Tigrul din Madras

Articol preluat din Ziarul de Iasi – Marti, 1 Decembrie 2009

Campionul mondial de sah, Viswanatan Anand, prezent in Romania, a marturisit ca idolii sai au fost Mihail Tal si Bobby Fischer.

Actualul campion mondial de sah, indianul Viswanathan Anand, numit si ”Tigrul din Madras”, pentru forta si agilitatea sa de joc, a facut o vizita de 52 de ore in Romania, la invitatia marii maestre internationale, Elisabeta Polihroniade.
Renumit pentru ferocitatea cu care isi ”devoreaza” adversarii in competitii, Anand (39 de ani) a fost cel mai amabil, modest si accesibil campion mondial, un om de o politete rara, care s-a lasat permanent fotografiat linga toti amatorii de sah intilniti la Bucuresti, Ghermanesti sau Otopeni. Pretutindeni a dat numeroase autografe pe fotografii, caiete, carti, table de sah, diplome ale nationaleor de sah rapid, blitz si dezlegari, a raspuns cu un calm desavirsit tuturor intrebarilor venite din partea reporterilor. A sustinut un simultan la 20 de mese, la Palatul Parlamentului, unde a cistigat 19 partide si a facut o remiza cu Daria Visanescu, eleva in clasa a VII-a, legitimata la CS Cotnari-Politehnica Iasi, care are in palmares titlul mondial de sah scolar.
Ca pretutindeni in lume si in Romania, campionul mondial a fost insotit de Aruna, sotia sa. La conferinta de presa el a precizat: ”Pina la 20 de ani, am jucat cum mi-a placut. Am inteles ca pentru a ajunge la performanta, iti trebuie multe partide. Asa ca mergeam la club si zilnic faceam sute de partide blitz. Dupa 1991, cind am inceput sa particip la turneele candidatilor, am avut un antrenor, o echipa de pregatire. Pentru titlul mondial trebuie sa muncesti foarte mult si sa ai o motivatie deosebita’‘. Intrebat care au fost campionii mondiali care l-au impresionat, el a spus: ”Tal si Fischer. Nu stiu cit am reusit sa joc in maniera lui Tal, dar eu admir mult partidele sale”. Anand a mai spus ca nu va intra in domeniul politic, asa cum a facut Kasparov, in Rusia.
Viswanathan Anand a precizat ca se pregateste intens pentru viitorul meci pentru titlul suprem care va avea loc, in Bulgaria, la inceputul anului 2010: ”Topalov a fost mereu un adversar dificil. La un meci pentru titlul mondial, miza este foarte puternica, iar emotiile sint foarte mari. Ma antrenez de pe acum pentru aceasta confruntare”. Nascut la 11 decembrie 1969 in Chennai (Madras), India, Anand a parcurs rapid treptele afirmarii pina in virful ierarhiei mondiale. Elisabeta Polihroniade l-a invitat pe Viswanathan Anand, care a parasit duminica seara Romania, sa participe la editia din anul 2010 a Turneului Regilor. (AGERPRES)

Sursa: http://www.infoportal.ro/articol~din-sport~info-1412089~tigrul-din-madras.html

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.