Boris Gelfand: “Ponomariov sau Malakhov, nu conteaza cu cine voi juca in finala”

 

Boris Gelfand este primul finalist al Cupei Mondiale 2009. Dupa ce l-a învins pe Sergey Karjakin în jocurile clasice, şahistul israelian si-a asigurat o zi de odihnă suplimentara, înainte de runda finală.




Rezultatul din primul joc a avut o mare influenta asupra celui de-al doilea, – spune Boris. – Sergey a avut o sarcină extrem de dificilă: sa câştige cu orice preţ. Dar este foarte dificil să reusesti asta cu negrul. Amandurora n
e place şahul clasic. Prin urmare, problemele lui Sergey au fost duble. Oricum am avut o bătălie demna de lauda. Adversarul meu a ales o deschidere “corecta”; el nu a încercat să cmplice jocul cu variaţii neobişnuite. Dar la un moment dat a trebuit să mearga prea departe şi, ca rezultat, a fost sub atacul meu şi a pierdut.

– Ce sentimente are primul finalist?

Doar emoţii pozitive. Aceasta este prima dată când am reuşit să ma calific în finala unui turneu eliminatoriu. Nu pot să spun că am avut un parcurs uşor. Adversarii mei au din ce in ce mai puternici cu fiecare runda. Trei meciuri le-am putut câştiga doar la tie-break. A fost o mare surpriză ca am reusit să ma calific în finala câştigand semifinala în jocurile clasice. Dar este prea devreme să ma relaxez, trebuie sa ma pregătesc pentru duelul decisiv.

– Putem spune despre calificarea în finala Cupei Mondiale ca este cea mai importantă realizare din cariera dvs.?

Nu chiar. Până acum, cel mai bun rezultat a fost lupta pentru locul al doilea la Campionatul Mondial de Şah 2007, din Mexic. Dar Cupa Mondială nu s-a terminat încă.

– La doua Cupe Mondiale anterioare ati lucrat cu celebrul mare maestru Alexander Huzman. Acum aveţi un nou secundant. Ne puteti spune ceva despre el?

Da, sigur. Secundantul meu este Maxim Rodshtein. Cred că în viitorul apropiat el va ocupa poziţia a doua în lista jucatorilor din Israel.

– Să ne aşteptăm la o noua intarire a şahului israeliene?

Voi lasa deschisă această întrebare, – a spus Boris enigmatic.

– Ştiţi scorurile dvs. în jocurile împotriva lui Ponomariov şi Malakhov.

Scorul cu Ponomariov este egal: 4 sau 5 remize. Am jucat o singură dată cu Malakhov – 1-0.

– Pe care vi l-ati dori in finala?

Nu ma gandesc la asta, ci numai la jocul meu. Cel mai bun să castige…

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.