Vasili Filipenko: “Organizarea Olimpiadei din 2010 este un apogeu, dar nu avem de gand sa ne oprim”

Cu cativa ani in urma Khanty Mansiysk era considerata doar „capitala gazului şi petrolului” Rusiei. Acum, oraşul pretinde sa fie principalul centru de şah al ţarii. Acesta este un merit mare al preşedintelui Federaţiei Şah din Ugra, Vasili Filipenko (n.t. Federatia de sah a Regiunii autonome Khanty-Mansiysk – Ugra).

– Sunteti mulţumit de organizarea Cupei Mondiale?

• Cred că participanţii şi oaspetii ar trebui să aprecieze felul organizarii. Dupa mine totul merge bine, fără excese. Si asta este ceea ce ma bucura. Anul acesta am organizat a treia editie a Cupei Mondiale în Khanty Mansiysk. Lucrurile au decurs bine şi nu sunt probleme mari. În caz ca apare vreo problemă, încercăm o rezolvam imediat, uneori cu ajutorul sponsorilor.

– Printre sponsorii Cupei Mondiale, există companii de prestigiu şi bine-cunoscute în întreaga lume, “GAZPROM” find una dintre ele. A fost dificil să se ajungă la o cooperare cu ei?

• Este întotdeauna bine să lucrezi cu sponsori. Conducerea companiilor – sponsorii Cupa – este realizata de oameni cu gândire de stat. Ei inteleg pe deplin cat de important este de a dezvolta sportului în general şi şahul, în special, pentru regiunea noastră, precum şi pentru ţara noastră. Declaraţia preşedintelui, în care el a spus că prima prioritate o constituia starea de sănătate a naţiunii noastre, nu a fost facuta doar de ochii lumii. Vedem rezultatul. Datorită turneelor din Ugra, asistam la creşterea considerabilă a interesului pentru şah în întreaga Rusie. Ne bucura când vedem că o mulţime de copii au început să fie fascinati de acest joc de înteligenta, după ce au simţit atmosfera din bătăliile de la Cupa Mondiala.

– Sunteti mulţumit de ritmul in care se dezvolta şahul în regiunea dumneavoastră?

• Ne bucură dinamica. În timpul celor patru ani de existenţă a Federaţiei de Şah din Ugra, numărul copiilor care studiaza şahul a crescut de trei ori – de la 6 la 18 mii. Fara sa-i socotim pe cei care studiaza şahul la şcoală. Aproximativ 30% din şcolile din Ugra au şahul ca obiect de studiu în programa lor.

– Cum este studiat sahul in şcoală, ca materie obligatorie sau facultativa?

• Depinde despre care şcoală vorbim. În 2007 am încercat să implementam şahul ca subiect în sistemul de învăţământ regional, dar, în 2008, am abandonat ideea. De aceea avem o abordare individuală pentru fiecare şcoală. Avem o metodă comună pentru a-i invata pe copii. Noi oferim tuturor şcolilor materialul necesar; invitam cadrele didactice din primele trei clase sa ia parte la cursuri de calificare. Ei pot preda şahul după aceea. Telul nostru nu este sa facem un jucător profesionist de şah din fiecare copil. Scopul nostru sa-i familiarizam pe copii cu acest joc, să-i înveţam cum să gândească în mod logic, cum sa calculeze variantele posibile. Dezvoltarea ulterioara este alegerea lor.

– Care este reacţia părinţilor?

• Nu am primit nici un feedback negativ. Recent, am primit o propunere, în opinia mea, înţeleapta – să renunţam la sistemul de notare, la materia sah. Acesta este doar un joc. Şi o notă proasta ar putea ucide in copii dragostea pentru şah.

– Cum veţi evalua dacă programul a avut succes sau nu?

• Pentru o estimare, ar trebui să implementam programul de şah in mai mult de jumătate din şcolile din Ugra. Sunt sigur că lucrul acesta se va intampla în curând.

– Suntem constienti de un rezultat bun deja: recent reprezentanta Ugrei, Olga Girya a devenit campioana mondiala de juniori la Şah (fete), U-18…

• Da, si suntem foarte fericiţi pentru Olga. În plus, există mai mulţi jucători de şah, care au, de asemenea, rezultate bune la concursurile pentru copii.

