Afghanistan: Turneul de sah de la Kandahar reanvie sahul

Am scris nu demult despre visatorii din Kandahar.Acestia visau sa poata relua activitati culturale normale. In ce priveste sahul, iata ca acesta a inceput sa miste din nou.


O strada plina de lume in Kandahar

Locuitorii Kandaharului au luat parte intr-un turneu de sah in incercarea de a reanvia una din fostele activitati culturale ale orasului.

Dupa cum se stie, sub talibani sahul a fost interzis, dar acum locuitorii mai in varsta ai orasului spera ca acest turneu va reintroduce jocul in atentia generatiei tinere.

Evenimentul a avut loc in Cafeneaua din Kandahar, care obisnuieste sa gazduiasca si alte activitati culturale.

Rahim Akrami, un jurnalist local care a urmarit turneul, spune ca este important pentru tineret sa rediscopere aceasta activitate interzisa mult timp.

“Turneul a reintrodus sahul in Kandahar, deoarece lumea uitase de acest joc in ultimii circa 8 ani” a spus el.

Aman Ullah, un membru al Organizatiei Studentilor din Kandahar, a fost unul dintre participantii in turneu. Desi el a fost eliminat in turul 2, el este fericit ca turneul are loc : “Este foarte important pentru noi sa avem ceva recreational de facut care sa ne lumineze mintile si sa fie si distractiv de asemenea” a delcarat Ullah.

“Sunt oameni care nici nu stiu ca sahul exista, lucru care ma uimeste. Acum sunt oameni care pun intrebari despre jocul de sah si vor sa invete, asa ca vad acestea ca pe o schimbare pozitiva pentru Kandahar, si pentru sah”.

Dintre cei 30 jucatori inscrisi, 10 au fost eliminati dupa prima runda. Dintre cei ramasi, 6 jucatori au devenit membri ai noii echipe de sah a Kandahar-ului.

Cafeneaua Kandaharului este locul unde tinerii se intalnesc sa bea o cafea si sa foloseasca internetul.

De-a lungul unui perete, pe un poster scrie: “Este mai buna o batalie a mintilor decat o batalie a pumnilor si a gloantelor.”

Mohammed Naseem, proprietarul cafenelei din Kandahar spune ca vrea sa ofere un loc pentru tineretul din oras. “Incerc sa creez o atmosfera unde tineretul poate veni sa invete ceva”  spune el.

“Cafeneaua din Kandahar este singura din regiunea de sud-est de genul asta…are activitati variate incluzand un club de biliard, club de sah, club de tineret si club de cultura. Avem zone separate pentru femei in cafenea, unde ele pot veni sa ia un burger si sa intre pe Internet. Incercam sa aratam lumii ca asemenea lucruri se pot face.”

(SURSA: BBC NEWS)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.