federatiei romane de sah? Ce proiecte de viitor in spectrul sahist aveti?

In mod obiectiv am considerat ca se poate face mai mult, am pus in balanta mai multi factori si cel mai mult a contat convingerea ca domnul Dumitriu poate realiza mai mult acolo unde eu m-am impotmolit. Eu voi ramane implicat in miscarea sahista, in mod oficial prin reprezentarea federatiei la FIDE si ECU, dar si cu actiuni punctuale in nume personal.

Cum considerati noua echipa formata dupa alegeri? Cred ca membrii Federatiei romane de sah au ales foarte bine persoanele din Consiliul Director.

Este o imbinare a celor cu experienta la nivel de conducere a federatiei cu oameni noi in acest for de consucere, care vin cu anvergura si cu elan. Important este sa nu fie singuri si sa fie vazuti in continuare de catre membri ca niste colegi.

Ce masuri credeti ca ar fi indicate, pentru a incerca sa preveniti sau sa limitati “aranjamentele” si “turneele aranjate” (sau exista suspiciunea ca ar fi aranjate) care sunt mai mult discutate pe blog? Credeti ca ele fac bine sahului romanesc, care risca sa se intoarca inainte de 2006?

Atitudinea mea este clara in aceasta directie. Sa nu uitam ca in 2005, in cadrul editiei de circuit Grand Prix (concursuri private cu regulament propriu) am luat niste masuri, in premiera cred in tara noastra, impotriva unor jucatori despre care am considerat ca au aranjat niste partide. Dupa ce am ajuns la conducerea federatiei am ridicat “pedeapsa” si am sperat ca aceste practici sa se diminueze in timp prin schimbarea mentalitatilor. Cred ca este cea mai nociva practica pentru un sportiv, am mai afirmat lucrul acesta, inseamna efectiv o hotie, strica spectacolul si este impotriva progresului tuturor sportivilor implicati. Dat fiind ca in general nu exista probe, solutia este de tip administrativ: prin regulamentul concursului sau chiar al federatiei, in caz de suspiciune o comisie de disciplina sau apel analizeaza speta si decide. Regulamenul este acceptat de sportivi la momentul inscrierii in competitie si astfel decizia comisiei este definitiva si incontestabila. Totusi, sa nu uitam ca se pot intalni gafe sau zile proaste ale unui jucator si nu orice partida suspecta este neaparat si trucata. Aici apar problemele in analiza unei suspiciuni, cunoastem partide de campionat mondial cu gafe incredibile. Cred ca ideea este de a izola in timp jucatorii care fac asemenea aranjamente. Mai raspandite, si de aceea poate mai daunatoare mediului sahistic in general, sunt remizele fara joc. Acestea viciaza in mod asemanator clasamentele, iar jucatorii isi pierd spiritul combativ si se indeparteaza de scopul sportului – competitia. Aceasta problema porneste de la nivelul junioratului si antrenorii trebuie sa fie aceia care educa sportivii, dar din pacate am vazut in acesti 4 ani multe lucruri care m-au dezamagit.

Ce parere aveti despre siteul “Sah cu Ceausescu”? Credeti ca a avut vreun aport si el pentru promovarea sahului romanesc in acesti aproape 2 ani de existenta?

Site-ul “Sah cu Ceausescu” este o reusita extraordinara, este un lucru de mare utilitate pentru sahul nostru, facut de oameni pasionati cu multa risipa de energie. Va doresc sa va pastrati pasiunea cat mai mult timp si sa avem cu totii cat mai multe bucurii sahistice!

Va multumesc mult domnule Ionut Dobronauteanu si va doresc succes in activitatile viitoare!

Multumesc si eu si sa aveti un an excelent, iar  fiecare zi in care ne bucurati cu articolele si munca voastra sa fie cel putin la fel de rodnica!

  • 6
  • 1032
  • 3

ALTE POSTARI RELEVANTE

3 Comentarii

  • Nedelcu Ionutz

    Saracu domn Ionel cum a luat totul de la zero si a dus sahul la plus 1 sau minus 1 sau la lasat tot la 0 cine mai stie .Intodeauna asa se spune cei dinainte n au fost buni.Omul stie de aranjamente si stie ca nu vor disparea …ce sa faca o comisie de apel formata tot din sahisti care si au dat remize scurte intre ei de a lungul timpului .Oare nea Ionel cate remize fara joc o fi facut ? Eu pana anul acesta am destule si niciun antrenor nu mi a spus sa le fac .

    Numai ganduri bune!

    martie 11, 2010 - 7:29 pm Raspunde
  • TRAIAN TURTUREANU

    AM ONOAREA SA VA SALUT.
    STIMATE DOMNULE PRESEDINTE
    SUNT UN JUCATOR DE SAH AVAND TITLUL DE MM PE SEITUL FLYORDIE.
    AM DESCOPERIT O DESCHIDERE PE CARE AM JUCAT_O CU SUCCES.VA ROG SA AVETI BUNAVOINTA DE A MA INFORMA UNDE O POT PUBLICA PENTRU CAVREU CA SA SE STIE CA UN ROMAN A DESCOPERIT_0.
    IN SPERANTA UNUI RASPUNS VA ROG SA PRIMITI DOMNULE PRESEDINTE ASIGURAREA CELOR MAI DISTINSE CONSIDERATIUNI.

    TRAIAN TURTUREANU

    iulie 18, 2010 - 12:14 am Raspunde
  • RedditPromoCode

    I have been surfing online more than 3 hours today, yet
    I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me.
    In my opinion, if all webmasters and bloggers made good content as you did,
    the net will be much more useful than ever before.

    februarie 11, 2022 - 8:40 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.