– Organizati multe turnee de şah pentru copii?

• Există mai multe decât puteţi numara. Organizam turnee scolare, Campionatele a Organizaţiilor Municipale, Campionatul Regiunii. Aş menţiona încă o dată că sporirea numărului de participanţi nu poate decat sa ne bucure, ca organizatori.

– Palatul Şahului, care este în construcţie acum, va servi, de asemenea, copiilor?

• Da, dar nu numai. Noi vom transfera existentul Centrul Internautic pentru Abilitati de Şah la noul Palat al Şahului şi vom crea o nouă instituţie – Academia de Şah din Ugra. Vom organiza mai multe evenimente acolo: vom preda copiilor, vom avea traininguri pentru profesori, şi, bineînţeles, vom organiza turnee de şah.

– Centrul de face o impresie foarte buna.

• Proiectul Centrului a fost elaborat de către unul din arhitecţii cei mai renumite din lume, Erik van Egeraat din Olanda. Constructia este realizata de către angajaţi locali.

– Am auzit că nu există o echipa proprie profesionala de şah în regiunea dvs. …

• Am început să formam echipa noastră de acum doi ani. Anul trecut, echipa noastră a fost pe locul al 6-lea, în Liga mare din Rusia. În acest an au reuşit să se califice în Premier League. Anul viitor echipa noastră va participa la Olimpiada de şah. Prin urmare, am decis să reconsideram componenţa echipei pentru a o face mai puternica. Noua echipa va participa la Campionatul de Sah al Rusiei, din luna aprilie.

– Veti avea totul gata înainte de începerea Olimpiadei din 2010?

• Da, totul merge conform planului. Reprezentantii World Chess Federation (FIDE) au avut unele temeri că noul hotel al complexului nu va fi terminat la timp. Funcţionarii FIDE au vizitat de două ori pe Khanty Mansiysk şi au asistat la o viteză dinamică a lucrărilor. Şi nu există alte motive să vă faceţi griji. Avem unde sa organizam competiţia, avem infrastructura pentru transport, şi toate facilitatile pentru a organiza turneu.

– Unde va avea loc Congresul FIDE?

• Din câte ştiu, va fi prima dată când Congresul FIDE va avea loc în Centrul de şah, unde ar si trebui să aibă loc.

– Care sunt paşii dvs. următori din poziţia de preşedinte al Federaţiei de Şah?

• Este clar că Olimpiada de Şah este un apogeu al eforturilor noastre. Dar sarcina noastră principală este dezvoltarea şahului în regiune. Una dintre modalităţile de a realiza acest lucru este de organizarea turneelor mari, cum sunt Cupa Mondiala şi Olimpiada de Şah. Dar nu avem de gand sa ne oprim aici. Vom avea negocieri cu FIDE pentru posibila organizare a altor turnee oficiale FIDE. Întrebarea este ce turnee sa organizam? Cupa Mondiala, Olimpiada de Şah, de acum incolo standardele sunt foarte mari. Şi noi vom face totul pentru a menţine acest nivel. Sunt sigur că, impreuna cu FIDE, vom lua o decizie corectă.

– Sunteti mulţumit de acoperirea turneului din Ugra, în mass-media din Rusia şi din Est?

• Da, mulţumita şahului, Khanty Mansiysk este acum cunoscut în ţările în care petrolul şi gazele noastre nu ajung. Acest lucru este numai realizarea noastra.

– Aveţi timp să jucati şah?

• Foarte rar, dar joc. Eu joc şah cu fiica mea, care are 11 ani. Ea studiaza şahul în secţiunea de şah a şcolii. Rezultatele ei sunt evidente: uneori, tatăl ei se confruntă cu probleme la tabla de şah. Pentru a continua pe această temă, imi amintesc o intamplare: în unul din jocuri fiica mea a sacrificat un cal. Dupa mine, ea făcuse o gafă şi i-am spus sa retraga mutarea. Ea a refuzat. Spre surprinderea mea, am pierdut acest joc.

Sursa: http://www.ugra-chess.ru/eng/interv_42.htm

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.