Interviu cu Veselin Topalov despre victoria de la Linares si meciul cu Anand

Veselin Topalov

Topalov cu premiul pentru castigarea turneului de la Linares

Veselin, jocul tau la Linares a parut uneori prea riscant, majoritatea expertilor au cazut de accord ca in meciul impotriva lui Anand nu vei proceda astfel. A fost acesta scopul jocului tau?

Dupa cum stie toata lumea nimeni nu isi dezvaluie secretele antrenamentelor atat de aproape de un meci pentru campionatul mondial. Dar pot sa spun ca, castigarea unui turneu atat de puternic nu a fost ceva usor. Desigur, scopul meu principal a fost sa ma antrenez bine. Am jucat pentru placerea mea personala si am efectuat mutari care mi-au placut. Spre exemplu, in partida din prima runda cu Grischuk, mi-am dat seama ca sacrificiul pe care l-am efectuat este foarte periculos, dar mi-a placut mutarea si am facut-o!

Nu sunt foarte multumit in legatura cu calitatea jocului meu- doar despre una dintre cele patru victorii pot sa spun ca a fost o victorie clara de la prima la ultima mutare. Dar am jucat interesat si mi-au facut placere partidele.

Este totul OK cu meciul de la Sofia?

Cum ar putea sa existe dubii cand presedintele comitetului de organizare este Prim Ministrul Bulgariei Boyko Borisov? Este semnat contractul cu organizatorii- de catre Anand si de catre mine. Prima partida va avea loc pe 23 Aprilie.

Unde va avea loc meciul?

In una dinte cele mai frumoase locatii din Sofia- in Clubul Militar. Se afla chiar in inima orasului, chiar langa Biserica Ruseasca. Pe vremea cand in Bulgaria era monarhie, in sala unde se jaoca meciul se organizau baluri la care se strangeau aristocrati din toata Europa. Este un loc foarte frumos!

Unde vor sta delegatiile jucatorilor?

Echipa lui Anand la Hotel Hilton -acolo unde a stat Kamsky in timpul meciului nostru, iar echipa mea in Grand Hotel Sofia unde au stat jucatorii de la Mtel Masters.

Fondul de premiere, din cate s-a scris, va realiza un record pentru un meci contand pentru Campionatul Mondial, daca nu luam in considerare faimosul meci revansa al secolului 20, Fischer – Spassky din 1992, an in care miza a fost 5 milioane $.

In acest meci fondul de premiere se ridica la 2 milioane euro, sau aproximativ 3 milioane $, dar daca Anand ar fi aratat cel mai mic semn de activitate, fondul de premiere ar fi  ajuns la 5 milioane $. India este o piata mare si Anand este foarte popular acolo.Dar Campionul Mondial a preferat sa se alature unei situatii gata stabilite, ba chiar sa se prezinte drept victima. Desigur ca el nu vrea sa joace in Bulgaria, dar nu are de ales  deoarece aceasta a fost cea mai buna oferta.

Noi eram gata sa jucam in India, intregul meci sau jumatate din el, dar Anand ‘nu a ridicat un deget’ ca sa faca ceva in aceasta directie. Totusi, un fond de premiere de 3 milioane$ nu este rau daca ne amintim ca, Kasparov era gata sa-si dispute meciurile cu Shirov, Ponomariov si Kasimdzhanov – pentru un milion de dolari. Dar pentru niciunul dintre aceste meciuri nu s-au putut gasi bani.

Fondul de premiere pentru meci, reprezinta banii din sectorul de stat?

Nu, sunt din sectorul privat, bani din sponsorizari, dar fondul de premiere este garantat de catre Prim Ministrul Bulgariei Boyko Borisov, caruia-i sunt foarte recunoscator, desigur, deoarece el a jucat un rol mare.

Ce parere ai despre adversarul tau?

Anand este unul dintre cele mai mari talente din istoria sahului, el are acum 40 de ani, iar jumatate din acesti ani a fost unul dintre cei mai puternici jucatori din lume. Totusi, trebuie sa mentionez ca in Mexic, unde a castigat titlul mondial, eu nu am participat datorita reglementarilor FIDE.

In privinta viitorului meci, la Sofia va fi mai usor pentru Anand decat pentru minedin punct de vedere psihologic. Toata lumea va astepta de le mine victoria, iar de la el- nimic. Daca va pierde, el va spune ca a jucat intr-o tara straina. Iar daca a castiga- va fi un erou!

Tu nu ai nici un ‘plus’, nici un avantaj?

Plusurile mele sunt palmaresul, am +1 in intalnirile la sah clasic cu Anand, si sunt mai tanar cu 5 ani, ca varsta. El are 40, eu am 35.

Ai urmarit partidele lui Anand de la Wijk aan Zee la inceputul anului?

Desigur, am studiat partidele lui. A realizat +2 fara sa forteze. A parut ca, daca ar fi dorit, ar fi putut sa participe la lupta pentru locul 1.

Esti un om popular in Bulgaria?

Ei bine, desigur. Am fost chiar invitat in showul “Dancing Stars.”

Te simti ca un “superstar”?

Bulgaria este o tara mica. Exista destui oameni care se pot mandri cu realizarile lor, dar staruri de nivel international sunt putine. Un adevarat superstar este Hristo Stoichkov. Acum- Dimitar Berbatov.

El are un var- Kiprian Berbatov – care a devenit IM la 11 ani. Il vei invita sa faca parte din echipa ta, asa cum a procedat Ponomariov cu Karjakin pe cand acesta avea 11 ani?

Stiu ca Kiprian Berbatov va fi prezent la meci. Nu m-am gandit sa-l invit sa faca parte din echipa. Ma voi gandi la aceasta.

In Linares secondantii tai au fost jucatorii olandezi Smeets si L’Ami – vor fi inclusi in echipa ta si acum? Dar fostul tau secondant Ivan Cheparinov, faimos pentru pregatirea multor inovatii teoretice- va fi si el in echipa?

Sunteti bine informati, cei pe care i-ati numit ma vor ajuta in pregatirea meciului. Dar vor mai fi si alte nume, pe care din motive evidente nu le voi dezvalui. Desigur, informatiile tind sa se scurga, dar sa-l lasam pe adversar sa incerce sa le obtina.

( SURSA: CHESSDOM)

O ultima intrebare: ai trimis recent un email echipei blogului Sah cu Ceausescu, prin care i-ai invitat la meci. Ce parere ai despe acest blog?

Imi place foarte mult, intru zilnic pe el. Cel mai mult imi plac rubricile lui Dan Bujor de capcane si miniaturi, dar incerc sa rezolv si problemele propuse de catre Gabriela Medelet. Desigur, abia astept sa-l cunosc personal pe Iulian Ceausescu, el si echipa lui face o treaba grozava!

2 Comentarii

  • Nedelcu Ionutz

    Mare pacat ca Topalov nu intelege limba romana ar fi citit si comentarile mele …cred ca este favorit in acest meci .Totusi trebuie sa fie atent ca i a depasit Carlsen pe amandoi…

    Numai ganduri bune !

    martie 6, 2010 - 9:37 am Raspunde
  • dudu

    Alo dl. Boc, sunteti pe receptie ? vedeti ce fac amaratii astia de bulgari pentru sah ?

    Va multumesc.
    ( Pentru ce oare, nici eu nu stiu)

    martie 6, 2010 - 11:25 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.