Lenier DOMINGUEZ: “Cu totii urmam exemplul lui Che Guevara”

Cel mai bun jucător de şah din America Latină, campionul mondial la Şah-blit 2008, Lenier Dominguez Peres isi ajută prietena-medic, urmareste “Dr. House “şi crede în idealurile revoluţiei.


Lenier a avut de luptat pentru a ajunge in turul al doilea: a reusit sa castige doar la sfârşitul tie-break-ului in fata necunoscutului jucător de şah australian David Smerdon.

Am luat în serios pregatirea pentru Cupa Mondiala, am muncit din greu şi cred că am început acest turneu într-o forma foarte buna, – începe Lenier. – Dar, ultimele zile inainte de turneu practic nu am avut timp pentru a ma antrena, şi asta a afectat rezultatul din prima runda. Mai departe voi încerca să câştig în jocurile clasice. Blitul este un lucru foarte insidios…

Cum sunteţi campionul mondial la blit in 2008, nu ar trebui să va temeti de jocurile de 5 minute.

Pentru a spune adevărul, eu nu ma consider un specialist în blit … După părerea mea toate stelele norocoase s-au întâlnit pe cer în momentul în care am devenit cel mai puternic de la acel campionat.

Cum s-a vazut victoria dvs. La Campionatul Mondial in “Insula Libertatii”?

O, compatrioţii mei au fost foarte fericiti pentru victoria mea. Am fost “acoperit” de felicitări. Am primit felicitări chiar si din partea guvernului. Din păcate, nu l-am întâlnit pe Fidel Castro. Aş dori să menţionez, de asemenea, interesul pentru şah al conducerii ţării mele, şi faptul ca ea ne urmareste rezultatele.

Vreti să spuneti că situaţia şahului în Cuba este destul de buna?

Cred că este o perioada foarte buna pentru şah in Cuba. Avem mulţi tineri şi talentaţi jucători de şah, guvernul ne susţine foarte mult. Echipa noastră naţională este destul de ambiţioasa. Pana acum locul al 7-lea, la a  87-a Olimpiada de Şah din Calvia, din 2004, a fost cel mai bun rezultat al nostru. Ne pregatim pentru Olimpiada din 2010 şi sunt convins că vom concura pentru medalii.

Aveţi un tricou cu poza lui Che Guevara pe sub pulover?

Sigur ca am un astfel de tricou, dar nu-l port acum. Noi toţi urmam exemplul lui Che Guevara, el a fost o persoană minunată, cu idei mari. Pentru toti cubanezii el este un adevarat erou.

Revoluţionarii cubanezi au jurat să nu-şi rada barba înainte de victoria revoluţiei din întreaga lume … Poate, de asemenea, nu ar trebui să va radeti înainte de a câştiga, să spunem, Campionatul Mondial?

Stiti, colegul meu Lazaro Bruzon poartă barbă “ a la Comandante” tot timpul, – râde Lenier. Cat despre mine, am de gând să ma rad înainte de jocul de mâine.

Care sunt planurile dvs. in şah? Speraţi sa ajungeti cel mai puternic?

Muncesc serios ca sa ajung in top zece. Poate chiar luna viitoare, voi reuşi.

În timpul Memorialului Tal de la Moscova, ati fost însoţit de o femeie frumoasă. Ne puteti spune ceva despre ea?

Este prietena mea. Suntem din acelasi oraş şi de 7 ani împreună. Suntem foarte fericiţi şi ma bucur ca suntem impreuna. Ea este medic. În momentul de faţă ea isi face o cariera în Europa. Noi sprijinim mereu unul pe celălalt!

Cum va odihniti după jocuri? Ce faceti in timpul liber?

Imi place să ascult muzică şi sa urmarsc telenovele americane. Pentru moment, eu sunt fascinat de “Dr. House”. Daca personajul principal ar juca şah la fel de bine cum vindeca oameni, el ar deveni, fără îndoială, campion mondial … In plus, imi plac si alte sporturi, unul favorit fiind, cu siguranţă, fotbalul.

Trebuie să va fie putin cam rece în Khanty Mansiysk, în comparaţie cu insorita Cuba?

Aceasta este cea de-a treia mea vizita in Khanty. Ultima oara cand am stat intr-un hotel in afara orasului. Deci, nu am avut posibilitatea sa vizitez acest frumos şi liniştit oraş. Dar acum sunt stau aproape în centru şi, uneori, ies din camera de hotel pentru a lua o gură de aer din acest aer de iarnă siberiană. În general, îmi place aici.

Există părerea că jucătorii de şah valorosi ar trebui să trăiască în Europa. Numai acolo au loc toate turneele puternice. Şi, în plus, există probleme legate de calatoriile dese cu avionul si schimbarea fusului orar. Ce credeti?

Este adevărat, trebuie să călătoresc în Europa de multe ori, ca să ma pregătesc pentru turnee, sau pentru a ma antrena. Dar lucrul acesta este posibil si fără schimbarea reşedinţei. Eu vreau să joc pentru Cuba!

Sursa: http://www.ugra-chess.ru/eng/interv_6.htm

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.