Interviu cu senzatia Cupei Mondiale, Wesley SO: “Eu il admir pe Ivanchuk”

Interviu de pe site-ul Cupei Mondiale


Tanarul Wesley So din Filipine este singura senzaţie a Cupei Mondiale 2009. El a câştigat la Vassily Ivanchuk în Runda 2, şi l-a învins pe câştigătorul ultimei Cupe, Gata Kamsky, cu negrul.

• Sincer, am fost norocos când am jucat împotriva lui Ivanchuk, – începe So. – Il admir pe acest şahist şi ştiu că el joacă mult mai bine decât mine. În primul joc el a fost în criza de timp, şi poate de aceea am fost norocos. Jocul al doilea a fost remiză, dar Vassily a avut o şansă reală de a câştiga, la un moment dat, în timpul jocului.


• El a menţionat într-un interviu, de asemenea, faptul că tu nu ai jucat prea bine …

• Sunt de acord. Dar azi am jucat foarte bine împotriva lui Gata Kamsky. Am pregătit acest joc. L-am prins in deschidere şi a consumat mult timp. Sper că mâine voi fi, de asemenea, norocos.

• Cum poţi face faţă magiei marilor nume din şah?

•Mi-am dat seama că trebuie să dai totul în jocurile de sah clasic, din fiecare runda. Dacă vei câştiga un joc, esti aproape de obiectiv. În plus, îmi petrec mult timp facand pregatire la fiecare adversar. Ma pregatesc 5-6 ore pe zi uitandu-ma la jocurile anterioare ale adversarilor mei. Am înţeles că acestia sunt oameni, care pot face, de asemenea, greşeli.

• Ai o strategie specială pentru a juca în Cupa?

• În general vorbind, eu sunt OK dacă remizez in jocurile clasice. Pentru ca urmeaza tie-break-urile. In mintea mea eu joc mai bine tie-break-urile decât jocurile clasice. Dar adversarii mei nu mi-au dat nicio şansă de a ajunge la tie-break-uri.

• Spune-ne ceva despre tine? Despre realizarile tale în şah?


• Am 16 ani, şi cea mai mare realizare a mea, de până acum, este pe locul doi într-un turneu cu un rating mediu de aproximativ 2700. În acest moment ELO-ul meu este 2640. Visez că, mai devreme sau mai târziu, voi ajunge la pragul magic de 2700. Nu ştiu de cât de mult voi avea nevoie pentru asta.

• Planuieşti sa participa la Campionatul Mondial de Şah pentru Juniori? Sau nu esti interesat sa joci împotriva adversarilor de varsta ta?

• Ar fi o prostie din partea mea să cred că, datorită performanţelor mele de aici, am devenit prea bun pentru asta. De fapt, sa câştig titlul mondial de juniori la Campiontul U-20 este cel mai apropiat ţel al meu în şah. Va fi o competitie dura. Unii dintre potenţialii participanţi la acest Campionat sunt aici: Negi Parimarjan, Hou Yifan, Sanan Syugirov. Incerc să le urmaresc jocurile lor de aici, in special deschiderile.

• Cum ti-ai putea defini stilul de şah?

• Până în prezent, joc agresiv. Mi-aş dori să joc solid, cu o deschidere puternica. Asta este ceea ce vreau. Cred că stilul meu este mai aproape de cel al lui Vishy Anand. Desigur, nu suntem la acelasi nivel.

• Ai un antrenor personal?

• Din păcate nu. Dar cred că momentul acesta va veni: voi avea nevoie de unul în curând. De exemplu, m-as antrena la şah cu Sanan Syugirov cu placere. El este de vârsta mea. Singura problemă este ca el nu vorbeşte limba engleză. Oricum mă simt ca si cum as avea un asistent acum. O altă problemă este că şahul nu este prea celebru în Filipine. Noi nu primim nici un sprijin financiar din partea Guvernului. Nu primim bani pentru turnee, antrenori, pentru nimic. Federaţia Naţională ne plateste biletele. Asta e tot. Iti dai seama că, la un moment dat, pentru a ajunge la un anumit nivel profesional, ai nevoie de sponsori privaţi. Aş fi fericit cu aproximativ 20-30 mii de dolari SUA pe an.

• Aceasta este prima ta vizită în Rusia. Nu ţi-e frică de vremea rece?

Am deschis Siberia pentru mine. Este un loc foarte frumos, cu oameni buni! Da, este frig aici. Dar noi venim din Filipine; ne place să vizitam ţări în care este mai rece decât în ţara noastră. Desigur, serios vorbind, minus 30 este prea mult. Îmi place Siberia, dar eu prefer să stau în camera mea, când este atat de frig.

Sursa : http://www.ugra-chess.ru/eng/interv_12.htm

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.