Sergey Karjakin: “Rivalitatea dintre mine si Magnus Carlsen este o inventie jurnalistica”

Interviu cu Sergey Karjakin despre cetatenia rusa, meciurile candidatilor si Magnus Carlsen

 

Sergey Karjakin este in mod oficial listat ca fiind jucator rus in lista ratig FIDE pe luna ianuarie. El da un interviu pe larg pentru segodnya.ua, unde vorbeste despre absenta sa de la Campionatul Mondial pe Echipe, asteptarile sale ca jucator rus si meciurile candidatilor din Baku.

Karjakin discuta de asemenea despre ‘rivalitatea’ dintre el si Carlsen, impotriva caruia trebuie sa-si apere titlul la Corus 2010.

In lista ELO din ianuarie apari deja ca fiind rus. Cum te-ai simtiti cand ai primit noua cetatenie?

A fost o formalitate. Deoarece aveam deja cetatenie rusa, iar in ultima vreme am locuit la Moscova. Asa ca nu s-a intamplat nimic neasteptat.

Dar aceasta formalitate iti da dreptul sa joci pentru Rusia?

As fi jucat pentru Rusia la Campionatul Mondial pe Echipe, dar unele reguli nu imi da inca dreptul sa joc pentru Rusia. Sper ca voi putea sa joc pentru Rusia la sfarsitul anului la Olimpiada sahului 2010 din Khanty Mansiysk.

Cum au reactionat cei din echipa Ucrainei?

Cu deplina intelegere, deoarece situatia in Ucraina este absolut deplorabila. Doar un exemplu, la 1 ianuarie FIDE a exclus Ucraina din lista rating ELO pentru neplata taxelor.

Unde stai in Moscova?

Am inchiriat un apartament de doua camere in Moscova. Un prieten m-a ajutat, asa ca nu este foarte scump. Sper ca intr-o buna zi sa am propriul meu apartament in Moscova.

Este greu sa te obisnuiesti cu ritmul metropolei dupa ce ai locuit in Simferopol?

Este greu, dar intotdeauna am vrut sa locuiesc intr-un oras mare. Sotia mea este din Kiev, dar Moscova este vasta, chiar si prin comparatie cu Kiev.

Ai vreo indatorire fata de Federatia de sah a Rusiei?

Nu exista termeni specifici ai intelegerii. Nimen nu poate sa promita ca va deveni campion mondial sau ca va castiga cateva superturnee la rand. Dar, pe de alta parte, ei au investit in mine, si trebuie sa justific increderea acordata.

Ce crezi despre faptul ca Kasparov se ocupa de norvegianul Magnus Carlsen? Intr-adevar, multi cred ca in curand Karjakin si Carlsen vor juca intre ei pentru titlul de campion mondial.

Cu siguranta, Carlsen are foarte mult de castigat de pe urma colaborarii cu Garry Kasparov. Dar ma gandesc mai mult la mine. Ma antrenez cu antrenorul lui Kasparov, Dokhoian, si am invatat de la el destul de mult. Cat despre rivalitatea dintre mine si Magnus, este o inventie jurnalistica. Nu il consider pe Magnus ca fiind principalul meu rival.

Ai vreo sansa sa joci in turneul candidatilor pentru Campionatul Mondial 2011? Poate ca dupa mutarea ta in Rusia, Ilyumzhinov te va invita, ca fiind cea mai mare speranta a sahului rusesc.

Ma indoiesc foarte mult ca voi participa in turneul candidatilor, sunt multi candidati. Dar daca Ilyumzhinov imi da o invitatie, nu o voi refuza, si-i voi fi foarte recunoscator. Intre timp, in fata mea se afla obiectivul de a intra in top 10.

(SURSA: www.chessdom.com)

ALTE POSTARI RELEVANTE

3 Comentarii

  • eduard_sem

    Ce bine ar fi daca am avea pe blog si mai multe articole cu jucatorii tineri si in plin progres ai lumii…Nu poti sa nu i admiri cand ii vezi atat frumosi si atat de concentrati in fatza tablei de sah …Frumos costumul lui Karjakin ii da o tinuta sobra si impunatoare…Poate daca ar vedea si tinerii de la noi mai multe articole cu super jucatorii tineri ai lumii ar incerca sa i copieze .
    Si ca tinuta si ca pregatire sahista.

    ianuarie 7, 2010 - 9:24 am Raspunde
  • adrianstanca2009

    Poate ca este loc de mai multe articole despre acesti jucatori, intr-adevar. Chiar admiram si noi asemenea jucatori.Nu se poate spune ca i-am neglijat, totusi. Anish Giri, Ray Robson, Wesley So, Vachier-Lagrave, David Howell, ca sa spun la intamplare cateva nume, au fost de multe ori prezenti in articolele noastre.

    ianuarie 7, 2010 - 9:33 am Raspunde
  • eduard_sem

    Sigur ca nu ati neglijat tinerii jucatori care se lupta sa ajunga in Top 10 …Spuneam ca asteptam cat de multe articole cu acesti jucatori care pot fi un exemplu si pentru noi tinerii jucatori romani …Sunt jucatori puternici , care pot devenii chiar campioni mondiali si e util pentru toti sa stim ce gandesc , cum se antreneaza ,ce mananca ,cum se imbraca ,ce superstitii au ,daca au .
    Eu as dori si unul pe zi daca se poate ,ca sunt multi tineri in jur la 18 ani peste 2650 si e util pentru toata lumea sa i vedem si sa le studiem partidele…Poate asa va aparea si in Romania un lider care sa aiba peste 2600 si sa ne faca sa progresam pe toti tinerii care vrem sa devenim sahisti profesionisti.

    ianuarie 7, 2010 - 11:12 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.